Cement van gipswand verwijderen (na verwijderen tegels)

Scratch

  • #1
Beste klussers,

Onlangs ben ik begonnen met mijn toilet verbouwing. Op de muur heb ik de bestaande tegels reeds verwijderd, wat vrij snel ging. De tegels zaten vast d.m.v. cement. De ondergrond zijn gipsblokken, en de buitenmuur zijn (meen ik) cellenbeton blokken.

Nu is het zo dat ik begonnen was met het verwijderen van het cement van de muur, voornamelijk de plekken waar het los zit. Maar ik ben nu verder gegaan om ook op andere plekken te verwijderen, daar waar het wat moeilijker gaat. Nu ik zo bezig ben vraag ik mij af of het handig is, het kost mij echt heel veel tijd. Ook heb ik het idee dat ik meer aan het beeldhouwen ben, dat komt doordat wanneer ik het cement verwijder, ook steeds een stukje wegsla van de gipswand.

Mijn vraag: moet ik de oneffenheden opnieuw opvullen met bijvoorbeeld een muuregalisatie, of roodband? Of kan ik direct met tegellijm er overheen? Op de muur komen (tot 1.5 m vanaf de vloer) nieuwe tegels (600x300x9) voor terug. De muur en tegels smeer ik tegelijk in, m.b.v. een lijmkam met een vertanding van 10 mm. Alvorens ik begin met het aanbrengen van de lijm zal ik de muur eerst voorstrijken.

Belangrijk te vermelden is, is dat ik het goed wil doen. En niet met halve maatregelen, zodat ik na 2 jaar weer opnieuw kan beginnen.

Alvast dank voor jullie hulp!

Chris

IMG_0266.jpg
IMG_0264.jpg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Dat grijze is geen cement, maar poeder tegellijm.
Als het goed vast zit op de ondergrond kun je dat gewoon laten zitten.
Je zou de grofste uitsteeksels waar de oude voegen hebben gezeten eventueel wat weg kunnen schuren.
Daarna kun je tijdens het betegelen eerst de muur met de vlakke kant van de lijmkam wat vlak zetten, en dan de tegel insmeren met de getande kant en de tegel op de muur aanbrengen.
Gebruik een leveling systeem, dan krijg je het mooiste en vlakste resultaat.
Gebruik ook een poeder tegellijm en geen pastalijm, want pastalijm kun je niet zo dik opzetten.
 

Scratch

  • #3
Dat grijze is geen cement, maar poeder tegellijm.
Kijk, dat wist ik dus niet. Weer wat geleerd.
Ik had inderdaad al poederlijm, en een levelling systeem aangeschaft!

Dankjewel voor je advies!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
:prima: succes met de klus.
 

Scratch

  • #5
Het is alweer even geleden maar de tip moet poederlijm was een welkome aanvulling. Ik merkte wel dat ik van te voren niet goed had opgelet of de muren wel haaks stonden. Dus je raadt het vast al...

Maar het is gelukt. Tegelen ging goed, maar vond het best een intensief klusje. Lijm aanmaken en doorwerken. Soms best lastig als je echt perfectionistisch van aard bent. Maar het is gelukt. Wat betreft een levellingsysteem werkt ook echt goed. Maar ik merkte wel dat de muur toch meer oneffen was dan ik dacht. Levellingsysteem vult niet centimeters uit, maar de laatste milimeters. Dus de lijm ging dik op de muur, als op de tegel. Resultaat mag er absoluut zijn voor een allereerste keer...

IMG_0558.jpg
IMG_0582.jpg


En het uiteindelijke resultaat:

IMG_0640.jpg
Na.jpg


En hoe het ooit was...

Voor.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu