Buisinvoer/kanaalinvoer groepenkast

Rijnstroom

  • #1
Graag zou ik de opinie vernemen van de NEN 1010 kenners over het volgende:

Het gaat over vervanging van een oude groepenkast (in een woning) met hoofdschakelaar en 4 groepen met smeltveiligheden 16 A (er zijn geen aardlekschakelaars), aangesloten op 1-fase 230 v en met hoofdzekering 35 A.

Ik kan beschikken over een vrijwel nieuwe Duitse groepenkast fabr. ABN (Werner Braun) welke voldoet aan DIN VDE 0603, beschermingsgraad IP30 en met CE-keur. De voor opbouw op het meterkastpaneel bedoelde kast bestaat uit een kunststof grondplaat met DIN-rails en een afneembare frontdoos met sparingen voor 24 modules van 18 mm. De kast is voorzien van een 2-p. hoofdschakelaar 40 A, 2 stuks 2-p. aardlekschakelaars 40 A 30mA en in totaal 8 2-p. groepsautomaten 16 A met B-karakteristiek. Alle schakelmateriaal is van een fabrikaat en type dat ook in Nederland veelvuldig wordt toegepast.

Er is 1 "maar": de kast is niet zonder meer geschikt voor buisinvoer. In de grondplaat zitten weliswaar flink wat ronde uitbreekopeningen, maar die zijn volgens mij in Nederland niet bruikbaar. Wel zijn in het onder- en bovenzijde van de frontdoos uitbreekmogelijkheden aangebracht voor het aansluiten van kabelgoot (zowel kleine kanalen met hoogte 11, 21 of 28 mm alsook kanalen van 40 mm hoogte en met breedte van 40 tot 130 mm).

Ik moet echter aan de onderzijde voeding P en N in buis 19 mm aansluiten, en bovenaan 6 stuks 16 mm buizen voor afgaande groepen. Nu is mij het bestaan bekend van adapters, die enerzijds op de buis geschoven worden en anderzijds op de kabelgoot K25 (25x25 mm) passen. Voldoende sparingen uitbreken van 25x25 mm en de zaak past in elkaar, lijkt mij. Of zou ik onder en boven een kunststof schot met wartels voor de buizen kunnen plaatsen met voldoend grote sparingen in de frontdoos?

Of ik dit zo zou mogen uitvoeren en ik daarmee de NEN 1010 niet overtreed (zoals het voorschrift tot stofdichte afwerking) zou ik graag van de deskundigen op dit forum vernemen. Alvast bedankt!

Mijn achtergrond: theoretisch goed onderlegd (maar zeker niet "bij" op gebied van de NEN 1010) en zeer veel jaren praktische ervaringen als klusser/doe het zelver in werktuigbouwkundige en electra-zaken, ook op het gebied van groepenkasten en verdeelinrichtingen. Maar 1 regel staat voorop: ik ben nooit te oud om bij te leren.

PS: Mijn gebruikersnaam Rijnstroom heeft niets met electra van doen; eerder met stromend water!
 

Toon

  • #2
Misschien een foto voorhanden?
 

Rijnstroom

  • #3
Toon bedankt voor je reactie. Helaas geen zelfgemaakte foto's beschikbaar. Gaat ook niet op korte termijn lukken (kast nog niet in NL). Op de site van de fabrikant staan wel wat - mogelijk bruikbare - plaatjes.

Zie daarvoor deze pagina. helaas offline

Dan krijg je een detailfoto van de frontdoos met een reeds aangebrachte sparing voor aansluiting van een kabelgoot. Ik hoop dat je je daarmee een goed beeld kunt vormen.
 

Ronald42

  • #4
Voorzichtig met een stappen boor gaten maken van de gewenste grote. Eventueel een wartel gebruiken. Een gatzaag van de gewenste maat (16mm en/of 19mm) kan uiteraard ook.

gatzaag;


Wat ook wel gedaan word, of het mag (NEN technisch) weet ik niet, de pijpen met ijzeren zadels tegen elkaar aan maken en dan een recht stuk uit de kast halen. Zelf zou ik mooie ronde gaatjes maken.
 

Toon

  • #5
Tsja, het is een oplossing, wel voorzichtig boren als het breekpoortjes zijn. Verlopen naar K25 zou in principe wel kunnen, maar of dat zo fraai is? Zijn er geen bovenplaten met buisinvoer leverbaar?

Vanwaar eigenlijk de keuze voor deze kast? Het lijkt mij meer een verdeler waarbij de installatie is opgebouwd uit kabel. Maar ik ben niet bekend met het merk.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #6
Je zou eens bij een installateur kunnen kijken of een invoerstuk van een ander merk kast pas te maken is.
Meestal hebben ze wel wat op voorraad.

suc6 @rie
 

Gerrit

  • #7
Wat vooral belangrijk is, is de vraag of de gebruikte beveiligingen 2-polig zijn. In Duitsland worden 1-polige automaten gebruikt en die zijn in Nederland niet toegestaan. Als het dus 1-polige automaten zijn, laat de kast dan maar liggen, want je hebt er hier niets aan.
 

Toon

  • #8
Overigens staat er in 8.520.105 dat leidingen met hun omhulsels goed passend in elektrisch materieel moet zijn binnengeleid.
 

Rijnstroom

  • #9
Ronald42:
Gaten boren kan, maar niet in de zijkanten van de frontdoos, want dan is de doos niet meer afneembaar. Er zijn dus schotten nodig die redelijk nauwkeurig in sparingen in de doos moeten passen (of de sparing ruim overlappen). De (kunststof schotteen monteer ik dan vast op de grondplaat).

Toon:
Intussen ben ik op zoek naar schotjes met buisinvoer (ongeveer zoals Hager die toepast bij het Vision-systeem). De ABN-(Werner Braun)-kast
wordt in Duitsland toegepast in woningen (en dan 1-polig) met kabel en kabelgoten in plaats van de bij ons gebruikelijke buis met VD-draad.

@rie:
Ik ga dus bij de installateur neuzen! Een invoerschot pasmaken moet te doen zijn (of het schot de sparing in de doos ruim laten overlappen).

Gerrit:
Alle Hager-schakelmateriaal is 2-polig uitgevoerd (1x p + N). Ook is een aardrail aanwezig, evenals een N-rail. Die laatste ga ik verwijderen.

En nog eens Toon:
De leidingen goed passend invoeren zal goed te doen zijn. Omdat de kast is uitgevoerd conform beschermingsgraad IP30 (3 = geen openingen die een bolvormig voorwerp van 2,5 mm doorlaten; 0 = geen eisen t.a.v. bescherming tegen vloeistoffen) zal ik met een beetje nauwkeurig werken al gauw aan de voorschriften voldoen, denk ik.

Alle specialisten bij deze hartelijk bedankt voor de tips en opmerkingen!
 

Toon

  • #10
Die IP30 geldt alleen als je de originele invoeren gebruikt. (met een kabelgoot dus)

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
4
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu