Dakkappel met weinig afschot waterdicht krijgen (+ bouwfoutjes)

freekvh

  • #1
Beste allemaal,

Wij hebben een ~100 jaar oud vrijstaand huis (12 m lang, 5.8 m breed) met een zadeldak. Aan beide kanten zit een dakkapel van ongeveer 5 m lang. Deze dakkapellen hebben ook een pannendak. Toen we het huis kochten lekten deze dakkapellen op veel plaatsen en was er veel dakbeschot rot.

Er kwam een dakexpert langs en die zei dat de veruit de meeste pannen nog prima waren, dus ze hebben alle kapotte pannen vervangen over het hele dak. Hij concludeerde dat op de dakkapellen het afschot eigenlijk te klein is (met iPhone gemeten 18 graden, op de pannen 11-12 graden omdat die trapsgewijs liggen) voor deze dakpannen. Maar dat kon opgelost worden door een folie aan te brengen. Deze aanpak paste goed bij ons budget, in tegenstelling tot een heel nieuw dak. Ik zou dan zelf van binnenuit gaan isoleren met PIR 10. Als dit dak ons weer 20 jaar droog houdt met hier en daar nog wat pannen vervangen dan vindt ik het prima.

Zo gezegd, zo gedaan. Er liggen nu constructieplaten op de dakkapellen, met een NeoVent folie (damp-open voor zover ik kan bepalen, wat correct is denk ik) er over. Het ziet er nu zo uit:


23-10-14 09-44-26 0855.jpg


Maar, ik heb hier nu wat vragen over.

De 2 mannen die het daadwerkelijke werk hebben gedaan waren erg vriendelijk, netjes en best leuk om over de vloer te hebben, maar ik vond ze vrij slordig. Ze waren delen van de opdracht vergeten, werkten randjes niet netjes af (we hebben ook metalen "wangen" over de bakstenen aan de zijkant laten plaatsen), ze hadden tegen instructies geen flexim aangebracht, het zeil wat het open dakbeschot tijdens het regenachtige weekend moest beschermen waaide er af vlak nadat ze wegreden. Al met al voelen de heren zich niet echt eigenaar van de problemen die ze tegenkwamen zeg maar. Maar goed, voor al deze dingen zijn ze terug geweest, de aannemer zelf is erg netjes vind ik, hij neemt altijd zijn telefoon op of belt snel terug, biedt zijn excuses aan en lost dingen snel weer op. Hij ziet ook direct wat er niet klopt en dan mogen de mannen weer aan de slag.

Maar nu vond ik laatst dat de 2 heren ook schroeven door een aantal dakpannen hebben aangebracht, zonder kit of iets. De schroeven zouden onder de overlap van de pannen moeten liggen denk ik, maar dat is niet overal helemaal gelukt. Deze schroeven geleiden water naar de panlatten en tengels, dat gebeurdt erg snel door het geringe afschot. Het resultaat is zeiknat hout, maar ook zeiknat folie, en zelfs vocht onder het folie. Zie de foto's hieronder:

De schroef door de pan (rechtsonder):
23-10-12 10-47-01 0829.jpg


Het hout en het doek onder deze pannen (maar ook andere) is helemaal doordrenkt van het water:
23-10-12 10-45-47 0826.jpg


En inderdaad, als je onder het folie kijkt is het daar ook nat:
signal-2023-10-18-093338_002.jpeg


Op deze plek zie je zelfs al dat de toplaag van de constructieplaat aan het loslaten is door het vocht:
signal-2023-10-18-093406_002.jpeg


Deze problemen zijn niet alleen op de plek waar de niet gekitte schroeven zitten aanwezig, maar zijn daar wel het ergste. Er komt gewoon erg veel water tussen de pannen door als het regent.

Binnen zie je nog niet echt problemen, tenminste, ik zie wel wat vreemde patronen op het hout, maar vraag me altijd af of het nu lekkage is, condens of gewoon de structuur van het hout. Ik maak mezelf er inmiddels aardig gek mee, als het regent ga ik altijd even kijken met een zaklamp. Ik durf het eigenlijk niet dicht te maken met PIR nu, bang dat over 3 jaar de vochtplekken mijn nog aan te brengen stucwerk bereiken en rot hout achterlaten.

En zo zijn er nog wat dingen waarvan ik mij afvraag hoe lang het goed gaat. Zie hieronder. Het doek zou vocht tegen moeten houden, maar dat doek is de denk ik gemaakt voor stuifsneeuw en af en toe wat vocht, hoe goed werkt het als er een zeiknatte tengel op gespijkerd is?

Nog wat vreemde dingen die de problemen erger maken

Er liggen soms verschillende pannen door elkaar, en volgens mij ontstaan hierdoor dit soort dingen, je ziet dat de ene pan stopt voor de andere begint, hier loopt water gewoon van de pan het doek op (door het gootje in het midden), tenminste, misschien zit daar nog een pandeel onder, de volgende foto laat weer een andere constructie zien namelijk:
23-10-14 09-44-55 0857.jpg


Hier overlappen de gootjes weer wel namelijk:
23-10-14 09-40-35 0854.jpg


Ook overlappen op best wat plaatsen de pannen niet correct, de pan moet over dat hobbeltje liggen, toch? Maar dat lijkt hij niet te halen om 1 of andere reden.
23-10-12 10-51-24 0834.jpg



Mijn vertrouwen heeft inmiddels wat deukjes opgelopen, dus ik ben benieuwd wat de meningen hier zijn. Was de aanpak überhaupt correct hier? Zo niet, wat zou dan de goede aanpak zijn voor zo'n dak? Gaat dit nog wel goed komen, en hoe dan?
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als je de forumregels goed had doorgenomen had je het volgende kunnen lezen:

* Het Klusidee forum is bedoeld voor doe het zelf klussen. Vragen over werk dat uitgevoerd is/wordt door derden zullen naar eigen inzicht van de beantwoorders worden beantwoord. We roepen de beantwoorders op met terughoudendheid te reageren op dergelijke vragen en het doe het zelf aspect niet uit het oog te verliezen
 
  • Informatief
Waarderingen: freekvh

freekvh

  • #3
Oh, excuses, dat had ik niet door.

Inmiddels heb ik er overigens veel doe-het-zelf werk inzitten en ben ik langzaamaan tegen mijn zin in ook dakexpert aan het worden :)

Is er een forum waar dit wel de bedoeling is misschien?

Overigens, afhankelijk van hoe het loopt wordt het toch nog een doe-het-zelf klus vrees ik...
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Als je niet tevreden bent over uitgevoerd werk, zul je dit aan de uitvoerende partij moeten melden. Als je zelf zaken gaat herstellen zul wat zaken na moeten meten, zoals de afstand tussen de panlatten en de lengte van de pannen.
 

freekvh

  • #5
@Walker Ik doe dat ook inderdaad, de discussies zijn gaande. En nogmaals excuses voor het breken van de regels van dit forum, ik snap wat je bedoeld.

Ik doe echt heel veel zelf in het huis door ons beperkte budget, ik zou snel willen handelen om de gepresenteerde problemen op te lossen. Ik leer graag hoe ik dit wel zelf correct kan doen.

Ik vermoedt dat de gebreken met de pannen een groot deel van het probleem zijn. Maar mogelijk is de gekozen oplossing (pannen/folie/constructieplaten) totaal niet correct en leer ik graag wat wel correct zou zijn voor deze situatie. Als echte doe-het-zelver ben ik inmiddels van mening dat als je iets goed wilt hebben, je het zelf moet doen. Helaas gaat het wel 10x zo langzaam vaak.

Fijne dag! (En nogmaals, je hebt helemaal gelijk wbt de regels natuurlijk)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Hoe handig ben je zelf en wil je het dan toch maar zelf oplossen.
Die schroef door de pan is wel een heel bijzondere oplossing. Als deze ook de het onderdak is geschroefd is het logisch dat er dan water onder het onderdak zou kunnen komen.
Ga beginnen om de pannen allemaal goed sluitend te krijgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu