Decoratie tak/boomstam wordt groen. Help?

Ninitsjka

  • #1
Hoi allen,

Recent heb ik twee grote takken gekocht die al grotendeels ontdaan waren van schors en behandeld waren tegen houtworm. Vermoedelijk van een grove den, dus grenen. In ieder geval zacht hout.
Thuis heb ik nog wat laatste stukjes schors verwijderd middels schuurpapier op het balkon en tot mijn verbazing kreeg de tak groene vlekken. Ook op plekken waar ik niet geschuurd heb. Dit ontwikkelt zich vrij snel en vindt het niet mooi.
Veel gezocht op internet naar mogelijke verklaringen en oplossingen, maar kom er simpelweg niet uit.
Als het hars zou zijn zou terpentine kunnen werken, maar geen resultaat. Ik wil ook niet te veel schuren omdat ik de kleurverschillen tussen licht en donkerder hout zo mooi vindt.

Heeft iemand hier een idee over wat de oorzaak is en/of wat ik er aan kan doen?

Alvast bedankt!


20220427_115340.jpg
20220427_115412.jpg
20220427_115459.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hte lijkt erop dat zich algen of mossen aan het ontwikkelen zijn. Je zou kunnen proberen of je het kan tegenhouden, door de tak in z'n geheel te behandelen met een 'groene aanslagreiniger', zo'n middel op natuurlijke basis (beweren ze). Is normaal gesproken voor schoonmaken van tegels, maar zou hier ook kunnen werken. Let erop dat je niet vlak daarvoor of erna met zeep o.i.d. de takken probeert schoon te maken, want zeep verpest de werking van dergelijke middelen. In geval je zeep hebt gebruikt eerst goed schoonspoelen met water.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Its Alive :mrgreen:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Waarschijnlijk is de tak nog niet droog genoeg. Dit lost zichzelf dus op. Afnemen met zeep is prima om de groene aanslag binnen de perken te houden. Als de tak droog genoeg is nogmaals schuren.

Nu de tak in de lijnolie zetten werkt waarschijnlijk ook prima. Dan kan de tak daarna verder drogen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
15
12
1
18
6
4
3
1
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu