Buiten schakelaar lamp

M2jeff

  • #1
Ik zit met de volgende situatie. Ik wil een lamp schakelen onder mijn overkapping. Nu lopen naar de lamp een blauwe en een bruine draad. Vanuit de grond komen ook 1 bruine en 1 blauwe draad. Hoe kan ik dit nu het beste aansluiten
1000022986.jpg
?
 

HenkL14

  • #2
Het mooiste is dat in een lasdoos.

Maar als je de blauwe aan elkaar verbindt met een lasklem en de twee bruine op de schakelaar aansluit, moet het werken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Waar is de aardedraad gebleven?
 

HenkL14

  • #4
Als de lamp geen aarde nodig heeft, door dubbel geisoleerd of kunststof armatuur, hoeft het geen probleem te zijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Maar dan nog zou ik altijd de aardedraad doorverbinden.
Want als er op zeker moment een ander armatuur opgehangen wordt, dat wél een aarde nodig heeft (metalen behuizing) en er zit bij dat armatuur een aardedraad in de kabel, dan veronderstelt de persoon die dat armatuur ophangt, dat aarding aanwezig is. Dat kan in geval van niet meer beschikbaar zijn van degene die dit heeft aangesloten (t.g.v. verkoop huis, overlijden, etc.) ook heel iemand anders zijn.

De afgaande en de toevoerende draad hebben, zo te zien aan de wat vage foto, beide een aarddraad, dus wat is het nou voor moeite om die met behulp van een lasklem door te verbinden? Daarvoor is zo te zien plaats genoeg in de behuizing van de schakelaar. Behalve dan, dat de kabels wellicht door het afknippen van de aardedraad te kort zijn geworden.

Elektriciteitsaansluiting moet altijd zodanig gedaan worden, dat geen vergissingen mogelijk zijn. Dat geldt naar mijn idee voor het gebruiken van kleuren (geen geel/groen gebruiken voor andere toepassingen dan aarde) en dus ook voor het meevoeren van een aardedraad, maar deze niet aansluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu