CV lekt van binnen/onderen

Aaronm

  • #1
Beste kenners,

Er speelt al wat langer een 'probleem' met onze NEFIT CV ketel (bj 2011). In mei '21 is er een monteur geweest ivm dalende drukken in het systeem (1.5 > 0 bar in enkele dagen).
Ik was niet thuis dus weet niet precies wat de monteur gezegd/gedaan heeft; maar volgens de vrouw des huizes zat er veel lucht 'in de ketel' (niet zozeer in de radiatoren; die kan ik zelf ook prima ontluchten). Er is toen verder niets vervangen (expansievat was nog goed volgens de monteur).

Nu sinds enkele weken lekte de CV ketel flink water en daalde de drukken ook weer vrij snel (bijvullen om 2 dagen). Het leek van het expansievat te komen. Ik heb toen toch maar het expansievat vervangen voor de zekerheid aangezien de oude toch wel 7 jaar oud was (denk ik). Het vat was bij het demonteren niet vol water (dus niet lek denk ik). Echter; er lekt nog steeds wat, maar het lijkt u van elders te komen: enerzijds vanuit de rubber verbinding tussen CV en afvoerslang; en anderzijds vanuit een plek wat ik niet kan plaatsen (zie roestig schroefgat bij de geopende CV). Dit sijpelt door naar de onderkant van de ketel en drupt vanaf daar. Ik denk dat de druk nu van 1.6 naar 1.3 bar is gedaald in circa een week. Opvallend is dat het niet continu druppelt; het lijkt met name te zijn wanneer de ketel (stevig) aan staat; maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.

Als jullie nog meer moeten/willen weten, vraag vooral.
Jullie enig idee wat het probleem kan zijn? Of kan ik beter een vakman inschakelen?

Hartelijk dank,

Aaron

(
f9628f1b-3d2f-46bc-83f6-4c0b065212a2.jpg
50b1ccd2-8e90-4c13-9489-aa0de3f2063e.jpg
1905d41a-b603-41a0-a56f-11f6abcae0de.jpg


q1.PNG
q2.PNG
q3.PNG
 

Onderhoudtje

  • #2
Het is moeilijk om vanaf de foto's te zeggen waar het water precies weg komt. Maar omdat je ook drukverlies hebt, dan zou ik zeggen ergens bij de automatische ontluchter, pomp aansluiting of aanvoer/afvoerleiding van de wisselaar.

Je zou kunnen kijken of je binnenin de ketel kan lokaliseren waar de lekkage weg komt. Maar deze ketel is zo compact gemaakt, om helemaal achterin de ketel te komen zal je de voorplaat ervoor weg moeten halen en dan is toch het advies om er een expert erbij te halen.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #3
Rustig kijken in de ketel, water loopt tegenwoordig van boven naar beneden. Waar water gelopen heeft blijft meestal een kalkspoor achter. volg het spoor naar boven, waar hij begint zit de oorzaak.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
waarschijnlijk is je sifon lek deze staat tegen de aanvoerleiding in de ketel aan en die is nu doorgeroest, sifon zit links achterin de ketel maar is niet demonteerbaar zonder de voorplaat los te nemen hiervoor is een nieuwe pakking benodigd
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Had dezelfde ketel (ook 2011) en dezelfde verschijnselen: bereid je maar voor op totale vervanging van de ketel!
Contact opnemen met uw installateur, als u die niet heeft contact opnemen met Nefit 0570 602 500.
 

Aaronm

  • #6
Dank allen. Lijkt me inderdaad verstandig om toch maar contact op te nemen met een installateur...

Ter info: het lekken lijkt met name te gebeuren wanneer de ketel aanslaat tot 75 graden (max). De druk stijgt dan ook van (nu) 1,2 bar naar 1,9 bar. Is dit een 'gewone' drukstijging of meer dan zou moeten? Ik heb nu de maximum temp ingesteld op 60 graden met de hoop dat het dan minder lekt (druk stijgt dan tot 1,6-1,7 bar)
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
de druk stijging is vrij normaal voor dit toestel
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu