Buitenschilderwerk in de kou?

Eltek53

  • #1
We hebben nog steigers rond ons huis staan vanwege nieuwe dakpannen en zink (inmiddels afgerond).
Ik wilde de steigers (we hebben ze nog een week staan) gebruiken om de muur weer fris te schilderen (buitenlatex op stuc) en hier en daar wat houtwerk bij te lakken.
Te hoog en te lastig voor mij voor een gewone ladder (tot ruim 7m hoogte).
Maar het wil steeds maar niet warmer worden dan ca 5-7 graden , 's nachts rond of net onder/boven 0. Ook komende week blijft dat zo lijkt het.
Kán ik dan technisch gesproken wel schilderen (op een letterlijk steenkoude muur) of heeft dat geen zin??? Het is wél lekker droge lucht....
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Wat staat er op het productblad van de verf over de verwerkingstemperatuur?
 

Eltek53

  • #3
@Rola Ik moet de verf nog gaan kopen, op oude potten die ik nog heb (zowel lak als latex) blijft het vaak bij onduidelijke aanduidingen. "niet verwerken bij temperaturen boven of onder....." Dat zijn dan natuurlijk adviestemperaturen om zich in te dekken, geen absolute grenzen. Ik vind nu net dit blog, ook al verhelderend. Het kán dus in principe wel. https://www.onlineverf.nl/advies/schilderen-met-koud-weer/
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Eltek53 schreef:
Kán ik dan technisch gesproken wel schilderen (op een letterlijk steenkoude muur) of heeft dat geen zin??? Het is wél lekker droge lucht....
Je hebt wel te maken met de warmte en een beetje vocht uit de woning door de steen naar buiten. Het weer is zo veranderlijk helemaal wat de luchtvochtigheid betreft.
Wellicht heeft Kees de Schilder een wijswoord. Of is er met heel veel inspanning een tip vinden via zoeken.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Tja, hier verderop is de woningbouw ook met een flatgebouw bezig om te schilderen. Staat helemaal in de steigers tot 10 hoog. Maar ik zou mijn huis nu niet laten schilderen in dit weer.

Als je het mij vraagt zeg ik “niet doen”. Het is nog te vroeg in het jaar. Te koud, te vochtig, enz..

Ik begrijp je gedachte om het nu te willen doen, maar het resultaat moet wel goed zijn en met beter weer heb je een beter resultaat. Het verfwerk moet wel weer jaren meegaan. Je hebt er niets aan als het 2 jaar mooi is en daarna dof wordt en gaat bladderen. Bovendien is de verf daar te duur voor.

Huur over een maand of 2-3 een steiger (kost ook niet de wereld) en doe het dan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu