Calor stoomstijkijzer produceert geen stoom

Memphis.rainen

  • #1
Hey,

Stoomstrijkijzer van mijn oma waarbij de stoomfunctie niet meer werkt. Toestel ziet er nog nieuw uit, schat zo'n 2 jaar.
Het toestel warmt normaal op, zool van strijkijzer wordt warm, maar wanneer ik de knop voor stomen indruk geeft deze geen stoom meer.
Ik het het pompje al eens apart getest door er spanning op te zetten en deze draait... wat zou ik nog kunnen contoleren?
Ontkalken is reeds gebeurd.

Alvast bedankt.
 

Lampje45

  • #2
Heb je ook gecontroleerd of het pompje dan ook water verplaatst?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #3
Is het een stoomgenerator of een stoomstrijkijzer ? Bij generators gaat de magneetklep weleens defect.
 

Memphis.rainen

  • #4
Hallo,

Pompje heb ik ondertussen vervangen door een nieuw exemplaar. Had het oude getest en pompte niet zoals ik op de filmpjes had gezien... maar met een nieuw pompje geen verschil.
Het is een stoomgenerator, ik zal dan het magneetventiel ook eens nakijken....

Grtz
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #5
Ja het spoeltje even doormeten. Deze klep regelt de toevoer van de boiler naar de strijkvoet.
 

Memphis.rainen

  • #6
Hey, magneetventiel was inderdaad de boosdoener, nieuwe gestoken en stomen werkt terug.
echter heb ik nu een ander probleem: nadat ik een aantal keer gestoomd hebt nadat het strijkijzer klaar is voor gebruikt, geeft deze aan dat deze geen water heeft? Toestel kan verder dan ook niet meer stomen. Nadat de stekker er even uitgetrokken is en strijkijzer opnieuw warm is, springt deze nagenoeg dadelijk terug op deze foutmelding...
Iemand een idee wat dit nog kan zijn? Ik vermoed het vlottertje, maar daarvoor moet de tank open vermoed ik?

Ik ben er bijna... nog een laatste tip zou welkom zijn... :-)

Thx!
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #7
Niveaumeting lijkt inderdaad niet in orde. Ik heb geen tekening of typenr dus weet niet hoe hij dit meet. Een boiler werkt bij een stoomoven vaak met een meetpen ipv een vlotter. Miss is die verkalkt maar misschien meet hij het wel heel anders.
 

Memphis.rainen

  • #8
Het typenr. van het toestel is GV 9562.. mag je de boiler van een stoomgenerator aan de onderzijde openen?

thx
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #9
Gaat het ventieltje wel open van de waterbak en pompt het pompje wel naar de boiler ? Ik kan op tekening geen niveaumeting ontdekken. Onderkant van boiler lijkt slecht een afdekplaat maar daar zit niks op volgens mij.
 

Memphis.rainen

  • #10
Foto waterboiler stoomstrijkijzer.jpg

Waar de oranje bedrading op zit aangesloten, is dit geen niveaumeting? Pompje krijgt water vanuit het reservoir en pompt het ook naar de boiler. Foutmelding van geen water blijft echter aanwezig....
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #11
Ja of een ntc voor de temp... maar kan ook zo zijn dat hij alleen bewaakt wordt door de maximaal thermostaat bovenop. Omdat in principe water toch niet heter wordt dan 100 graden en dus het niet zoveel uit maakt. Maar kan wel zijn dat een ntc vrij geeft dat boiler gereed is om te stomen. Maar kan ook op tijd gebeuren. Zoveel vragen, geen verdere informatie.

Een ntc of ptc of whatever zou een waarde hebben van x kohm waarschijnlijk en het zou onlogisch zijn dat hij uit 2 delen bestaat. Al zou hij wel met 2 aders aangesloten zijn.

Een niveaumeting zal of een kring vormen tussen de 2 contacten met het water zodat hij weet dat hij vol genoeg is. En al je hem leeg hebt dan juist onderbroken meten. Maar zeker weten doe ik het niet omdat ik geen informatie heb.

Edit:

Volgens deze pagina is het een sensor voor de temperatuur.

Screenshot_20220413-194455_Acrobat for Samsung.jpg
 
Laatst bewerkt:

Memphis.rainen

  • #12
Ik had deze daarstraks al eens doorgemeten, maar de oranje aansluiten zitten op een apart stekkertje op de printplaat.. waarde 112kOhm.

Ongeacht of de boiler leeg of vol is, verandert de waarde van de weerstand niet, alsook meet ik deze inderdaad ook niet als een contact (open/dicht, bij leeg en vol van de boiler zijnde)

Vraag me echt echt waar die meet dat hij geen water heeft... ik zal moeten verder zoeken... :-)
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #13
Misschien zit er een flowmetertje tussen pompje en boiler ofzo? Of zit er ergens een drukslangetje met een potje dat hij druk meet ?
 

Lampje45

  • #14
Speur eens naar een drijvertje in de de container, die middels een reed schakelaar of hall sensor, de electronica aanstuurt.
 

Memphis.rainen

  • #15
Iemand die toevallig een technische tekening van de boiler heeft, voorlopig geraak ik er niet uit wijs wat ervoor zorgt dat het toestel de foutmelding van geen water aangeeft...
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu