Dakbeschot wit schilderen?

Judith-de-pudith

  • #1
Goedenavond klusbuddies!

Om de zolder in mijn jaren 50 huurwoning wat op te frissen, wil ik graag het dakbeschot wit schilderen. Kan dit kwaad? Ik dacht misschien moet het hout damp-open blijven o.i.d.? Aan de andere kant, er zitten fikse kieren en spleten tussen de planken (zie foto).

Er zit een zwart soort textiel tussen de planken en de dakpannen, geen idee wat dat is (zie foto's, iemand?). Het dak is niet geïsoleerd.

Wat is de goedkoopste oplossing qua verf? Kan ik latex gebruiken aangezien ik de planken toch niet ga afnemen met water? Of moet het echt houtverf zijn? Het hoeft niet supermooi te worden, waarschijnlijk komt er toch ooit nog isolatie tegenaan (PIR of glaswol en gips).

En aan de ander kant van de zolder zijn op twee plekken underlayment platen op het dakbeschot zijn geschroefd. Kan ik die ook schilderen? Ik weet niet of die platen zijn aangebracht door de woningcorporatie of door de vorige huurder, en ook niet waarom. Ik denk zelf misschien vanwege houtrot (er zitten ook houtwormgaatjes in de gording op die plek). Zie wederom de foto's.

Groet Judith

16858239794441156404179027014250.jpg 16858240010442721093304550236862.jpg PXL_20230603_203314179.jpg PXL_20230603_203210636.jpg PXL_20230603_203145704.jpg PXL_20230603_203030433.jpg PXL_20230603_203022776.jpg
 

De Bob

  • #2
Hallo
U kunt het beschot met een vochtregulerende latex behandelen.

Voor de underlayment is het verstandig deze eerst te gronden met acryl All-grund, de lijm in de platen kan voor problemen zorgen met de latex.
 
  • Like
Waarderingen: Judith-de-pudith

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Gebruik gewoon verf voor hout. Begin met een grondverf op waterbasis.
 

Judith-de-pudith

  • #4
Dag Walker, bedankt voor je reactie. Houtverf is veel duurder, dus zou je willen toelichten waarom je dat aanraadt ipv latex? Voor een kastje schilderen snap ik dat ik houtverf moet gebruiken hoor, alleen het gaat hier om een flinke oppervlakte die tijdelijk moet worden opgeleukt. Tot er isolatie op komt over paar jaar. Zou latex blijven afgeven of iets dergelijks?

Als je zegt 'nee latex kan echt niet', zou het dan een alternatief zijn om witte gipsplaten tegen het dakbeschot aan te schroeven? Of grote vellen wit papier met punaises?
 

Judith-de-pudith

  • #5
Online lees ik dit:
De nadelen van muurverf op hout
Er zijn verschillende toepassingen te bedenken als je muurverf op hout wilt gebruiken. Zo kun je een kast verven met muurverf of een houten plafond schilderen. Toch raden wij dit af. Niet voor niets zijn er binnen ons assortiment diverse lakken te vinden. Deze houtverven zijn speciaal gemaakt om gebruikt te worden op dit materiaal. Verf voor hout dient er rekening mee te houden dat hout werkt. De ene houtsoort werkt meer dan de andere houtsoort, maar hout werkt altijd. Als de verf hier niet op berekend is, kan dit een nadelig effect hebben op het eindresultaat. Bij muurverf op hout wordt de ondergrond afgesloten. Als het hout gaat werken, kan dit ertoe leiden dat de verf gaat bladderen. Het hout heeft totaal geen ruimte om te ademen door de muurverf. Daarom kun je beter kiezen voor een lak.
Ik had dat niet verwacht dat latex kennelijk minder elastisch is en minder ademend?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Daarbij bestaat de kans dat de kleurstoffen in het hout door de latex trekken, waardoor je een vergeeld oppervlak krijgt.
 

Judith-de-pudith

  • #7
Volgens mij is een deel van je reactie weggevallen?
 

Ijssel87

  • #8
Weet niet wat je aan budget wil of kan spenderen, maar op onze oude zolder hadden mensen ooit gipsplaten behangen. Misschien is dat een idee, hoeft niet veel te kosten en ziet er wel beter uit. Wat betreft vocht ofzo zouden de kenners het even moeten aanvullen, bij ons zaten de gipsplaten als afwerking van de verouderde dunne isolatie.
 

De Bob

  • #9
Judith-de-pudith schreef:
Wat is de goedkoopste oplossing qua verf? Kan ik latex gebruiken aangezien ik de planken toch niet ga afnemen met water? Of moet het echt houtverf zijn? Het hoeft niet supermooi te worden, waarschijnlijk komt er toch ooit nog isolatie tegenaan (PIR of glaswol en gips).
U vraagt de goedkoopste oplossing/hoeft niet super mooi, en er komt ooit iets anders tegenaan.
Het verschil latex en lakverf in prijs kunt u opzoeken, dat verschil is groot, en tot "ooit" blijft de goedkoopste latex wel zitten.
Vroeger in slechter tijden werd niet anders gedaan.

En anders wordt het reinigen/ontvetten/wat schuren/gronden en aflakken, beide met een acryl verf.
Dat wordt dan wel netter,
U kan ook na het dekkend gronden, een goedkope latex erop zetten, scheelt aanzienlijk in prijs.'
Het is een keuze.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Judith-de-pudith

Judith-de-pudith

  • #10
Bedankt wederom Bob, voor je reactie! Ik had vandaag nog even gebeld met een verfspeciaalzaak en de man die ik sprak vertelde me dat ik hiervoor prima latex kan gebruiken. Net als jij zei, dus morgen ga ik lekker texen. Ik neem aan dat ik wel moet ontvetten met St. Marc en daarna ook nog schuren? :cry:

Ook zei de verfspecialist nog dat een watergedragen grondverf idd ook kan maar dat je niet moet aflakken omdat je dan het hout juist weer afsluit. Overigens zei hij dat ik me eigenlijk niet zo druk hoefde te maken om damp-openheid omdat houten planken sowieso weinig vocht doorlaten (wat ik niet helemaal snap, je dak kan toch ook lekken en dat hebben wij ook gehad begin dit jaar).
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Judith-de-pudith

  • #11
@Ijssel87 Behang op het dakbeschot heb ik ook overwogen, maar wij hebben dus geen gipsplaten maar houten planken. Ik weet ook niet of behanglijm damp-open is?

Verder had ik nog een idee bedacht om giproc plafondplaten aan het dakbeschot vast te maken, maar dat wordt denk ik weer lastig omdat je dan net als bij isolatie waarschijnlijk er een luchtlaag tussen moet laten zitten (tussen de houten planken en de gipsplaten). En dan ben je eigenlijk alweer half aan het isoleren en kan je het net zo goed helemaal doen, en wordt het ook een dure grap.
 

De Bob

  • #12
Judith-de-pudith schreef:
Ik neem aan dat ik wel moet ontvetten met St. Marc en daarna ook nog schuren? :cry:
Ja, dat klopt, ontstoffen/licht op schuren en texen.
 

Judith-de-pudith

  • #13
Top, dank je!!! Laatste vraag (we gaan nu beginnen met de klus), wat zal ik gebruiken om de onbehandelde, oude houten planken te ontvetten:
  • St. Marc poeder
  • Wasbenzine
  • Ammoniak
Ik heb alledrie in huis.
 

Judith-de-pudith

  • #14
Mijn vriend is inmiddels bezig met St. marc poeder. Hopelijk is dat goed, want online las ik ergens dat het juist vet dieper het hout in laat trekken. Maar eerlijk gezegd lijkt dat me onzin, want hoezo zou dat dan niet gebeuren bij ammoniak bijvoorbeeld?
 

De Bob

  • #15
Verf werk schoonmaken kan met amoniak/snt marc en schoonmaak azijn, en verschillende verf voor reinigers
Ammoniak is wel schadelijk voor het milleu , en u zelf.
 
  • Like
Waarderingen: Judith-de-pudith

Judith-de-pudith

  • #16
Bedankt Bob. Mijn vriend en ik zijn hard aan het werk. En dat is wel nodig ook: het water is steeds in een mum van tijd als koffie! Echt intens donkerbruin.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #17
Niet geïsoleerd, dan zou ik elke cent die je over hebt aan isolatie besteden niet aan verf.
Een dunne laag isolatie verdien je in één a twee winters al terug.

Paar jaar geleden nog ergens alleen PIR platen geplaatst, daar is de zolder nog steeds zilverkleuring :-)
Dat kan je als je het nog niet helemaal zeker weet gewoon tussen de balken klemmen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu