Combimagnetron (AEG Micromat 635) schakelt niet uit

Wielag

  • #1
Mijn combimagnetron die al op leeftijd is, doet het nog steeds fantastisch. Alleen sinds vandaag schakelt hij niet uit als de deur dicht gaat. Deurtje open laten staan kan maar dan blijft het lampje branden. Stekker er uit gehaald en ook de schakelaar in de meterkast uitgeschakeld. Helpt echter niet. Wat nu? Iemand een idee of die nog gerepareerd kan worden? Echt, alles werkt nog goed dus jammer is het wel als die nu naar het grofvuil moet.
Wie weet de oplossing voor een leek?

Lees het graag, Willemijn
 

Lampje45

  • #2
Willemijn,
Ik vind het verhaal wat warrig.
Wat schakelt hij niet uit?
Als de deur dicht gaat dan moet hij toch aan gaan?
Als de stekker eruit gaat en ook de schakelaar in de meterkast uit is, dan kan het toch niet anders, dan dat hij uit gaat?

Heb je wel de juiste stekker en de juiste groep te pakken?
 

Evenwatanders

  • #3
Ik denk dat bedoeld wordt dat een gedeelte van de oven blijft lopen, ook als er geen overeenkomstige functie is gekozen.
Welk gedeelte dat dan is, is uit de vraagstelling niet helemaal duidelijk, maar maakt in principe geen verschil.
Dat zou dan veroorzaakt kunnen worden door een relais (op de besturingsmodule), dat blijft plakken.

Als ik de juiste documentatie voor me heb (van MCCOMBI635-W/EURO, PNC 947003002, ca 1995) zou dat bijv. voor magnetron gedeelte relais 3 (VPC) kunnen zijn. Is voor een leek weinig aan te repareren, omdat naar mijn mening leken niets te zoeken hebben in magnetron-ovens. Maar daarvan heb ik gemerkt dat er hier verschillende meningen over bestaan.
 

Lampje45

  • #4
Je kunt dat wel gissen, maar laat de TS de vraag beantwoorden, want dit is toch geen storing zoeken?
Storing zoeken kun je alleen als je zekerheden af kunt strepen.
Want uit het verhaal lijkt het er op dat zelfs het trekken van de stekker en ook het afschakelen van de groep geen verandering geeft.
En dat kan natuurlijk niet, ook niet na jouw aannames.
En dat ben ik wel met je eens, een leek (een ondeskundig persoon) heeft uberhaupt niets te zoeken in de reparatie van 230 volts apparatuur.

want wat is de definitie van een leek?


leek (persoon), een niet-deskundig persoon, iemand die weinig kennis heeft van een bepaald gebied.

Maar vaak worden niet professionals ook als leken bestempeld en dat is niet juist, want daar kunnen hele goede vakmensen tussen zitten. Alleen verdienen ze er hun brood niet mee.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Jan

Wielag

  • #5
Lampje45 ik ben zeker een leek En ga ook echt geen magnetron uit elkaar halen.
Wat ik bedoelde was dat na het uittrekken van de stekker en de zekering uitgeschakeld te hebben in de meterkast (en alles weer aangesloten te hebben natuurlijk) de magnetron oonieuw geluid blijft maken alsof de ventilator aanblijft. De combimagnetron met alle functies doet het wel. Als het ingestelde programma klaar is schakelt de magnetron uit maar de ventilator (of iets anders) blijft dus doorgaan. Niet de laatst gebruikte functie dus, die stopt wel. Is het nu iets duidelijker? Communicatie is soms ingewikkeld.

In de handleiding staat dat ik de zekering in de meterkast moet uitschakelen en de klantendienst van AEG moet bellen. Dat laatste (bellen) zal ik dan maar doen. Reparatie van een magnetron uit 1999 (die het dus nog heel goed doet behalve dit rare euvel) dekt waarschijnlijk de kosten niet. Dus een nieuwe aanschaffen of doormodderen met zekering uitschakelen en weer inschakelen als ik de combi wil gebruiken.

Nou een heel verhaal maar leuker kan ik het niet maken, makkelijker ook niet.
Met vriendelijke groet, Willemijn
 

Lampje45

  • #6
Nu wordt het me wat duidelijker Willemijn.
Als relais, die de stromen schakelen, vaak gestuurd door thermostaten, blijven plakken heb je een brandgevaarlijke situatie.
Als AEG zou gaan repareren vervangen ze een complete printkaart. Maar ik betwijfel of AEG die, 22 jaar na aankoop, nog in huis heeft.
Voor een leek is het dus gewoon einde verhaal, want als je brand krijgt, kun je ook nog wel eens problemen krijgen met de verzekering, omdat het defect je bekend was.

Een handige vakman zou de relais van de printkaart kunnen vervangen, maar helaas andere opties dan nieuwkoop zijn er niet.
Want het sleutelen aan magnetrons is ook voor een vakman, niet zonder gevaar, omdat er hoogspanningen van duizenden volts lange tijd blijven staan in de machine, ook na het losnemen van de stekker.
Dus mijn advies: enkeltje milieustraat.
 

Wielag

  • #7
Ik ben me al aan het oriënteren op een nieuwe. Nu zet ik nog steeds de zekering even aan, doe wat gedaan miet worden . Even doen wat gedaan moet worden en dan gaat de zekering weer op 'uit'.
Dank voor het advies. Magnetron gaat naar 'de stort'.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu