Dakspanten afwerken?

Stax

  • #1
Ben op zolder een aardig eindje op dreef, maar heb straks mooi gestucte muren en strakke witte dakplaten, en daar zitten dan van die lelijke vuren dakspanten/balken tussen. Deze zijn vrij oneffen, dus schuren en lakken geeft geen strak resultaat. Hoe kan ik deze mooi afwerken? Iemand een idee? Met stroken gipsplaat?
 

Fiesiekus

  • #2
Kan ja. Of met een laagje dunnne multiplex (tri-plex).
 

Stax

  • #3
En moet je dan de hoeken verlijmen? En hoe doe je dat dan bij gipsplaat (de randen/hoeken afwerken)? Of moet je daarna het geheel nog stucen?
 

Fiesiekus

  • #4
Lijmen? Waar? Welke hoeken?

Overgangen zou ik dan met een acrylaatkit glad en strak dichtsmeren. Stucen lijkt me heel moeilijk en kwetsbaar.
 

Stax

  • #5
Ik bedoel: dunne triplex, dan denk ik aan b.v. 6 mm? Ik neem aan dat je dat tegen de balken lijmt, want schroefkoppen lijken me niet mooi weg te werken bij zo'n dun materiaal (niet goed te verzinken). Waar het mij inderdaad om gaat is de overgangen tussen de verschillende stroken (dat bedoelde ik met 'hoeken'). En de kopse kanten van het triplex, moet je die verlijmen, of werkt dat niet meer?

Opvullen met acrylaatkit is inderdaad een goed idee bij triplex, maar is dat goed vlak/strak te krijgen? Of beter een houtvuller en daarna met de schuurmachine vlak maken?

En hoe doe je dat bij gipsplaat? Gewoon met een rasp grofweg glad maken en daarna naschuren?
 

Fiesiekus

  • #6
Open randen bij gipsplaat zijn een ramp; daar kan heel lang nog stukjes gips uit komen. Eigenlijk moet je open gipsranden vermijden of een spachtelputzlaag erover zetten.

Triplex zou ik spijkeren.
 

Stax

  • #7
Hmmmm.... of misschien 3 mm triplex nemen en dan mijn nietpistool gebruiken met krammen...

Die open naden bij giplsplaat lijkt me inderdaad niet handig, dat was eigenlijk ook mijn vraag: hoe werk ik deze af. Ik denk dus dat ik voor de triplex ga, dat is ook goed te verwerken. Is iets meer schilderwerk, maar geeft wel beter resultaat denk ik.

Dankjewel!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Triplex plaatsje erop en afwerken met mdf hoek"latjes", alles met nieten bevestigen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu