Dak op veranda vernieuwen, hoe en waarmee?

Toetsje

  • #1
Hoi!

ik heb een veranda waarvan ik de dakbedekking graag zou willen vernieuwen, dit i.v.m. de plaatsing van zonnepanelen. Hoewel het huidige dak nog niet is versleten zal het ook wel geen 10 jaar meer door kunnen.

De huidige bedekking bestaat uit een bitumeuze ondergrond die op de houten planken is genageld. Deze ligt in principe dus los. Hierover zijn shingles genageld.



Mijn vraag is; hoe en waarmee kan ik beste het nieuwe dak maken? Ik zat zelf aan bitumeuze rollen met leislag te denken, maar kan ik deze direct op het kale hout branden? Ik heb het nog nooit gedaan, is dit een beetje te doen?

Verder vind ik de huidige afwerking niet heel mooi, de dakbedekking steekt gewoon een beetje uit. Zijn hiervoor mooiere oplossingen te bedenken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Deze vraag is al een paar keer gesteld, in deze rubriek staan heel wat vragen met oplossingen. Dacht ik. :wink:
Een gootje maken aan de onderzijde van het dak is de beste oplossing. Simpeler, op de horizontale balk een lat van een 5cm breed te maken en daarop een druiprand van lood of zink. Bitumen naar beneden laten hangen kan ook, is wel kwetsbaar.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zou eerst naar de constructie kijken, het dak is zeer vlak dus komen de panelen aan de achterkant veel hoger en heeft de wind er behoorlijk vat op.
U loopt het risico dat bij de eerste storm alles weg waait.
 

Toetsje

  • #4
Voor de constructie ben ik niet zo bang, de panelen worden gemonteerd op de draagbalken.

Ben alleen nog op zoek naar een antwoord wat het beste te doen met de dakbedekking. Kan ik een brandrol direct aanbrengen op het hout of moet ik daar nog iets tussen doen?

Is dit te doen voor iemand die dit nog nooit heeft gedaan? Ben op zich wel handig :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Eerst een spijkerrol aanbrengen, die wordt bevestigd met heel veel asfaltnagels, daarna de brandrol er op branden.
De spijkerrol kunt u zelf maar de brandrol zou ik laten doen door een dakdekker, met zo'n klein dak is dat zo gebeurd.
Voor het aanbrengen is toch wel enige bekendheid met het verwerken nodig en daarbij een grote gasbrander.
 

Toetsje

  • #6
Oke,

volgens mij zit er al een spijkerrol onder de huidige shingles, die zou ik dan kunnen laten zitten zodat de brandrol hierop kan worden gebrand. Scheelt natuurlijk weer tijd en geld :)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Die shingles krijg je er niet af zonder de onderlaag te beschadigen. Steek een schep of spa stevig onder de onderlaag zover mogelijk tegen de nagels van de shingles aan als het lekker gaat komen de nagels uit het beschot. Daarna het oppervlak van het dak goed controleren op achter gebleven asfaltnagels, deze zitten erg in de weg als je met de nieuwe lagen gaat beginnen. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu