Cementvloer bij elektrische vloerverwarming met PVC toplaag

MVO__

  • #1
Hallo,

Wie heeft tips bij het volgende:
Ik ga een ondervloer leggen in mijn appartement met daarin elektrische vloerverwarming. De eindlaag wordt 3mm PVC.
De ondervloer komt bovenop EPS isolatieplaten.

Hoe dik moet deze ondervloer zijn en hoe kan ik de elektrische vloerwerming zo dicht mogelijk onder de PVC vloer leggen?

Is het volgende iets wat stevig genoeg wordt?

* 1 cm EPS isolatie
* 5 cm cementvloer
Na het drogen van de 5 cm vloer vervolgens de eletrische matten erop en zo dun mogelijk bedekken met cement en vervolgens egaline.
* Tot slot egaline en dan PVC

groet, Marcel
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Eerst maar eens zoeken of de materialen die je wil gebruiken wel te koop zijn.
10 mm EPS mocht het te koop zijn in platen als je er naar kijkt breken ze.
Tenzij ze op een of twee zijden een laag hebben aangebracht.
 

MVO__

  • #3
Dat is alvast goed nieuws, die heb ik gevonden. Dus platen van 1cm zijn geregeld. Is de rest aan te raden of zijn er grove fouten in het idee?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Ook nagedacht over de noodzakelijke geluiddemping? De pvc vloer is namelijk een harde vloer.
 

MVO__

  • #5
Geluid is denk ik geen issue. Er liggen nu tegels en dat is pas echt hard. Met PVC zal herrie niet erger worden dan t nu is, en nu is t al OK. Tevens is dit begane grond dus geen overlast
 

Ralph

  • #6
Ik zou dan gaan voor een warmwater VV op 2 cm prik isolatie met 3 cm gietvloer. Daar kan je je pvc op lijmen na het geschuurd te hebben.
 

MVO__

  • #7
De vloerverwarming met warm water wordt m niet, het gaat om elektrisch.


Het volgende is nu het voorstel van een bouwer:

De ondergrond is stevig beton. Die hogen we op met 3cm beton en wordt egaal afgewerkt. Daarbovenop komen dunne versterkte isolatieplaten (1cm: schuim met aan beide zeiden versterkte wapening waardoor het harde platen zijn). Vervolgens worden de verwarmingsnetten in een 1cm dikke cementlaag verwerkt met extra wapening en sterk cement mengsel. Dit wordt met egaline afgesmeerd. Vervolgens PVC vloer erop

Mijn twijfel was of die 1cm cement vloer met de verwarming bovenop de isolatieplaten sterk genoeg is. Iemand die hier nog twijfel bij heeft? Je krijgt dan eigenlijk dit: (behalve dan geen tegels maar PVC)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik zou die 3 cm beton er niet in storten maar dikkere isolatieplaten leggen.
 

MVO__

  • #9
Ja, dat is interessant. 2 of 3 cm foamplaten (EPS). Dan moet ik eerst wel de huidige onderlaag goed vlak maken, maar dat moet toch. Prima idee
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
U kunt die platen ook verlijmen met een geschikte (tegel)lijm, uitvlakken is dan niet eerst nodig als de hoogteverschillen niet te groot zijn.
 

MVO__

  • #11
Dat is een goed idee!!! Dan bik ik de grootste ongelijkheden af, en verlijm ik direct de dikke isolatie platen op de vloer.

Dan blijft alleen het laatste laagje over: de elektrische verwarmingsnetten direct op de isolatie en overgieten met cement en egaal afvlakken (e.v. met egaline).


Maakt het denk je nog uit of ik die laatste laag (verwarmingsnetten met cement) 1 cm of 2 cm maak? Ik denk dat alleen uitmaakt dat ik een mengsel gebruik wat flink stevig is, toch?
 

Ralph

  • #12
Je maakt een zwevende dekvloer, daar zijn minimale diktes bij.
Voor zand/ cement is dat 4cm gewapend, 6 cm ongewapend.
Voor giet estrich is dat 3 cm.
Alles onder deze maten word een teleurstelling.
 

MVO__

  • #13
Ja, dat is precies waarom ik t vraag: als je het ook in deze video ziet wordt er bij lange na geen 4 cm aangehouden bovenop de harde isolatieplaten.


Mij was gezegd: zolang de gewapende isolatieplaten op een harde ondergrond (b.v beton ) komen, dan kan de afwerklaag van cement met elektrische verwarmingsnetten slechts 1 cm dun zijn en vervolgens de PVC laminaat vloer erop. Is dat nou wel of niet mogelijk vraag ik me af
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Voor zover ik weet wel.
De isolatieplaten moeten wel goed in de lijm gelegd worden om holle ruimtes onder de platen te voorkomen.
 

MVO__

  • #15
Hi,

Inderdaad, de platen moeten wel enorm goed liggen zonder holle ondergronden om alles echt volledig stabiel en hard te hebben. Tevens is de gewapende isolatieplaat ideaal vanwege zijn hardheid. Kost wel wat (25 eur per m2) maar het is wel een sterke basis.

Al met al dus: isolatie verlijmen en met de lijm voor harde/egale ondergrond zorgen met de isolatie. Vervolgens in een dunne laag (1cm) de verwarming met sterk/ speciaal gemengd cement.

Ik hoop dat dat werkelijk houdt :) maar lijkt te moeten kunnen. De reden om dit te willen is om de vloerverwarming dicht bij zowel de laminaat vloer als de isolatie te hebben en dus een heel snelle verwarmingsreactie te hebben. Dit is juist bij de elektrische verwarming belangrijk daar je die niet continu aan wilt houden. Als je de verwarming onder 4 cm cement legt, dan heb je meer het type verwarming dat je nauwelijks regelen kan en dat je juist lange tijd aanhoudt. Ideaal voor warmwater, maar totaal niet prettig bij elektrische verwarming.

Wie hier meer ideeen en of ervaring mee heeft, laat het weten. Ik blijf het een eng idee vinden om de verwarming in zo n dun laagje te leggen (maar de truc zal wel de gewapende isolatie eronder zijn op een keiharde ondergrond )
 

Ralph

  • #16
Dat filmpje gaat over een badkamer toepassing icm tegels. Dan heb je dus idd die 3 cm ( je mag de tegel daarbij rekenen namelijk)

Jij gaat datzelfde toepassen in woonkamer gebruik zonder die extra 1.5 cm van een tegel.
Ik denk dat het een probleem gaat worden omdat het druktechnisch (bankstellen, tafels en kasten) een ander verhaal is dan ffies de badkamer inlopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu