Diameters waterleiding en cv

Andygob

  • #1
Hallo, ik ben juist nieuw op de forum en heb een vraagje , ik ga binnen kort verbouwen , en wil de leidingen van water en cv zelf leggen met vb hanco of alpex buis , kunnen deze buizen nu dienen voor zowel cv als water of zijn dit twee verschillende soorten van buizen vb diameters en diktes ? ik zie dat er vb 16X2 bestaat maar ook 16X2,2 wat is het verschil of kan ik alles leggen is vb 16X2 zowel water als cv



bedankt !
 

Xr8

  • #2
De meeste buis is te gebruiken voor water en cv. Voor gas ben je altijd andere buis en koppelingen nodig. 2 en 2,2 geeft de wanddikte van de buis aan. Het meest gebruikt is 16 x 2.

Een hele cv installatie aanleggen met 16 x 2 is niet verstandig. Vanaf de ketel begin je in de regel met 25 of 26mm afhankelijk van het merk. Meestal eindig je met een t stuk 26 - 16 -16. Hierop komen dan de laatste 2 radiatoren. Eea is afhankelijk van de situatie.

Wil je alleen met 16 werken dan zul je met een verdeler moeten gaan werken en elke radiator apart vanaf deze voeden. Voordeel is dat je zonder verbindingen kunt werken doordat alle leidingen uit een stuk bestaan.

Voor koudwater kun je beginnen met 25 of 26 wat je wilt. Voor warmwater bij normaal warmwater gebruikt niet groter toepassen dan 16mm dit ivm wachttijd en verlies.

De leidingen zijn ook voorgeïsoleerd te verkrijgen.

Succes.
 

Ivo 34199

  • #3
In aanvulling op dit topic: bij het leggen van mijn flexibele leidingen heb ik knelkoppelingen gebruikt. Van de 16mm binnenkant buis, wordt er door een dergelijke koppeling flink geknepen (blijft misschien 10mm over?).
Ik kan mij niet voorstellen dat dit geen enkele invloed heeft op de doorstroming.
 

Fiesiekus

  • #4
Waren die knelkoppelingen dan speciaal bestemd voor die type flex-pijp?
 

Xr8

  • #5
Heb me over bovenstaand gegeven aan het begin ook erg verbaasd. Het werkt echter altijd prima, bij 14mm heb je helemaal een kleine doorlaat maar het werkt prima.

Knelkoppelingen gebruiken wij bijna nooit bij dit soort buis, alleen maar om over te gaan op vaste buis. Dit soort knelkoppelingen zou ik zeker niet wegwerken achter een wand of in de vloer. Met perskoppelingen is dit geen probleem mits goed behartigd.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu