Centrale afzuigunit bij kookgroep?

Gerben39

  • #1
Graag zou ik mijn centrale afzuigunit met perilex op dezelfde (kook-)groep zetten als de kookplaat. Aangezien de kookplaat 6,6Kw vraagt is er volgens mij niks aan de hand. Is dit toegestaan?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Nee de kookplaat hoort op een afzonderlijke groep te zitten, bovendien werkt de Perilex aansluiting van een afzuiger totaal anders dan die van de kookplaat. Die afzuiger wordt normaal geproken middels een perilex op een driestanden schakelaar aangesloten.
 

Gerben39

  • #3
Dat de aansluitingen van de perilex anders zitten dat maakt in deze situatie niet uit, omdat ik de perilex-wcd's zelf aansluit. Gezien het verbruik van de afzuigunit dacht ik dat dit wel kon. Wat is precies de reden dat dit een aparte groep moet zijn voor de kookplaat?
 

@rie

Specialist Elektra
  • #4
Alle vast opgestelde apparatuur boven de 2kW moet op een eigen groep.

Dat is dus de reden.

Centrale afzuiging kan je meestal wel op een ter plaatste aanwezige 230v groep aansluiten.
 

Gerben39

  • #5
Aangezien ik twee fasen nodig heb kan ik deze dus bij twee aangrenzende groepen weghalen? Om hier speciaal twee groepen voor vrij te maken is misschien een beetje teveel van het goede..
 

Appeltje

  • #6
Wat wil je nou horen?
 

Gerben39

  • #7
@appeltje wat wil je nou bewijzen?

Volgens mij is dit forum voor klussers, niet alleen voor experts ;)
 

Geus

  • #8
Gerben39 schreef:
Aangezien ik twee fasen nodig heb...
Voor een afzuigunit? Lijkt me onwaarschijnlijk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Het is gewoon niet toegestaan, een kookgroep mag alleen dienen voor het voeden van 1 apparaat.

Elk apparaat groter dan 2000 watt dient een eigen eindgroep te hebben.
 

Xr8

  • #10
Kookplaat 6,6kw. Dat is 3,3kw per fase. Als je dan redeneert dat je deze wel van een bestaande groep kunt halen is dan mijn inziens zelf de problemen gaan creëren.

Als je kiest voor een elektrische kookplaat dan is de consequentie dat je twee groepen nodig bent. Dit dient dan een kookgereedschap te zijn. Als je beschikt over een 3 fasen aansluiting dan de kookgroep verdelen over 2 fasen.

De Ventilatoren hebben een geringe aansluitwaarde, kan zo bij een lichtgroen op. Wellicht is het verstandig iemand te vragen met kennis van zaken bij voorzieningen ten behoeve van een kookplaat.

Succes.
 

Appeltje

  • #11
Gerben39 schreef:
@appeltje wat wil je nou bewijzen?

Volgens mij is dit forum voor klussers, niet alleen voor experts ;)
Inderdaad, daarom zit ik hier ook :)

Je vraagt of iets mag of niet... Je krijgt antwoord dat het niet mag, vervolgens vraag je (terecht) door en krijg je keurig uitleg over de regel die het verbiedt en dan wil je toch nog verder om het toch zo te doen. Ik wil en hoef niks te bewijzen maar vraag het niet als je alleen het antwoord wil horen wat je goed uitkomt.
 

Xr8

  • #12
Daarbij telt ook nog dat alle beantwoorders hier het belangeloos doen. Zij besteden een deel van hun vrije tijd aan het geven van antwoorden om andere mensen te helpen!
 

Gerben39

  • #13
De antwoorden waardeer ik ook zeer!
Alleen het andwoord van appeltje kon ik niet veel mee, en het feit dat ik doorvraag (maar blijkbaar niet duidelijk ben voor appeltje) geeft mijn inziens de nieuwsgierigheid en onkunde van mijn kant weer, en niet het feit dat ik maar een antwoord wil horen, ik opperde immers een nieuwe oplossing voor mijn eigen probleem..
 

Millew

  • #14
Ik denk dat hier een groot misverstand aan de gang is. Gerben is in de veronderstelling dat hij twee fasen/groepen nodig heeft voor het aansluiten van de afzuigkap omdat er een perilex stekker aan zit. Dat zal zeer waarschijnlijk niet het geval zijn. Het antwoord wordt al in de eerste reactie geven.
Sxnder schreef:
. . . bovendien werkt de Perilex aansluiting van een afzuiger totaal anders dan die van de kookplaat. Die afzuiger wordt normaal geproken middels een perilex op een driestanden schakelaar aangesloten.
@Gerben:
Wat is het merk en type van de afzuiger en heb je al eens het aansluitschema bestudeerd?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
Sterker nog op de afzuigboxen met Perilex die ik ken, staat meestal een grote sticker -NIET GESCHIKT VOOR DRIE FASE SPANNING- . Dat kan dus, met een beetje pech, je afzuigbox in no time vernielen.
Verder was er, als ik me niet vergis, ook nog een voorschift dat niet toestond om een 2 geleider groep van een viergeleider groep af te takken. Ongeacht het vermogen mag wat jij waarschijnlijk wilt dus ook al niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu