Deur dichtbouwen - kozijn laten zitten?

BouwR

  • #1
Dag mensen,

Binnenkort moet ik een deur dichtmaken (denk dat ik voor Ytong ga). Dit betreft de badkamer die nog wordt gestuct/raapt en daarna betegeld.

Ik heb al gezocht maar geen duidelijk antwoord gevonden op de vraag of ik de deurkozijn kan laten zitten. Deze zit namelijk op gelijke hoogte met de muur zelf.

Ik ben bang dat zodra ik het kozijn weghaal, de boel in zal storten. Voorkeur gaat er dus naar uit om het te laten zitten. Zou dit problemen op kunnen leveren en zijn er alternatieven?

Alvast bedankt!
 

StefanD

  • #2
Ik zou het kozijn verwijderen. Volgens mij kun je de nieuwe muur dan beter verbinden met de bestaande, je hebt geen probleem met stucwerk dat slecht hecht op een (geverfd?) kozijn en je hebt achteraf geen verrassingen als je iets wilt bevestigen aan de muur.
 

Pepjo

  • #3
Als het goed is zit er boven je kozijn een constructie die de muur opvangt, een gemetselde toog of een latei. Dus je kunt het kozijn weghalen zonder instortingsgevaar, tenzij een vorige bewoner maar wat heeft aangerommeld.

Je kunt dit vrij eenvoudig bekijken door wat pleisterwerk boven het kozijn weg te kappen, je moet toch nog opnieuw stucen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Bij oudere huizen zit er meestal helemaal niets boven een deurkozijn.
 

Sjaan Smit

  • #5
En toch stort het meestal niet in...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als de stenen boven het kozijn los zitten, kunnen ze naar beneden vallen. Best vervelend als je onderin bezig bent je Ytong te lijmen :roll:

Laat als het lukt het bovenste deel van het kozijn zitten, totdat je er vlak onder bent met de nieuwe muur. Of maar een tijdelijke ondersteuning.

Je kan ook voordat je begint controleren hoe vast de stenen zitten. Dat maakt je vast een stuk geruster.

Het is een beetje vreemd om binnen het kozijn een muurtje te maken. Hout+steen door elkaar geeft scheuren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu