CV aansluiten met combinatie stalen buis/koperen buis

Beckertje2

  • #1
Hallo,
Ik heb hier al het e.e.a. gelezen, maar wil het even checken. Wij zijn de badkamer aan het vernieuwen en er moet een designradiator komen. De oude ½
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ja dat kan.
En het kan ook met dunwandige 15 mm cv leiding.
Je zult dan wel een puntstuk op de dikwandige buis moeten zetten van 1/2" naar 15 mm.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Laten we het maar houden op een schroefbus-koppeling of schroefknie-koppeling.
 

Beckertje2

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. Ik wilde liever geen knelkoppelingen gebruiken omdat een deel van de leiding en hulpstukken achter het tegelwerk komt. Dan valt dunwandige stalen buis af. Daarom wilde ik voor koper kiezen en gaan solderen. Ik vind gewoon de combinatie staal/koper wat vreemd.

Groet,

Harry
 

Kleinedikken

  • #5
Ik heb altijd gehoord dat verschillende metalen zoals koper/ijzer/alu
leiden tot corrosie en vroegtijdige lekkages door elektrolyse. en dat je daarom nooit koper en ijzer moogt dooreen gebruiken.
Van welk materiaal zijn de kraanhuizen eigenlijk? gegalvaniseerd ijzer, of gegalvaniseerd messing. en de radiatorpijpen?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #6
Fijn dat je dat gehoord heb, maar de TS gaat solderen.

lees eerst de topic voor u wilt antwoorden svp.
 

Kleinedikken

  • #7
Utreg, ik begrijp je tussenkomst niet , de TS vraagt of koper en ijzer geen vreemde combinatie is, en ik breng dat terecht in verband met corrosie. Ik ben dan wel geen CVman, maar ik heb al meer de destructieve invloed van koper op verzinkt stalen buizen of alu gezien in combinatie met water om enige twijfels te hebben.
Dat de radiator uit alu is had ik wel gelezen, maar de kranen zijn dat zeker niet, en solderen of knellen, het blijven verschillende metalen.

Ik zit dus net als de TS nog steeds met de vraag: koper leidingen lijken voor een DHZ de makkelijkste oplossing, want ijzeren pijpen fitten vergt een forse investering. Maar krijg je dan na enige jaren niet overal lekken?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Hoi Beckertje2

Een eerlijk antwoord is, de radiatoer aan te sluiten met kunststof slang 14x2.

Er zijn dan geen verbindingen in de vloer of muur en kan van af de stalenleiding met en 1/2 "schroefbus worden aangesloten en het andere uiteinde op de kraan c.q. koppeling van de radiator.

Geen corrosie en geen oppervlakte roest en geen elektrolyse werking.

Vr Gr en succes ermee
 

Beckertje2

  • #9
@Cvolieboy,

Ik had daar zelf ook al eens aan gedacht, maar ik heb uit andere onderwerpen in dit forum begrepen dat kunststofleidingen en bijbehorende hulpstukken van de goede kwaliteit voor de particulier moeilijk verkrijbaar zijn. Ik zal eens hier bei de plaatselijke CV installateur binnen lopen. Dan ben ik ook van het verven van de leidingen af (hecht sowieso niet goed op koper).
Bedankt voor de tip.

@allen

Ik heb me overigens vergist. De radiator is van staal en alleen maar in aluminumkleur gepoten.
M.b.t. corrosie heb ik van een installateur begrepen dat dit bij een gesloten CV systeem geen probleem is. Je hebt immers evenveel CU/FE verbidingen als FE/CU. De galvanische spannningen heffen elkaar dan op. Dit gaat dus niet op voor waterleiding.
Maar, desondanks heb ik er toch geen goed gevoel bij.

Groet,
Harry
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu