Combinatie 3-standen, schakelaar en naloop

MarkDW

  • #1
Hi allemaal,

Binnenkort krijg ik de sleutel van een nieuw appartement en die gaan we helemaal verbouwen. Ook zal er een nieuwe mechanische ventilatie unit geplaatst worden met periflex-stekker (ik vind RF's veel te duur en ze passen niet bij het schakelmateriaal). Nu heb ik het volgende in gedachten (uiteraard alles van dezelfde groep):

1. In de keuken komt de normale 3 standen schakelaar
2. In de badkamer, WC en washok komen wipschakelaars die in één keer opschalen naar stand 3
3. Als via een van deze schakelaars naar stand 3 geschakeld wordt gaat een tijdrelais lopen (vertragingstijd zal ik op 0 seconden zetten en nalooptijd +/- 10 minuten).
Hij moet dus meteen aan gaan bij het schakelen en 10 minuten doorgaan als de schakelaar is afgezet.
4. De tijdrelais moet niet werken als via de 3 standen schakelaar naar 3 geschakeld wordt, dit i.v.m. meteen terugschakelen naar stand 2 of 1 na het koken zodat in stilte gegeten kan worden.

Nu heb ik het volgende in gedachten (even de aardedraad buiten beschouwing gelaten), zie tekening.

Hierbij paar vragen:
1. Als er via een van de schakelaars in badkamer/wc/washok geschakeld wordt naar stand 3 of als de nalooprelais nog loopt staat er dus ook meteen spanning op de schakeldraad die van de 3-standenschakelaar naar L3 van de MV loopt. Kan dit geen kwaad als vervolgens/tegelijkertijd de 3 standenschakelaar ook op stand 3 wordt gezet? Er komt dan in principe van 2 kanten spanning op te staan (weliswaar van dezelfde groep, maar toch)?
2. Als de schakelaars en tijdrelais 'uit' zijn en de 3 standen schakelaar wordt op stand 3 gezet dan komt er ook spanning te staan op de schakeldraad van tijdrelais naar MV en staat er dus spanning op de 'uitgang' van de tijdrelais. Kan dit nog kwaad?

Alvast dank voor het meedenken!
Schakelschema MV.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Vraagje: Als ik op het toilet de ventilator met de schakelaar inschakel, vervolgens iemand in de badkamer die schakelaar omzet en er wellicht nog iemand in het washok aan de schakelaar zit... Hoe weet ik bij het verlaten van het toilet dan of ik de schakelaar "uit" zet? Aan de stand van de schakelaar kan ik het niet zien en ik merk het ook niet (of ik moet 10 minuten wachten).

Daar zou ik iets anders voor verzinnen.

Bijvoorbeeld: Pulsdrukkers plaatsen? 1x drukken = 10 minuten ventilatie. Lijkt me voor het toilet prima bruikbaar. Op de badkamer is het wellicht te kort.
Of: Geen wisselschakeling maken, maar gewoon 3 schakelaars parallel? 1 of meerdere schakelaars aan = de ventilator aan, alle 3 de schakelaars uit = na 10 minuten de ventilatie uit. Je kunt dan aan de stand van de schakelaar tenminste nog zien of deze "aan" of "uit" staat. Eventueel kun je een schakelaar met controlelampje toepassen maar dan wordt het even puzzelen om te zorgen dat inschakelen vanuit één ruimte niet alle controlelampjes laat inschakelen...

Of misschien toch maar gewoon een box kiezen die de luchtkwaliteit meet en automatisch harder gaat draaien wanneer nodig? :wink:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Ik weet het niet hoor... Maar volgens mij ben je nu een oplossing aan het bedenken voor een probleem dat niet bestaat. RF-zenders hebben hun nut bewezen, en alles wat je nu bedenkt kan niet goedkoper zijn (incl alle uren en het trekken van draden) dan het plakken van een paar RF-zenders. En die kun je vast wel op een plek kwijt die niet in het zicht zit.

Of neem een MV-box met VOC en CO2 sensor. Die werkt autonoom.
 

MarkDW

  • #4
Dank voor de reacties Xander en Walker.

Ik denk dat ik inderdaad toch de hele schakeling tussen de drie schakelaars achterwege laat en parallel schakel zodat deze weer allemaal een echte aan- en uitstand hebben. Ik plaats ze altijd op dezelfde manier (dus bovenkant ingedrukt = uit en onderkant ingedrukt = aan), dan zal ik ook geen controlelampjes nodig hebben.

In mijn huidige appartement met mechanische ventilator kan ik duidelijk horen als stand 3 aan staat, maar dat zal bij een nieuwe unit wel minder het geval zijn. Momenteel heb ik enkel een wisselschakeling (zonder 3 standen schakelaar), maar kan me niet herinneren dat ik ooit de ventilatie op plek A heb ingeschakeld en op plek B heb uitgeschakeld, dus 3 parallel geschakeld volstaat voor hoe ik ze ga gebruiken.

Het is het wiel een beetje opnieuw uitvinden, maar op de plekken waar ze komen kan ik RF schakelaars niet echt uit het zicht hangen zonder dat deze onbereikbaar worden. Bovendien is er weinig ruimte, waardoor ik de RF strak tegen de afdekramen van lichtschakelaars zou moeten plaatsen, ik vind ze al niet mooi maar dat zou ik helemaal lelijk vinden. Alle elektra moet toch vervangen worden dus die paar dozen, leidingen en draden maken ook niet meer uit.

Een vocht en CO2 sensor kan ik nog overwegen, maar slaat hij dan ook aan van kookgeuren en WC-luchtjes?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu