Condens achter gipsplaten

B de Boer

  • #1
Hallo,

Ik ben nu enige tijd bezig met een badkamer te maken in een dakkapel.
nu heb ik sind kort de gipsplaten gemonteerd en daarachter steenwol geplaatst voor isolatie.

Nu is het geval dat de onderkant van de muur aangrenzend is met een slaapkamer en de bovenkant met de buitenlucht. (dakkapel zijde).

Nu had ik als opvulling van de ruimte (zie tekening) steenwol.
Deze heb ik nu verwijderd omdat hier condens ging vormen en de schimmel er al op zat.
moet ik deze ruimte opvullen of kan ik deze beter open laten?

 

B de Boer

  • #2
Hoop dat deze duidelijker is

Vocht zit dus aan het trespa in de open ruimte

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Is normaal. Wil je een beetje comfort zal je moeten isoleren en ergens zou misschien een dampremmer moeten komen. Geen idee als je de wanden volledig betegeld hoe dampdicht die wanden worden.
Hoe dik is het isolatie materiaal wat je daar hebt zitten.
Trespa moet je zo wie zo iets aan ventilatie doen langs de achterkant van die platen.
 

B de Boer

  • #4
Heb er inmiddels geen steenwol meer zitten, dus nu een open ruimte van 5,5 cm. dan 2cm piepschuim platen en dan gipsplaten.

als ik nu een gat boor naar die ruimte? deze komt dan uit in de ruimte boven het plafond. is dat ventilatie genoeg of moet er echt een rooster naar buiten toe?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat lijkt me niet verstandig. Ventilatie van Trespa platen doe je aan de onderzijde en aan de bovenzijde, direct achter die plaat langs.
 

B de Boer

  • #6
Maar de plaat is schuin en heeft dus geen onder.. dat is het kozijn al. het enige wat boven aansluit is het plafond. geen ruimte voor ventilatie onderin dus.
 

B de Boer

  • #7
Zou het zo ook kunnen...... rood is dan buis. om doorstroom van lucht te krijgen.. misschien heel dom idee hoor :oops: maar moet een oplossing hebben voor de tegels er in gaan.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
En waar zit de isolatie van het platte dakje van de dakkapel.
 

B de Boer

  • #9
Is van bovenaf geïsoleerd. dus achter de platen op de foto
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10

Die ventilatie moet je niet naar het plafond brengen. Daardoor loopt de isolatie waarde terug. Je krijgt dan een verzameling van vocht uit de badkamer en die van de trespa.
Maar nogmaals als de badkamer tegels een voldoende dampdichte wandleveren zal het mee vallen.
Nog even wachten op een reactie van houtskeletbouwers hoe zij dit zouden maken.
 

B de Boer

  • #11
Ok, alvast bedank voor de snelle reacties. Afwachten dan maar.
 

B de Boer

  • #12
Nog 1 ding. die dampremmende folie, kan die ook achter de gipsplaten als daarachter geen ventilatie is. dan heb ik dus tegels en de folie... of zeg ik nou iets stoms
 

StefanD

  • #13
Folie is heel goed achter de gipsplaten. Ik neem aan dat je wel de groene gipsplaten hebt gebruikt?
Je krijgt vocht op het trespa omdat het trespa koud is en er blijkbaar veel lucht uit je woning bij het trespa kan komen. Door een folie achter de gipsplaat belemmer je het vocht. Als er dan ook nog tegels op de gipsplaat komen kan er helemaal geen vocht meer in.
Het trespa moet aan de buitenkant wel kunnen ventileren, zoals in het plaatje van wgb. Het lijkt mij dat je er dan prima nog steenwol tussen kunt doen, maar dat weet ik niet zeker...
 

B de Boer

  • #14
Ok, het verhaal is nu helemaal duidelijk. alleen kan ik niets bedenken hoe ik het trespa ga ventileren zoals op de tekening. de constructie is nogal vreemd. trespa, dan weer plank dan weer trespa. hoe maak ik hier ventilatie gaten in. (idd groene gipsplaten gebruikt)
 

B de Boer

  • #15
En kan ik ook dampwerende folie voor onder laminaat gebruiken....
Deze zijn vele malen goedkoper, en het maar zo'n klein stukje
 

Bernhard

  • #16
Je moet op buitenzijde ventileren zoals aangegeven in de tekeining van WGB. Het kleinste gaatje in de voeg van de tegel en of de folie kan fataal zijn. In de verwerkingsvoorschriften van trespa staat dat het noodzakelijk is dat de plaat aan de binnenzijde geventileerd moet worden. mvgr Bernhard
 

StefanD

  • #17
Het gaat erom dat er van binnenuit geen vocht in de constructie kan komen: je kunt daar gewoon stevig plastic gebruiken. De dure folies zijn vaak damp-open en zijn voor de buitenkant bedoeld. De plaat trespa aan de binnenkant kan dus ook geen kwaad. (Of is dat ook meteen de buitenkant?)

De achterkant van het trespa moet geventileerd worden omdat trespa zelf geheel waterdicht is. Mocht er op één of andere manier toch vocht in de constructie komen, dan is het dus opgesloten terwijl het juist de bedoeling is dat het vocht via de buitenzijde wordt afgevoerd.

Misschien kun je boven en onderin het trespa een ventilatie-roostertje maken? Je moet dan wel zorgen dat het niet in kan regenen. Beter zou nog zijn om het trespa te monteren zoals WGB heeft getekend: iets vrij van de dakkapel en aan de bovenkant onder de overstek.
 

B de Boer

  • #18
Ok, nu heb ik dit bedacht. aangezien ik het trespa niet los kan maken en de ventilatie op de manier van Wgb kan doen.
rooster is niet mooi op zo'n klein stuk dus dacht ik dit...

Hierdoor krijg ik drie dopjes aan de buitenkant die ik mee kan schilderen. afmeting van de gaten is 0,5mm. 1 onder en twee boven.
is dit voldoende ventilatie??

doorsnede van links naar rechts= gipsplaat, dampdichte folie, regelwerk, steenwol, 4cm ruimte en dan trespa met ventilatie pluggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu