Compressor reduceerventiel en veiligheidsventiel vervangen en afstellen

De Bob

  • #21
Klop eens met beleid rondom met een hamertje op de ketel, gaat u ergens door, of slaat u makkelijk deuken, dan is hij afgekeurd.
 
  • Like
Waarderingen: Ronald41

Ronald41

  • #22
Dank! Ik ga er morgen mee verder, en zal het uiteraard laten weten.
 

Lampje45

  • #23
De Bob schreef:
U conclusie bij #16 is correct, en als u werkt zoals Marcn.88 al aangeeft, zal er weinig gebeuren.
Nou daar schrijft Marcn.88 in bericht #7 toch heel wat anders over

Marcn.88 schreef:
De tank kan aardig dun zijn geworden in de tijd en dus niet meer voldoende bestand zijn tegen de druk met alle gevolgen van dien.
 

Lampje45

  • #24
De Bob schreef:
Klop eens met beleid rondom met een hamertje op de ketel, gaat u ergens door, of slaat u makkelijk deuken, dan is hij afgekeurd.
Sorry hoor, maar dit soort adviezen slaat werkelijk nergens op.
 

Lampje45

  • #25
Ronald41 schreef:
Dus als ik de werkdruk tijdelijk een halve bar hoger wil zetten zodat ik het veiligheidsventiel kan afstellen, moet eigenlijk de ketel eerst met water worden afgeperst?
Nee, als je wilt controleren of de ketel nog aan de eisen voldoet, die op het plaatje staat, dan zal je de ketel af moeten persen met vloeistof

Ronald41 schreef:
Het gaat nu om 5 druppels water met roest, en dat is alles wat er na de 3 afgelopen maanden uit kwam.
Het gaat niet om de hoeveelheid water maar om de vochtige omgeving dat roest doet ontstaan.
In een droge omgeving roest gereedschap bijv. niet, maar heb jij je gereedschap in het schuurtje, dan roest het wel en daar staat echt geen water op de vloer.
Ronald41 schreef:
Als je de gebruiksaanwijzing leest staat er duidelijk dat het belangrijk is om het water regelmatig af te tappen, maar er staat niets in over gevaar bij het ouder worden van het apparaat of een maximum levensduur.
Normaal staan deze apparaten niet in een particuliere omgeving.
En in de wetgeving staan er echt normen voor en dat is o.a. het testen van de drukvastheid, maar ook het ijken van de manometer of die nog wel de juiste waardes aangeeft.
Vroeger stond dat allemaal in de stoomwet, maar die is helaas vervangen door talloze andere wetgevingen, waar ik helaas geen weet van heb.
Maar minder zal het in ieder geval niet geworden zijn.
 

Lampje45

  • #26
Bron: DNV

Wat is een periodieke herbeoordeling?
Bij een periodieke herbeoordeling wordt vastgesteld welke degradatie mechanismes van toepassing zijn op de drukapparatuur, welke onderzoeken geschikt zijn om vast te stellen in hoeverre het drukapparaat is aangetast en of het drukapparaat nog geschikt is voor gebruik voor de volgende gebruikstermijn. Afhankelijk van de categorie van een drukapparaat, dient een NL-CBI deze beoordeling uit te voeren.



Categorisering
De categorisering van welke drukapparatuur beoordeeld dient te worden onder verantwoording van een NL-CBI is opgenomen in de Warenwetregeling Drukapparatuur 2016 en is tevens opgenomen in de Nederlandse Praktijkregels voor Drukapparatuur katern 1.3. In het algemeen geldt dat drukapparatuur die is aangewezen voor ‘Keuring voor Ingebruikneming’ (KvI) ook periodieke herbeoordeling dient te ondergaan door een NL-CBI. Daarnaast is ook sommige andere drukapparatuur, die geen KvI hoeft te ondergaan, aangewezen voor periodieke herbeoordeling door een NL-CBI (bijv. ademluchtflessen en propaan/butaan opslag met kleinere volumes). Naast drukapparatuur die is aangewezen voor periodieke herbeoordeling door een NL-CBI, wordt vanuit de Richtlijn Arbeidsmiddelen ook alle andere drukapparatuur aangewezen onder de zogenaamde ‘zorgplicht’. De primaire verantwoording hiervoor ligt bij de werkgever/eigenaar drukapparaat. DNV kan deze herbeoordeling voor u uitvoeren.

Herbeoordelingstermijn
Voor de termijnen tussen de inspecties gelden maximale perioden. Deze termijnen voor herbeoordeling zijn vastgelegd in de Warenwetregeling Drukapparatuur 2016.
 

Ronald41

  • #27
Lampje45 schreef:
Nou daar schrijft Marcn.88 in bericht #7 toch heel wat anders over
Je laat voor het gemak even zijn context weg:

Marcn.88 schreef:
Ik kan slecht zien op de foto hoe oud de compressor is maar als deze nooit is afgetapt van condenswater zou ik er niet mee gaan klooien en een nieuwe kopen.
@Lampje45 Maar de compressor is wel afgetapt en er kwam, zoals ik al vaker zei, zelden water mee. Waarop baseer / suggereer je nu dan dat mijn compressor toch onveilig zou zijn?

En misschien zou @Marcn.88 zelf nog even zijn licht erover willen laten schijnen, gebaseerd op de extra informatie na zijn post?

Lampje45 schreef:
Normaal staan deze apparaten niet in een particuliere omgeving.
Hier ga je toch echt de mist in, het betreft een 25 liter 1,5 PK compressortje voor de hobbyist, ze staan met bosjes te koop bij bouwmarkten en online. Ze worden aanbevolen voor de hobbyist en klusser om banden mee op te pompen, dingen schoon te blazen en wat verf te spuiten of een tacker te gebruiken. Precies waar ik het voor gebruik dus.

Lampje45 schreef:
Het gaat niet om de hoeveelheid water maar om de vochtige omgeving dat roest doet ontstaan.
Waarom zegt de fabrikant dan dat ik water moet aftappen? En als er niets is om af te tappen, is het toch goed? Bovendien blaas je diezelfde vochtige lucht net zo hard weer naar buiten.

Er staat dat het apparaat altijd binnen moet worden gebruikt. Er staat niets over een maximale levensduur. Dan mag je er als consument toch vanuit gaan dat het een veilig apparaat is, en ook blijft zolang je je aan het onderhoud houdt wat ze voorschrijven?

Lampje45 schreef:
Wat is een periodieke herbeoordeling? ... lang verhaal :shock:....Drukapparatuur 2016.
Er wordt daar ook vermeld dat sommige apparatuur helemaal niet onder de KVL valt, en ik begin dus sterk te vermoeden dat een hobby compressortje daar ook niet onder valt. Anders stond dat wel in de gebruiksaanwijzing lijkt me. En hoeveel van dat type ontploffen er dan eigenlijk per jaar??

Ik weet niet of ik hier het merk en type mag noemen, anders zou je die gebruiksaanwijzing ook zelf eens kunnen bekijken.

Kijk ik wil geen risico's nemen, maar nogmaals ik begrijp nog steeds niet waarom in mijn specifieke geval de compressor gevaarlijk zou zijn. En ik moet me denk ik niet te bang laten maken, zonder specifieke argumenten die op mijn situatie van toepassing zijn.

Enfin ik denk dat ik morgen de fabrikant maar eens opbel, en hun dit geval voorleg. Die zullen het toch moeten weten.

Dan nog even dit:
Lampje45 schreef:
Ik denk dat je met verkeerde zuinigheid bezig bent, met een stofzuiger en een aquariumslang bereik je het ook. Op een veel veiliger manier.
Een spuitbusje met perslucht kost een tientje, en als ik geluk hebt doe ik er 2 dagen mee.
De compressor met allerlei toebehoren kocht ik 13 jaar geleden in de bouwmarkt voor 125 euro, en hij is bovendien nog steeds niet ontploft! Dus je zal begrijpen dat ik dat niet met je eens ben. :wink:

Maar de hulp stel ik zeer op prijs! :prima:
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: De Bob

De Bob

  • #28
Edit
Lampje 45
Ik refereerde in #19 aan post #4 de aangegeven werkwijze, die correct was.
 
  • Like
Waarderingen: Ronald41

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #29
ik trok de toestand van de tank in twijfel doordat er werd aangegeven dat er veel roest aanslag in het ventiel aanwezig was wat duid op (ernstige) roestproblemen in de tank, hierbij wou ik alleen aangeven dat als er zoveel roest aanwezig is de tank misschien in slechte conditie is en derhalve beter geinvesteerd kan worden in een conpleet nieuwe compressor dan veel tijd en onderdelen aan deze te gaan besteden gezien de kostprijs van een nieuwe.
De tank kan op sterkte worden getest door hem op 12 bar af te (laten) persen met water.
 
  • Like
Waarderingen: Ronald41

Ronald41

  • #30
Ah ik begrijp het denk ik: Als het ventiel flinke roest heeft kan je verwachten dat de ketel dat ook heeft?

Alleen het onderste afdekplaatje van het ventiel was aan de binnenkant verroest. De rest van het inwendige van het ventiel had geen roest. Uit de ketel zelf kwamen gisteren bij het aftappen 5 druppels water met wat opgeloste roest erin.

Tja de compressor is 13 jaar oud en heeft zich dubbel en dwars terugverdiend. Als er dan toch een risico is kan ik beter een nieuwe halen. Laten afpersen met water zal ook niet goedkoop zijn vermoed ik.

De nieuwe onderdelen had ik al een tijd in huis en kan ik niet meer retourneren, de compressor was nog bruikbaar en ik was nog niet aan de reparatie toegekomen.

Ik zal de rest van de compressor eens uit elkaar halen en ook met een cameraatje in de tank kijken. Ben er wel nieuwsgierig naar geworden. :lol:

@Marcn.88 Kun je in zijn algemeenheid nog uitleggen of je tijdens het monteren met borgmiddel nog een stukje mag terugdraaien?
 

Lampje45

  • #31
Ronald41 schreef:
Je laat voor het gemak even zijn context weg:
Lezen Ronald de tekst staat er wel degelijk onder

De Bob schreef:
Ik refereerde in #19 aan post #4 de aangegeven werkwijze, die correct was.
Ook hier weer het hele draadje lezen, daar staat het vervolg.
Ronald41 schreef:
Er wordt daar ook vermeld dat sommige apparatuur helemaal niet onder de KVL valt, en ik begin dus sterk te vermoeden dat een hobby compressortje daar ook niet onder valt.
Nou je zegt het zelf al een tank van slechts 25 liter.
De voorschriften gelden voor het product van inhoud maal druk.
In jouw geval 25 liter maal 8 bar is 200 pl
De ondergrens voor de voorschriften ligt bij 50 pl dus jij bent als gebruiker daar zelf verantwoordelijk voor.

Ik heb nu wel voldoende van mijn jarenlange ervaring aan je proberen te vertellen.
De beslissing is aan jou.
Want ik stop er mee.
 
  • Like
Waarderingen: Ronald41

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #32
bij het monteren met een vloeibaar borgmiddel kan er iets terug gedraaid worden maar alleen tijdens montage
 
  • Like
Waarderingen: Ronald41

Ronald41

  • #33
@Marcn.88 Dank!

@Lampje45 Ik heb jouw en andermans adviezen toch echt wel zeer goed ter harte genomen. Misschien kwam dit niet echt zo over maar ik wil dingen altijd goed snappen (alleen misschien iets teveel details)... Excuses als dit eigenwijs over kwam!

Ik heb Woensdag naar aanleiding van jullie adviezen meteen een nieuwe compressor gekocht. :lol:

En dan de ontknoping van dit verhaal: Wat klopt hier niet? :

aftap oud 2.jpg
aftap oud.jpg


Het aflaat ventiel zit niet op het laagste punt! :roll:
Wat stom van me dat me dat nooit eerder is opgevallen!
Dat verklaart waarom er nooit water meekwam bij het aflaten als de compressor op zijn pootjes stond.
Er stond dus zeker wel water in, waarschijnlijk al 13 jaar lang. De compressor iets gedraaid en dit kwam eruit:

bord 2.jpg


Heb hem gesloopt en alleen de motor bewaard vanwege de weinige draaiuren.

exit.jpg


Iedereen bedankt voor alle adviezen! :super:

Hieronder nog wat foto's van in de tank, ter lering en vermaak. (op klikken voor groot)
Je kan precies zien waar het water heeft gestaan, en er was dus zeer veel roest.

roest 1.jpg
roest 2.jpg
roest 3.jpg
roest 5.jpg
roest 4.jpg
 
Laatst bewerkt:

De Bob

  • #34
Mooie foto's, dat gaat een nieuwe worden, neem ik aan ??
 
  • Like
Waarderingen: Ronald41

Ronald41

  • #35
Zeker, die nieuwe heb ik Woensdag door jullie input al besteld.

Verbaas me er nog over dat het aflaatventiel niet op het laagste punt zat.
Fabricage fout?
 

Lampje45

  • #36
Ronald41 schreef:
Verbaas me er nog over dat het aflaatventiel niet op het laagste punt zat.
Fabricage fout?
Ja, dat denk ik wel.
Want water loopt nu eenmaal niet de bult op en het belang is een altijd droge tank.
Bij een professionele installatie zit er een droogfilter in en mag de aftap niet afhankelijk zijn van de persoon die er mee werkt.
En dat geldt natuurlijk ook voor de zelfde compressoren die als hobby machines worden benoemd maar onder dezelfde regels vallen.
Maar door onkunde er geen enkele garantie is, dat dit ook gebeurt.


Bij een goede installatie dit geautomatiseerd is en wordt regelmatig tijdens bedrijf door een aftapmagneetventiel afgetapt, uiteraard op het laagste punt.

Druktank roest.png

Ik had dit echt verwacht na mijn jarenlange ervaring als onderhoudstechnicus in diverse (grote) werktuigbouwkundige installaties.
Ik ben dan ook ongelooflijk blij dat ik je heb kunnen overtuigen en je nu zelf met de bewijzen komt, dat ik gelijk had.
En ik daardoor dus erger heb kunnen voorkomen.
Want het is dus niet voor niets, dat afpersen nooit met een gas mag en met vloeistof moet gebeuren.
Want explosies met een al dan niet brandbaar gas, zijn levensgevaarlijk, want wat zouden de vormen van de scherven zijn, die bij deze tank zouden zijn onstaan?
En stuurloos door een ruimte zouden vliegen, in alle richtingen.
Je moet er maar niet aan denken, er is nog niets gebeurd, gelukkig!
Maar hopelijk wel een leerproces voor de lezers van dit forum.
 
  • Like
Waarderingen: Ronald41

Lampje45

  • #37
2024-03-30 (1).png


Ook hier een waarschuwing: wekelijks aftappen.

Dat gebeurt dus niet in de praktijk, hoe geel of de sticker ook mag zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Ronald41

Ronald41

  • #38
Lampje45 schreef:
Ik ben dan ook ongelooflijk blij dat ik je heb kunnen overtuigen en je nu zelf met de bewijzen komt, dat ik gelijk had.
Absoluut, ere wie ere toekomt!
En ik ben dankbaar, want ik ben hiermee behoed voor erger.

Als je dan bedenkt dat ik in eerste instantie alleen wilde weten hoe ik de nieuwe onderdelen moest installeren.. Dan had hij er nu nog gestaan.. Brrrr

Ik hoop niet dat er nog meer van die compressoren rondslingeren met dezelfde fabrieksfout.
Want als je je als brave consument netjes aan de gebruiksaanwijzing houdt verwacht je dit natuurlijk niet.
Lampje45 schreef:
Maar hopelijk wel een leerproces voor de lezers van dit forum.
Dat is exact de kracht van het forum, en de mensen die belangeloos hun hulp aanbieden.
Nogmaals dank!
 

Ronald41

  • #39
Lampje45 schreef:
Ook hier een waarschuwing: wekelijks aftappen.
En controleren of de aftapplug op het laagste punt zit dus! :shock:
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #40
dat is ook de reden dat ik vroeg hoe oud de tank was, heb vaker een geexplodeerde druktank gezien en daar wil je nie bij zijn
 
  • Like
Waarderingen: Ronald41

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu