Dakisolatie - voorkomen van vocht in dakspanten

Toek

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig om het dak van ons huis te isoleren en ik zit met een vraag.
Wij wonen in Wallonie (België) en ons dak is iets anders van konstructie als het gemiddelde Nederlandse huis. Het Bestaat uit een houten frame met dakspanten daarover ligt een dampdoorlatende folie met daarover planken waarop een soort kunststof leien zijn gelegd. Waar het om gaat is dat ik meteen tegen het dak aan aan het isoleren ben. Nu blijkt het dat ik moet uitkijken met wat voor soort isolatie ik werk om te voorkomen dat de dakspanten en het frame gaan rotten doordat de isolatie vocht kan opnemen. Doordat de dakspanten maar 8 cm dik zijn heb ik ervoor gekozen om tussen de dakspanten een isolatielaag van 8 cm te leggen van rockflex (dit product is een soort van vochtwerend waardoor de spanten niet gaan rotten) , met daaronder of boven zo je wilt een laag van PIR platen.
Mijn vraag is dan: Ik kan op het moment niet makkelijk aan rockflex komen en wil weten of glaswol ook te gebruiken is. Heeft glaswol dezefde vochtwerende functie als rockflex? Of zijn er anders andere producten die specifiek gemaakt zijn om geen vocht op te nemen zodat mijn dak niet kan gaan rotten?

T'is een beetje rommelig verhaal geloof ik, maar ik hoop dat iemand ermee uit de voeten kan en me advies kan geven.

met vriendelijke groeten,

Toek
 

System7

  • #2
Er is speciale klimaatfolie in de handel die ervoor zorgt dat het vocht uit het isolatiemateriaal weg kan. E.e.a. is speciaal bedoeld voor daken waarop aan de buitenkant een dampdichte folie ligt, vanwege de gevaren van houtrot. De folie komt aan de binnenzijde over je isolatiemateriaal heen en moet volledig luchtdicht worden aangebracht.

Als je die klimaatfolie toepast kun je het isolatiemateriaal (bijv. glaswol) gewoon tegen het dakbeschot aan plaatsen. Er wordt wel gediscussieerd over het wel of niet laten van tussenruimte tussen het isolatiemateriaal en het dakbeschot, maar de fabrikant van de klimaatfolie die ik ga toepassen beschrijft in de werkwijze dat het materiaal tegen het dakbeschot moet worden geplaatst, dus dat ga ik dan ook doen :)

Succes!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Even een toelichting op dit systeem. Het is van voor mijn tijd :wink: maar dit heb ik er van begrepen.
Het isolatie materiaal wat bij u tussen de spanten zit moet voldoende vocht kunnen bufferen. Grofweg wat er in de periode Mei / Oktober wordt gebufferd moet er in de periode Oktober / Mei weer uit kunnen dampen. Die intelligente dampremmer regelt dit.
Als de hoeveelheid buffer in je isolatie minder wordt, omdat je er PIR plaatst en deze buffert niet, lijkt mij dat je in de problemen gaat komen.
De leveracier van isolatie materiaal zal op zijn site best wel vermelden of zijn isolatie materiaal geschikt is in een systeem met een intelligente damprem.
 

Tiho

  • #4
Zo te lezen is het aan de buitenkant toch dampopen? De binnenkant goed dampdicht maken moet dan voldoende zijn.
 

Toek

  • #5
Van buiten naar binnen ziet mijn isolatie laag er als volgt uit:
* een damp doorlatende folie
* dak spanten met daartussen rock flex
* PIR platen

Rockflex is me destijds door een isolatie specialist aangeraden omdat dit product ervoor zal zorgen dat mijn dakspanten niet gaan rotten. Rockwool zou dat wel gaan doen omdat dat teveel water opneemt.
Het lukt me maar niet om hier bij de lokale bouwmarkten rockflex van 8 cm dikte vinden.
Ik had zelf de hoop dat ik misschien ook met glaswol kan werken en dat dit dezelfde vochtregulerende werking als rockflex zal hebben.

Kan iemand me zeggen of ik in dit geval ook met glaswol kan werken of dat er anders een vergelijkbaar product als rockflex te vinden is?
 

MvanV

  • #6
Kan het boven de dampdoorlatende folie luchten naar buiten toe?

In dat geval mag je ook gewone steenwol/glaswol nemen met een gewone dampdichte folie
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu