Condensatie van waterdamp vanuit de kruipruimte. Hoe?

Knijntje

  • #1
Beste allemaal,

Een rapport over oorzaak van een te hoge luchtvochtigheid bij mij in huis zegt het volgende:

"De vochtklachten worden vermoedelijk veroorzaakt door condensatie van waterdamp vanuit de kruipruimte. De houten vloeren op de begane grond zijn waarschijnlijk niet damp dicht. Er ontbreekt een dampremmende laag."

Hoe ontstaat condensatie van vocht vanuit een kruipruimte? Komt dat door warmteverschil of zijn er meer manieren waardoor je condensatie vanuit een kruipruimte kunt krijgen? Mijn vloer is laminaat (geen hout) en er ligt wél een dampremmend scherm overigens. Elke ruimte in mijn huis heeft een kruipruimte eronder.

Wie o wie? Mijn dank zou groot zijn :). Ik ben heel erg benieuwd naar het antwoord...
Alvast bedankt,
Knijntje
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Staat er water in de kruipruimte ?
Wordt de kruipruimte geventileerd ?
 

Knijntje

  • #3
Hoi, nee er staat geen water in de kruipruimte. Die is op zich droog en aan wat hout te zien dat daar ligt is het ook altijd redelijk droog geweest. Er zijn voldoende ventilatieroosters aan beide kanten van het huis. 3 voor en 3 achter geloof ik.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hoe hoog is de luchtvochtigheid in jouw huis?
Er kan alleen luchtvochtigheid van uit jouw kruipruimte door tocht komen. Dus kieren langs muren en onder de plinten van de deuren, buizen en kabels door de vloer. Meestal is dat ook wel voelen.
 

Knijntje

  • #5
De luchtvochtigheid is momenteel zo rond de 65%. Als het wat kouder is wat lager. In de badkamer (granieten vloer en tegels op de muur) is de relatieve luchtvochtigheid rond de 55%.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Wat voor vochtklachten heb je? Hoe is de ventilatie van het huis geregeld?
 

Knijntje

  • #7
Hoi, de klacht is schimmel op de muren. Vooral bij de plinten en de onderkanten van bijzettafel, eettafel, kasten ect. Maar ook hoger op de muren en op twee plaatsen zelf het plafond. Ik moet heel vaak de muren bleken. Wat natuurlijk heel ongezond is. Maar schimmel ook natuurlijk.

de ventilatie wordt geregeld door 3 passieve ventilatiekanalen (keuken, badkamer, toilet). Ventilatieroosters in de ramen. Aan de achterkant van het huis altijd twee ramen open. Tijdens en na douchen ook een derde raam. Beter kan ik haast niet ventileren. Behalve als ik aan de straatkant ook altijd alle ramen open zou laten staan. Maar dat is vanwege veiligheid niet haalbaar natuurlijk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
En de temperatuur is?
Hoe oud is de woning?
Van die oppervlakken die nu schimmelen is dan de temperatuur te laag. Langdurig ventileren met koude buitenlucht is niet de juiste oplossing. Voor het aangename moet je een balans zien te vinden tussen verwarmen en de relatieve luchtvochtigheid.
Bij een luchtvochtigheid van 65% en een temperatuur van 20gr. licht het dauwpunt op 13,7 graden. Dus die muren hebben een nog lagere temperatuur.

Op dit forum wordt het gewaardeerd als je in deze situatie niet quote.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Precies. Het vocht komt niet uit de kruipruimte, maar uit de woning zelf. Als je zoveel ramen open hebt, haal je vocht van buiten er nog eens bij.

De passieve ventilatie kan wel eens niet voldoende zijn.

Zijn de vochtproblemen of de woning veranderd? Nieuwe kozijnen geplaatst bijvoorbeeld?
 

Knijntje

  • #10
De woning is een oude woning. Uit 1928..

Wat bedoel je met DUS die muren hebben een nog lagere temperatuur? Ik begrijp het dauwpunt verhaal niet helemaal. Zou wel eens heel belangrijk kunnen zijn gezien ik misschien dan te veel ventileer met koude lucht.

Er zijn geen echte veranderingen in de woning. Wel dubbel glas, maar daarvoor had ik volgens mij ook al last van schimmelplekken. Ik denk zelf dat dat er niet veel mee te maken heeft. De nieuwe ramen hebben een ventilatierooster zodat ik aan de voorkant van het huis iets meer ventilatie heb dan voorheen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Dubbel glas heeft er alles mee te maken. Voorheen ontstond er condens op het enkel glas. Nu dat niet meer mogelijk is, zoekt het een ander oppervlak. Dat zijn dus je muren.

Ik denk dat mechanische ventilatie aanleggen verstandig is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Jouw muren, waar schimmel ontstaat, hebben een temperatuur die 7 gr. lager is dan die 20 gr. in die ruimte. Op alles wat kouder is in die ruimte zal condens ontstaan. Op oppervlakken die poreus zijn is het niet te zien. Op een niet poreus oppervlak, glas metaal is het gelijk te zien. Het duurt langer voordat poreuze oppervlakken weer volledig droog zijn.
Voor het voorkomen van schimmel zijn twee oplossingen. Zorgen dat de muren warmer worden, isolatie als het een buitenmuur is, of de luchtvochtigheid in die ruimte lager zien te krijgen.
Ventileren is leuk maar als daarmee de temperatuur van de muren, meubels enz. lager wordt is het minder. Even ventileren zodat de luchtvochtigheid omlaag gaat maar de temperatuur in die ruimte niet te laag wordt. Alles wat in die ruimte aanwezig is zal niet zo snel in temperatuur zakken en daardoor is die ruimte weer snel op 20 gr.
 

Knijntje

  • #13
Aha, dus slechts een tijdje ventileren en dan het raam weer dicht is het beste begrijp ik. Zoiets heb ik wel eens eerder begrepen. Alleen wist ik toen de reden er achter niet. Duidelijke uitleg. Ik begrijp het :).
Tja, actieve ventilatie, dat is nog wel een verstandig iets wat ik zou kunnen doen inderdaad.. Ik moet maar eens kijken of ik alles alsnog kan oplossen v.w.b. het vochtprobleem. Ik begrijp er wat meer van nu. Dank jullie wel allemaal! Super!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Afzuigen doe je in badkamer, toilet en keuken. Dat is waar het meeste vocht wordt geproduceert. De lucht komt uit de woonkamer waar deze verwarmd wordt. Dus volgens mij is er niet echt een risico dat de ventilatie zorgt voor een verlaging van de temperatuur van muren. Het zorgt er wel voor dat het vocht goed wordt afgevoerd. Continue afzuigen is beter dan even een raam open zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu