Diameter vloerverwarming bij lucht/water warmtepomp

Fabianvdgraaf

  • #1
Beste,

In juli wordt ons nieuwe huis casco opgeleverd, waarna ik deze ga afbouwen. Nu heb ik een aantal vragen over de toe te passen vloerverwarming.
Hieronder eerst wat info over de woning.

Gebruiksoppervlak begane grond en 1e verdieping is ca 180m2
Warmtepomp lucht/water (Daikin of Vaillant)
Vloerverwarmingsverdeler vermoedelijk Therminon Composiet zonder pomp 10 groep beneden en 8 groep boven.

Nu mijn vraag. Ik lees veelal dat voorheen de standaard diameter van vloerverwarming 16mm was en tegenwoordig met warmtepomp/koeling 18mm. Ga ik dit ook toepassen en krijg ik bij 18mm mijn buizen nog wel gebogen voor hart op hart 10.

Bij vloerverwarmingsbuizen zat ik te denken aan Magnum Tube 18x2 en anders gewoon de standaard witte 18x2. De prijs van Uponor unipipe plus is zeer duur.

Waar doe ik goed aan?

NB: Vloeren worden uiteraard goed geïsoleerd (BENG 2022 RD 6,01). Ga ik bijv tackerplaten of moppenplaten gebruiken met isolatie of gewoon isolatiefoamrol onder de netten en vastzetten met bijv, de huur van een vlechting?

Alvast bedankt.

1643110836012.png
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
je moet andersom beginnen.
hoeveel vermogen heb je nodig?
welke oppervlakte om dit af te geven?
bij welke temperatuur en verschil haal je dat en past dat nog bij de warmtepomp.
hoeveel stroming is daarvoor nodig en bij welke weerstand maximaal.

daaruit krijg je slanglengte dikte en aantal groepen.
en merk en type Warmtepomp.

Jij selecteert nu eerst de auto zonder te kijken naar welke aanhanger erachter komt.
 
  • Like
Waarderingen: Walker, Degooyer en ADDave

Fabianvdgraaf

  • #3
@The headhunter, er komt dus veel meer bij kijken. Mij is duidelijk dat ik verkeerd begonnen ben. Als ik de BENG berekening heb zal dit vermoedelijk hierop vermeld staan. Te verwarmen oppervlak is 180m2 gerekend met een factor 40 (woning na 2017) kom ik op 7400 watt ofwel 7,4 KW verwarmend vermogen uit. Warmtepomp van 8-10KW gaat ruim voldoende zijn dus lijkt mij.

Hoe ga ik nu vanuit hier verder? Hoe kan ik dan nu de buisdiameter voor vloerverwarming selecteren en de juiste verdeler?
 
Laatst bewerkt:

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Daarom hebben ze installateurs uitgevonden, ook al zijn ze niet altijd beschikbaar en/of even goed.
Laat eerst een warmteverliesberekening maken door een adviesbureau, dat is echt niet duur.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Fabianvdgraaf schreef:
Nu mijn vraag. Ik lees veelal dat voorheen de standaard diameter van vloerverwarming 16mm was en tegenwoordig met warmtepomp/koeling 18mm. Ga ik dit ook toepassen en krijg ik bij 18mm mijn buizen nog wel gebogen voor hart op hart 10.
De minimale diameter bij gebruik van vloerverwarming i.c.m. een warmtepomp is 16 mm: nog steeds een heel gebruikelijke diameter.
Zeker, 18 mm diameter kan ook, maar die buis kan je het beste leggen op wat grotere afstand dan 10 cm. Bij 10 cm wordt het wel een hele toer, zeker in de winter. Wil je echt h.o.h.10 cm, dan kan dat zeker met 16 mm buis (gezien de vraag naar 16 mm buis is deze nog betaalbaar)
Fabianvdgraaf schreef:
Bij vloerverwarmingsbuizen zat ik te denken aan M....m 18x2 en anders gewoon de standaard witte 18x2.
We laten ons hier op het forum niet uit over merken, maar Ik zou het wat duurdere merk (of een gelijkaardig ander merk) adviseren: de kleur zegt niets. En wat is duur.....let m.i. meer op kwaliteit

Ben het overigens ook eens met @The headhunter
 
Laatst bewerkt:

Fabianvdgraaf

  • #6
@Degooyer dan gaan we voor het iets duurdere merk inderdaad.

Ik zal met de uiteindelijk te kiezen warmtepomp installateur erop zitten dat er een warmteverlies berekening komt. Ik zou wel graag zelf de vloerverwarming willen leggen en vooral de juiste. Hoe kom ik door de warmteverliesberekening met de juiste warmtepomp aan de gegevens voor de vloerverwarming?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
je geeft aan 7.4 kw nodig te hebben maar dat betekend niet automatisch dat een 8-10Kw pomp de juiste keuze is.
Met een buffervat kan je een kleinere pomp gebruiken, deze draait dan langer achtereen wat weer gunstig is voor rendement en slijtage, een te grote pomp pendelt en door het vele starten en stoppen slijt deze sneller. Een warmtepomp is geen 1 op 1 vervanging van een cv ketel, het gedrag en installatie eisen zijn heel anders.

Zoek een installateur en overleg met hem, vaak vinden ze het geen probleem om een deel van de aanleg uit handen te geven, hij geeft aan wat je moet maken en hoe en hij doet de levering en berekeningen/ eindcontroles.
 

Fabianvdgraaf

  • #8
@The headhunter Ik heb inmiddels via onze aannemer waar alle BENG, lambda waardes reeds aanwezig waren een warmteverliesberekening laten maken. Er is rekening gehouden met een gewenste binnentemperatuur van 21 graden en koudste buitentemperatuur van -10. Daarbij een 70% van het gebouw wat verwarmd moet worden, waarbij slaapkamers zijn uitgezonderd evenals technische ruimte en ruimten onder 1.50m hoogte.

Ik kom uit op een warmtevraag van 6,49KW. Een warmteverlies van 3,91KW. Ventilatieverlies van 1,19KW en op te warmen thermische massa van 1,39KW. Dit maakt dat de netto energiebehoefte 6.49KW is.

Uiteraard ga ik die warmtepomp niet alleen aansluiten en ga ik dit samen met of volledig uitbesteden aan een installateur.

Echter rest nu welke vloerverwarmingsverdeler het beste past bij deze behoefte, zodat ik oa een kostenoverzicht kan gaan maken hiervoor.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Fabianvdgraaf schreef:
Er is rekening gehouden met een gewenste binnentemperatuur van 21 graden............
We komen nogal eens situaties tegen, waarbij bij de "berekeningen" ook rekening is gehouden met een bepaalde binnentemperatuur (bijv. woonkamer 20-21 en slaapkamer 18 of zelfs lager).
In de praktijk blijkt, dat vaak te weinig als men het eens wat warmer wenst te stoken. Zeker zoals nu regelmatig voor komt, dat een slaapkamer te koud blijft, wanneer je er een werkkamer van wilt maken.

Vloerverwarmingsverdeler: composiet verdeler zonder pomp
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
ik zou elke kamer gewoon vol leggen hoh 10 16mm slang groepen max rond de 60 mtr en zorgen dat er per kamer nageregeld kan worden, je kunt naderhand makelijker terugregelen dan zorgen dat er meer warmte uit komt.
wp aansluiten op buffer en vanuit hier de pomploze verdelers voeden
 

Fabianvdgraaf

  • #11
Thanx @March.88. Mijn beneden verdieping telt 95m2 als de groepen max 60 meter bedragen heb ik uiteindelijk een 13 groepen nodig correct? Is max 60meter ook echt de max voor een WP? Ongeacht lucht/water of water/water WP?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #12
Het type warmtepomp is hierin geen factor, het gaat om de pomp die erin zit. Omdat de verdelers geen extra pomp hebben, moet je de doorstroomweerstand van de leidingen beperken. Meer kortere groepen hebben een veel lagere weerstand dan dezelfde lengte in een kleiner aantal groepen.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #13
en nog wel het belangrijkste deel hoe gaan we de verschillende ruimtes regelen. Hoop niet centraal via de woonkamer want dat zou een gemiste kans zijn.
Ga voor een regeling per vertrek!
En ga je ook koelen met je warmtepomp houd dan rekening dat je thermostaten en een na-regeling aanschaft welke hier voor geschikt zijn.
En ook hierbij geld kijk niet alleen naar de prijs.
Maar kijk naar de regelopties welke mogelijk zijn, indien je gaat koelen plaats dan een dauwpunt sensor.
Dan nog omdat je een relatief kleine waterzijdige inhoud hebt zul je een buffer moeten toepassen, maar dit staat in je beschrijving van de warmte pomp vermeld.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Fabianvdgraaf

  • #14
@deloodgieter, beneden wat op de bijkeuken en grote hal na 1 groot vertrek is komt geen zoenregeling. Op de eerste verdieping wel en ik ben me zeker aan het verdiepen in de juiste na-regeling en kijk even niet op de kosten. Overigens is er inmiddels een correcte warmte verliesberekening gemaakt. noppenplaat 28mm totaal, beneden en boven met beneden 14 groepen verdeeld over max. 80m lange 16mm buis per groep van een bekend merk. Boven 9 groepen idem max 80m lange 16mm buis per groep.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu