Buiten - tafelblad blijkt niet massief, waterdicht maken?

Onneschouten

  • #1
Hallo,

Met het mooie weer ben ik aan een buitenklus begonnen: het bouwen van een BBQ meubel.
Frame wordt van gelakt Douglas hout gemaakt, en het blad wilde ik van een oude massief eiken tafelbad (marktplaats) maken.
Bij het opmaat zagen van het blad blijkt deze toch niet zo massief te zijn :-(

IMG_1200.JPG


Bedoeling is dat het meubel in lente + zomer buiten staat (niet overdekt, dus ook in de regen) en in herfst/winter binnen.

Iemand een idee of ik dit fineer eiken blad toch bruikbaar kan maken voor dat doel, of is dat kansloos?

Dank is groot!

Groet,
Onne
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Voor mij ziet dat er kansloos uit. Vraag is ook helemaal, of dat wel met waterbestendige lijm is vervaardigd. Ik denk eerlijk gezegd van niet.

Spaar je de moeite (en vooral de kosten van de materialen) van het 'watervast' of waterdicht afwerken, want dit zal naar mijn mening niet gaan lukken, in elk geval niet voor gebruik buiten.
 
  • Like
Waarderingen: Onneschouten

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Idd kansloos.
 
  • Like
Waarderingen: Onneschouten

Onneschouten

  • #4
Dank voor jullie reacties, ik was er al bang voor, maar dan kan daar een streep door...

Vervolgvraag, ik heb nu immers een andere oplossing voor het blad nodig...
Nieuw massief hout vind ik te duur voor dit project.

Ik zit als alternatief te denken aan Douglas planken van 35 of 40 mm dik.

Vraag 1:
Kan ik de planken strak tegen elkaar plaatsen (geschroefd) zodat zoveel mogelijk effect van één blad ontstaat, of moet ik (gezien eea in lente/zomer in de regen staat) ruimte over laten voor werking?

Vraag 2:
Als ik de planken tegen elkaar kan monteren, is dan fijn bezaagde afwerking verstandiger dan geschaafd (om zo een 'groef' te voorkomen tussen de planken)?

Wederom dank!
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Ik heb wel de tip om, mocht je een ander massief blad willen kopen, goed op te letten hoe zo'n blad er uit ziet.
Vooral de randen zijn iets om goed op te letten en waar je vaak aan kunt zien of een blad massief is of niet. Zit er een rand om de tafel en kijk je niet op kops hout dan is 9 van de 10 keer de rand massief en de rest niet.
Gewicht zegt ook niets, een blad van 30mm spaanplaat is ook flink zwaar.
Verder kun je vaak wat zien aan de onderzijde van het blad.
Is een blad aan de onderkant net zo vlak als de bovenkant dan moeten er ook al alarmbellen gaan rinkelen.
Zijn er in het gehele blad totaal geen oneffenheden te vinden (barsten, noesten enz.) dan kan het een hele dure tafel zijn geweest maar de kans is veel groter dat hij niet massief is.

Heb je een blad gevonden met kops hout, met oneffenheden, noesten enz. dan is de kans al een heel stuk groter dat hij massief is maar dan nog kan hij nep zijn (laag fineer over goedkoop hout)
Heden ten dage kan men zo precies werken dat je echt een geoefend oog nodig hebt om te kunnen zien of het een zgn. samengesteld blad is of een echt massief blad.
 
  • Like
Waarderingen: Onneschouten

Onneschouten

  • #6
Dank voor je advies Gerrit, nuttige tips!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Ik spreek zelf ook uit ervaring hoor maar heb dan het geluk dat mijn broer een meubelzaak heeft waar ze regelmatig de oude meubels van klanten af moeten voeren als ze nieuwe hebben verkocht.
Dus heb dan een broer met een geoefende oog van een meubelverkoper die vanaf zijn 16e al van alles in de praktijk tegen komt en mij kan wijzen op hoe je kunt zien of iets massief is of niet. Maar soms ook oefenmateriaal in overvloed zodat het geen pijn doet als het toch niet massief is en het hooguit een ritje naar de stort wordt.
Zo hadden ze laatste een nieuwe lijn meubels, gewoon met zichtbaar kops hout, noesten/barsten in het hout en alles er in, maar een heel stuk goedkoper dan normaal.
Tafelbladen van 2m40 lang en 90 cm breed, dus perfect als werkblad voor een werkbank.
Maar wel gewoon nep, alleen met een vergrootglas kon je zien dat ook het kopse hout er gewoon op gelijmd was, maar dan wel zo precies dat het je als leek verteld moet worden waar je op moet letten anders valt het je niet op.
Maar ook dat als hij klanten uit ging leggen waarom zo'n tafel zo veel goedkoper was dan normaal dat ze hem gewoon niet geloofden onder het mom van " ja ja, een goedkoop lokkertje in de winkel zetten en dan de dure proberen te verkopen"
Een van zijn 1e tips was dan ook "kijk uit met donker gebeitst hout of gelakt hout, een laag verf kan veel onzichtbaar verbergen"

Maar ook hij heeft het soms fout, zo had hij laatst een massief eiken vloer of ik daar belangstelling voor had anders ging het naar de stort. Opgehaald maar bij het op maat zagen dus inderdaad ook gewoon een laagje eiken op MDF geplakt.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Onneschouten

Onneschouten

  • #8
Is er nog iemand met de kennis om met helpen met deze vragen? Wordt zeer gewaardeerd!

Ik zit als alternatief te denken aan Douglas planken van 35 of 40 mm dik.

Vraag 1:
Kan ik de planken strak tegen elkaar plaatsen (geschroefd) zodat zoveel mogelijk effect van één blad ontstaat, of moet ik (gezien eea in lente/zomer in de regen staat) ruimte over laten voor werking?

Vraag 2:

Als ik de planken tegen elkaar kan monteren, is dan fijn bezaagde afwerking verstandiger dan geschaafd (om zo een 'groef' te voorkomen tussen de planken)?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Zoek eens naar afbeeldingen van picknicktafels (klik hier) en trek zelf je conclusie.
Alleen als het blad massief is, zitten er (vanzelfsprekend) geen kieren tussen de planken, anders vrijwel altijd en dat heeft zeker te maken met de werking door zonlicht, warmte, kou, droogte en vocht (ben ik nog wat vergeten?).
 

Onneschouten

  • #10
Picknick tafels hebben inderdaad grote kieren, breder dan puur voor de werking nodig is lijkt me.

Ik kan me goed voorstellen dat een ruimte van tenminste 5 mm tussen de planken verstandig is maar snap niet waarom dit dan wél goed gaat met Douglas planken met mes en groef (dus 0 mm speling)?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Zelf kan ik het je niet zeggen, geen ervaring met het maken van buitentafels.

Trouwens, zijn die Douglas planken met messing en groef niet bedoeld voor wanden? Dan zou het water er naar beneden uit lopen. Bij een tafel heb je dat water precies in de groeven blijft staan en dat zou naar mijn idee de levensduur van die planken enorm verkorten. Maar zoals al gezegd: ik heb nog nooit een buitentafel gemaakt. Wel buitenkasten, maar daar heb ik inderdaad de planken niet strak tegen elkaar gezet, om het hout de gelegenheid te geven om te werken.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Onneschouten

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
En ook die picknicktafels zijn vaak geen lang leven beschoren als je dag in dag uit in weer en wind staan.
Grootste probleem is dat een tafel vol in de zon zomaar richting de 60 graden warm kan worden (een donker gekleurde tafel kan nog warmer worden) en in de winter ook -20 kan worden.
Tegen dit soort temperatuurverschillen is geen lak of lijm bestendig en zal alles losknappen waardoor er vocht in kan trekken en nog meer schade kan veroorzaken.

Wat men doet met messing en groef is het lijmoppervlak vergroten, met vingerlassen wordt het lijmoppervlak zo wel 10-30 keer of nog meer groter dan koud tegen elkaar lijmen.
Dat is dan ook meteen de kracht van dit soort verbindingen, deze zijn veel stabieler en duurzamer dan koud tegen elkaar zetten.
Schroeven helpt de werking op te vangen waardoor de lijmverbinding minder krachten hoeft te weerstaan en dus minder snel los zullen knappen. (maak wel gebruik van een boor/schroefmal)
Maar met schroeven maak je tevens extra zwakke plekken tot diep in het hout waar vocht dankbaar gebruik van maakt.
Dit is deels op te vangen door gebruik van niet roestende schroeven, met de juiste diameter voor te boren en het boorgat te vullen met bruislijm voordat je de schroef er in draait.
De bruislijm zorgt er dan voor dat eventuele barstjes/scheurtjes ontstaan door het schroeven worden opgevuld en ook dat de ruimte tussen de schroef en het hout geheel wordt opgevuld waardoor vocht minder kans heeft.

Maar nog steeds zal je jaarlijks je tafel goed moeten onderhouden en na elk gebruik je tafel schuin moeten zetten zodat als het toch regent, het water van de tafel afloopt en er niet op blijft staan om zijn schadelijke werk te kunnen doen.
 
  • Like
Waarderingen: Onneschouten

Onneschouten

  • #13
Dank voor de reacties!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu