Buitenhelft van garagedeur veroorzaakt scheluwheid

Johan_Derks

  • #1
We zijn verhuisd naar een woning in Belgrado met een garage, waarvan de linkerdeur uit twee delen bestaat. Het tweede deel scharniert aan het eerste en dat scharniert aan de ombouw (Ik weet niet of dat ook kozijn het).
Beide delen worden met een eigen schuif vastgezet. Als ik het eerste deel wil sluiten met zijn schuif, is dat moeilijk, omdat de deur dan hard van binnen tegen de pui getrokken moet worden, zodat de pin omhoog geduwd kan worden achter een richel.
Het is mij duidelijk geworden, dat het eerste dele van de deur scheluw is geworden door het gewicht van het eraan hangende tweede deel. Vooral als de deur open staat en het tweede deel haaks op het eerste deel staat, veroorzaakt dat natuurlijk een groot krachtmoment.
Omdat de deur van ijzer is, is de uitwijking niet groot, misschien 4 mm, als je er geen kracht op uitoefent.
Toch zou ik er graag wat aan willen doen. Hierbij een aantal foto's:
1. van binnen, met dichte deur
2. van buiten, met open deur en de twee delen in elkaars verlengde
3. van buiten, met open deur en het tweede deel haaks op het eerste
4. close-up van de speling tussen richel en deur op de plaats waar de twee delen elkaar ontmoeten; de schuif kan niet omhoog
Methodes die bij een houten deur misschien werken, zijn hier, lijkt mij, onmogelijk. Zelfs het uitlichten van de zware deur(helft)en is een zware klus. Dus zou er ter plekke een krachtkoppel op de bovenste helft van de eerste deur uitgeoefend moeten worden.
Heeft iemand ervaring met zoiets?



 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Heeft iemand hier een oplossing voor ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Zorgt dat raam er soms voor dat de deur eigenlijk niet stijf genoeg is en kan torderen? Is het mogelijk stabiliteit in de deur/raam te krijgen door het monteren van een kruis?
 

Johan_Derks

  • #4
Dat denk ik niet.
Het overkwam me vandaag, dat iemand de deur had dichtgedaan, maar alleen de schuif van het tweede paneel had gebruikt.
Dat veroorzaakte, dat de schuif van het eerste paneel, die uit (naar boven) stond, vóór tegen de richel gedrukt werd, terwijl die nou juist achter de richel omhooggeschoven had moet worden.
Als dat vaak gebeurt, wordt het eerste paneel bij de schuif naar buiten gedrukt (van binnen de garage uit gezien).
De vraag lijkt mij: hoe deuk ik dat eerste paneel (van buiten de garage gezien) weer in? Als leek gesproken: een paar flinke klappen met een hamer of door langdurige druk en in het laatste geval, hoe "bevestig" ik het benodigde krachtkoppel?
 

Tiho

  • #5
Als de scharnieren stevig genoeg zijn zou je aan de sluitzijde bovenin een latje kunnen steken ,niet te klein anders deukt de deur misschien in, zodat de deur niet dicht kan op tien cm na ongeveer. Dan de deur een beetje geforceerd erdoor duwen zeg maar alleen niet te hard meteen en dan kijken wat hij doet.

Met een hamer wordt niets je moet het geheel weer terug torderen.
 

Johan_Derks

  • #6
Een goed idee, maar toch moeilijker uit te voeren dan je denkt, omdat, als je gaat duwen (tegen het eerste paneel), het tweede paneel aan het vrije einde toch richting garage geklemd moet worden. Anders scharniert hij gewoon weg.
Met de buurman, die wat robuuster te werk gaat dan ik, hebben we én het eerste paneel bewerkt én de richel, waarachter de schuif omhoog moet glijden, met de boortol uitgeslepen.
De deur sluit nu redelijk goed. Beter kan niet.

Bedankt, Tiho en IJkenhout !
 

Tiho

  • #7
Mooi dat het weer werkt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu