Dakshingles verdelen?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik ga het dak van mijn blokhut deze week voorzien van dakshingles. Ik vroeg me alleen af of er een handige manier is om de hoogte van de rijen mooi gelijkmatig te verdelen, zodanig dat (inclusief de nokshingles) alle rijen even hoog zijn voor het gezicht.

Het zou jammer zijn als je van de bovenste rij net een randje ziet en daarna de nokshingles.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Vanuit de nok uitmeten en met een lange lat een streep trekken waar de bovenkant van de rij shingles moet komen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Ipv een lat werkt een slaglijn of smetdraad ook goed.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Deze vraag valt nog niet mee zeg. Een paar filmpjes op Youtube bekeken maar jouw vraag wordt door alle dakdekkers en hier en daar een prutser ontweken.
Ik zou de shingles even uit leggen en op het dakvlak verdelen. Zo groot zal je dak toch niet zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ze kunnen gedeeltelijk op de grond uitgelegd worden de grootte hetzelfde is als het dakvlak, daarna de maat overzetten op het dakvlak.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Gisteren en vandaag ben ik een paar uur bezig geweest en het hele dak is gedaan. Alleen de nok moet nog, maar het begon flink te regenen.

Ik heb de totale lengte opgemeten, van nok tot goot (inclusief overhang over dakbeschot). Hierna de hoogte van de tabs van de shingles opgemeten en deze twee getallen gedeeld. Uitkomst was 15,8 dus 16 rijen. Bij elkaar kwam dit neer op precies 14 cm per rij. Paar slaglijntjes op de dakbedekking gezet en het kwam precies mooit uit.

De ene kant was even uitvinden hoe je makkelijk werkt, de andere kant van het dak ging vandaag 2 x zo snel. Ik had op YouTube al wel gezien dat je eerst schuin weg moet leggen en daarna pas de rijen af moet maken met hele shingles. De eerste dag ging er veel tijd zitten in het op maat snijden van de eindstukken, omdat ik ze toch per rij had gelegd. De andere zijde van het dak gedaan zoals op de videos te zien is en dat werkt veel sneller, ondanks dat je per saldo net zo veel shingles opmaat moet snijden.

De nok moet ik nog doen, maar shingles van beide kanten van het dak vallen 8 cm over de nok, dus heel veel inwateren doet het niet nu er 2 lagen shingles over de nok gevouwen zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu