Buitenlamp ophangen, maar bestaande electra leiding/kabels in de weg

davey91

  • #1
Goedenmiddag,

Ik was me eens aan het oriënteren om een buitenlamp met camera op te gaan hangen, maar loop tegen een aantal problemen aan waarvan ik nog niet weet hoe ik ze moet oplossen.
Zie de eerste foto waarop ik de lamp wil bevestigen. Het is een houten plaat en er zitten ook 2 electra aansluitingen op, geen idee waarvoor dat ooit gedaan is.
Nou dacht ik dat op misschien wel zo'n soort montagedoosje zou kunnen bevestigen, dan zijn die 2 aansluitingen ook uit het zicht (en een schroef die ik er niet uit kreeg :D) https://www.gamma.nl/assortiment/attema-kabeldoos-m20-met-3-wartels-ip65/p/B410376

Als ik dat zou doen kom ik gelijk bij het volgende probleem, want de lamp aansluiting lijkt echt direct over een elektrische leiding te moeten (zie de foto's). Ik weet niet zo goed hoe ik dit dan zou moeten oplossen.

Dus, ik hoop dat ik hier wat advies kan inwinnen voor hoe ik dit moet aanpakken. Als het plaatsen van een montagedoosje een slecht idee is, dan sta ik ook open voor iets compleets anders.

Bedankt voor het lezen in ieder geval!

Davey

IMG_2056.JPG IMG_2057.JPG IMG_2058.JPG
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou even meten of op beide kroonstenen continu spanning staat. Wellicht dat er eentje via een schakelaar loopt.

Je kunt de lamp direct op het hout monteren en de bedrading via de tule invoeren. Je moet de lamp dan wel zo positioneren dat de afgepelde kabel direct de tule in gaat.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

davey91

  • #3
Eentje loopt inderdaad via een schakelaar, de ander heb ik eigenlijk niet geprobeerd, maar dat is nog wel een goed idee.

Het was inderdaad ook mijn bedoeling hem rechtstreeks op het hout en de bedrading in de tule te stoppen, maar dan zit de andere bedrading (en de schroef die ik er niet uit krijg) in de weg..
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Waar komt die kabel vandaan dan? Kun je deze niet weghalen?

Is de ruimte achter het paneel hol? Dan kun je het misschien ook even losschroeven en de overbodige kabel daar achter netjes wegwerken? (Bij voorkeur wel in een doosje, zeker als je niet weet waar het vandaan komt en of er ooit nog spanning op kan komen te staan)

Dan nog de schroef weghalen (schroefverwijder setje?) of desnoods kort afzagen en de lamp gewoon tegen het paneel schroeven.

Met zo'n kabeldoos wordt het geprul. Die doos is niet bedoeld voor invoer langs achteren, als je daar gaten voor gaat boren is het niet meer waterdicht. Daarnaast kun je de lamp inderdaad alleen maar netjes monteren als de kabel van achteren komt... Dat zou voor mij genoeg reden zijn om even wat meer moeite in een nette oplossing te steken.
 
  • Like
Waarderingen: davey91 en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ik zou inderdaad ook even uitzoeken wat beide kabels doen en er eentje proberen te verwijderen. Schroef toch ook weghalen met wat extra proberen een lamp dan direct tegenover de kabel plaatsen.
 
  • Like
Waarderingen: davey91

davey91

  • #6
@XanderH @Vonken_trekker bedankt voor dit advies, ik zal binnenkort gaan kijken of ik dan 1 vd 2 kabels achter dat paneel kan stoppen. Ik ben er dmv een spanningszoeker schroeverdraaier achter gekomen dat ook op 1 vd 2 aansluitingen maar stroom staat. Extra reden om hem weg te halen :)
 

davey91

  • #7
Nou, het heeft iets langer geduurd dan gepland, maar is helemaal gelukt!
Uiteindelijk is de vastzittende schroef losgekomen met veel WD40 en een waterpomptang. En de kabel die er zat (was uiteindelijk via een lasklem aan de stroomkabel naar een buitenstopcontact, voor niet werkende buitenverlichting) heb ik weg kunnen halen door het voorpaneel eraf te halen. Blij met het resultaat zo

AFD03238-C3A1-493A-B787-825EDB1E7115.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Keurig toch! :super:

Had je niet iets meer van die gatenkaas kunnen verbergen door de lamp een klein stukje naar links te monteren?

Je kunt deze gaatjes eventueel ook nog minder op laten vallen met kit in de juiste kleur.
 
  • Like
Waarderingen: davey91

davey91

  • #9
Ik had vrij weinig speling nadat de kabels door het plaatje van de lamp waren gegaan..
Opvullen lijkt me idd wel wat, het is alleen een holle ruimte achter dat paneel dus ik weet niet zo goed of het dan wel lukt.. zou dat gewoon kunnen denk je?
Ik vind de gatenkaas idd ook niet zo mooi
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Je had de kabel misschien door het linker gat kunnen steken i.p.v. door het rechter? Dan komt het armatuur een beetje verder naar links en ben je de grote gaten al kwijt.

Zo'n klein schroefgaatje krijg je prima minder zichtbaar met kit in de goede kleur (zoals men die bijvoorbeeld ook vaak gebruikt bij het afwerken van vloeren).
 
  • Like
Waarderingen: davey91

Sander 1972

  • #11
Paar trespa schroeven in die kleur in die gaten lijmen.
 
  • Like
Waarderingen: davey91

ABCDE

  • #12
Ziet er prima uit zo. Buitenverlichting is bijna altijd ellende ja. In dit geval had je de kabel nog van de goede kant. Met tuinverlichting op de schutting vaak aanvoer van onderen en dan strippen mensen de mantel tot buiten het armatuur. Twee jaar later "ik heb aardlek in mijn tuinverlichting, hoe kan dat?".
 
  • Like
Waarderingen: davey91

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu