Dak Isolatie - dakpannen en multiplex

Marcarends

  • #1
Hallo allemaal,

Wij hebben een huis met schuin dak zonder isolatie en bestaat alleen uit dakpannen en multiplex en dat was het.

Nu zit ik met het volgende: in de zomer is het snik en snik heet in ons huis als de zon op het dak schijnt en in de winter is het bere koud. Nu wil ik het dak zo isoleren dat het ook in de zomer kouder blijft. Is het nu verstandig om zo dakisolatie aan te brengen dat ik aan beide zijden van het glaswol die aluminiumachtige laag heb.
Mijn theorie is dat dan in de zomer de hitte buiten de deur blijft en in de winter de warmte binnen. Is dit een logische redenatie of sla ik nu de plank volledig mis?

Groeten,

Marc
 

Tiho

  • #2
Beetje wel ja, de cachering is de dampremmer en niet de isolator
 

Marcarends

  • #3
Hoe zou ik dan kunnen voorkomen dat ons huis in een sauna verandert in de zomer? Of zorgt het glaswol er ook voor dat het minder warm wordt als de zon op het dak schijnt?
 

Tiho

  • #4
Kijk dat is de goede benadering, het is thermisch isoleren wat je doet dus warmer of kouder geeft beiden effect.

Echter eenmaal warm is het gewoon warm
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Daar zou ik me daar niet zo druk over maken. Het aantal dagen dat je zolder in een sauna verandert zijn er maar een paar jaar.
Als de zon bij lagere temperaturen op je dak schijnt wordt het toch ook ietjes warmer.

De bedoeling is dat de warmte die je hebt gemaakt en waarvoor je hebt betaald dat je die binnen houd en dat je niet voor de KLM stookt. :wink:
 

Marcarends

  • #6
De hele eerste verdieping wordt er heet van en het is weken per jaar dat we liggen te zweten in bed snachts. Ook hebben we nu een baby dus ik wil het graag zo goed mogelijk oplossen.
Ik neem aan dat de aluminium laag aan de binnenkat moet en niet aan de dakpannenkant, maar stel in het theoretische geval dat je wel aan beide kanten aluminium doet, krijg je dan last van vocht of ander gedoe?
 

MvanV

  • #7
De balangrijkste functie van het alumium is te voorkomen dat op koude plekken condens ontstaat. De isolerende werking er van is maar beperkt.

Hij moet dus aan de warme kant.
Als er aan de koude kant ook eentje zit kan het zijn dat eventueel vocht dat toch door de eerste laag heenkomt botst tegen de tweede laag en dan gaat leiden tot schimmelvorming ter plekke.

De bijdrage aan de isolatie van een een extra reflectielaag is niet zo heel groot. Het reflecteren werkt ook het beste aan de warme kant.

Voor het maximale effect ook bij de zon is extra dikte de beste strategie.
 

Bernhard

  • #8
De stralingswarmte van de zon is te reduceren door:
- het aanbrengen van refectiemateriaal
- door schaduw te creëren
- en door massa aan te brengen.
Met het isoleren van een dak zal het zomers op de zolder nog warmer worden. De cap van de zonbelasting wordt gedaan met een zgn koellast berekening. Een deel van de berekening is de warmteoverdracht van de warmelucht van buiten naar binnen hierbij is de isolatie wel een extra weerstand. Een ander deel van de berekening is de bepaling van de opwarming van de dakconstructie door de zon. De stralingswarmte van de zon is zeer groot en zal de isolatie snel opwarmen. De isolatie heeft geen massa ( laag gewicht ) en zal snel warm worden en daarmee de warmte aan de zolder doorgeven. mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu