Buitendeur valt niet goed in het slot

McMatt

  • #1
Ik heb twee buitendeuren met driepuntssluiting en haakschoten, die niet goed meer in het slot vallen. Elke zomer is het raak: door werking van het hout is er een te ruime sluitnaad tussen deur en kozijn.

De haak valt dan als het ware op de sluitkom in plaats van er in. Door de deur aan de klink iets op te tillen, is de deur alsnog te vergrendelen.

In de winter is de deur goed te vergrendelen, maar valt de dagschoot nog steeds niet goed in de sluitplaat. De dagschoot valt dan achter punt 2 in de foto, in plaats van achter punt 1, waardoor deze steeds blijft klapperen, totdat ik de driepuntssluiting gebruik.



Hierbij nog een foto van de onderste sluitkom:



Nu we richting de zomer gaan wil ik er op tijd bij zijn. Op dit moment kan ik de deur nog zonder moeite vergrendelen, maar de verwachting is dat deze (net als andere jaren) gaat krimpen.

Kan ik hier zelf nog iets aan afstellen? Of is dit werk voor een specialist en waar vind ik deze?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Laatste foto, het verstelbare gedeelte zit er scheef in.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
De oorzaak zit niet bij de sluitkommen, maar bij de scharnieren.

Met de sluitkommen stel je de aandrukking van de deur in de sponning af.

Je moet dus de ruimte achter de scharnieren uitvullen, zodat de haakschoten diep genoeg in de sluitkommen vallen. Achter ieder scharnier een vulplaatje van 1 mm. en eventueel een 2e bij het onderste scharnier als de deur teveel afhangt.

En wat Rola zegt: De sluitkommen moet je wel recht stellen. Een handleiding voor het afstellen van de BUVA 6025 middensluitkom is online te vinden.
 

McMatt

  • #4
Dank voor jullie snelle reacties!

Ik vond de volgende video op YouTube: Nastellen sluitkommen



Aan de hand daarvan zal ik in ieder geval de sluitkommen afstellen. Hopelijk kan ik de hoofdsluitkom zodanig afstellen dat de dagschoot weer achter de sluitkom valt. Een tikje naar buiten (naar rechts op de foto), zou al voldoende moeten zijn.

@Walker: Aan wat voor vulplaatjes moet ik denken? Helpt het als ik een foto plaats van het deurscharnier?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Het zijn grijze vulplaatjes met sleuven ter plaatse van de schroeven, zodat je niet het hele scharnier hoeft te demonteren: Schroeven iets losdraaien en het plaatje erachter schuiven. BUVA artikel 1341064.
 

McMatt

  • #6
Klinkt eenvoudig, dat moet lukken! (ik was al bang dat de zware deur er uit moest)

Voor mijn beeldvorming: schuif je dit vulplaatje achter het schanier aan de kant van de deur, of aan de kant van het kozijn?

Ik kon het artikel niet zo snel vinden op de BUVA website, maar ik zie nu ook dat ik scharnieren van AXA heb.


Klopt het dat ik daar het volgende plaatje voor nodig heb?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Ja, dat zal zeker passen. Kozijnkant heeft de voorkeur, bij 2 stuks kun je deze verdelen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Aan het slijtspoor te zien klopt het dat je de deur moet optillen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Dit kun je vrij eenvoudig doen door onder 2 plaatjes bij te steken, in het midden 1 en boven geen.

Maar controleer ook even de haaksheid van de deur door de diagonalen te meten.
 

McMatt

  • #10
@Wgb, je hebt helemaal gelijk! Ik had niet goed gekeken. De dagschoot valt eigenlijk achter punt 3 (en niet punt 2).

Ik heb de sluitkom zo ver mogelijk naar buiten (naar rechts) geplaatst, zodat die bijna ter hoogte van punt 3 in de foto zit. Ik had een aantal keer dat de deur netjes in het slot viel, maar ik heb het idee dag de dagschoot gewoon niet diep genoeg in de sluitkom valt.

Doordat de sluitkom ook een schuin vlak heeft bij punt 1, glijdt dagschoot makkelijk terug en klappert de deur weer tegen punt 3 aan.



@Walker ik heb even een rolmaat langs de deur gehouden.

Binnenkant linksboven naar rechtsonder: 252,5cm
Binnenkant rechtsboven naar linksonder: 253cm

Nu is zo'n rolmaat niet heel precies, maar ik kan wel zien dat de deur niet helemaal recht meer is. Linksboven in het kozijn zit ook een aardige kier als ik de deur in het slot dichttrek. Bij gebruik driepuntssluiting dicht alles wel goed af.



Ik ben de scharnieren nog eens langsgelopen en achter elk scharnier, met uitzondering van de onderste (kan het vanwege een laag verf niet heel goed zien) zit al een plaatje aan de kozijnkant.

Ik zal een aantal vulplaatjes kopen en zorgen dat die onder zowel aan de kozijnkant en aan de deurkant komen. Hoe pak ik dat handig aan? Deur half open en dan een klosje hout eronder, zodat er geen spanning op het schanier komt te staan?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Scharnier voor scharnier los én weer vastmaken. Niet allemaal tegelijk lossen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Kan je aan de naden van de deur en het kozijn zien of de deur afhangt. Zo ja dan zijn die plaatjes de oplossing. Lopen de naden deur / kozijn van onder tot boven precies evenwijdig dan moet de slotplaat schat ik tegen de 3 mm omlaag. Kan je de slotplaat uit de deur nemen dan zou je met een vijl dat puntje slotplaat weg kunnen halen. Is er in de deur ook iets te veranderen in op en neer.
 

McMatt

  • #13
Voor nu kan ik even tevreden zijn over het resultaat. Ik heb één vulplaatje aan de deurkant van het scharnier gedaan (ook onder bleek er aan de kozijnkant al een te zitten).

Nu valt de deur weer normaal in het slot, zonder te klapperen. Driepuntssluiting werkt ook goed.

Maar het is echt millimeterwerk en de dagschoot zit nog niet op de juiste hoogte ten opzicht van de sluitplaat. 't kan maar zo dat ik 't over een paar dagen opnieuw moet stellen.

Voor nu is het opgelost en daar ben ik blij mee. Ook weet ik nu wat ik er zelf aan kan doen. Dus veel dank voor de tips!

De deur staat bol naar binnen weet ik nu, 6mm verschil!
 

McMatt

  • #14
Ik ben met de tweede deur aan de slag gegaan. Ook hier was slechts één vulplaatje alweer voldoende om ervoor te zorgen dat deze makkelijk op slot gedraaid kan worden!

Ik zit nu wel met een nieuw probleem: bij het losschroeven van het scharnier is van een schroef de kop afgebroken. Hoe kan ik dit herstellen? Zoals je ziet is de schroef best diep afgebroken.


Kan ik dit uitboren met een metaalboortje?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Uitboren gaat niet, de schroef is van gehard staal.
Een nieuw gat boren 10 mm van het afgebroken schroefje en dat verzinken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #16
Je neemt een spanstift en slijpt deze aan als een boortje, maar dan wel in spiegelbeeld. Deze linksdraaiende "boor" zet je over de afgebroken schroef en met een schroefmachine boor je deze over de schroef heen in het hout. De schroef komt los of je boort hem helemaal uit.
Gat opboren naar een deuvelmaat, 6 of 8 en deze erin lijmen.
Als de lijm droog is kan je er weer een schroef indraaien.

Of de lompe manier, een schroef net langs de afgebroken schroef er iets scheef indraaien. Bij schroeven van 4 mm lukt dat meestal wel, bij 4,5 mm niet.


(Deze tip komt van de buren, woodworking.nl, inmiddels geprobeerd en werkt prima. Stift aanslijpen is even proberen)
 

McMatt

  • #17
Een extra gat in het scharnier boren zou voor mij een noodoplossing zijn. Bij één scharnier zijn twee schroefkoppen afgebroken, dat wordt dan echt een gatenkaas.

Het lijkt wel alsof die schroeven broos zijn geworden: zonder kracht te zetten draaide ik alleen de kop terug. Ik zag toevallig dat het raam ernaast, bij de sluitplaat ook twee schroeven afgebroken zijn. Als het zo vaak voorkomt, dan zou je denken dat het ook makkelijk op te lossen is.

Ik heb trouwens ook nog zo'n schroefverwijderset, maar ik weet niet of dat wat uithaalt op zo'n klein schoefje zonder kop?



Een spanstift aanslijpen... ik moest eerst al opzoeken wat een spanstift is. :oops: In ieder geval bedankt voor het delen van de tip!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #18
Met zo'n setje krijg je een afgebroken schroef er niet uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu