Brommen afzuigkap motor loopt in de uit-stand

JBM

  • #1
Mijn zwager heeft ook Brommen afzuigkap een probleem met een brommende afzuigkap, waarbij de motor nog loopt terwijl de "uit-stand" is geselecteerd. Daarnaast reageert de besturing niet op stand 1 en 2; bij stand 3 t/m 5 begint de ventilator pas op de snelheid van de gekozen stand te draaien (en de brom is dan verdwenen). Vetaanslag is hier niet de oorzaak, omdat de aansturing via micro-schakelaars en een aparte besturingsprintplaat gaat.
Ik verdenk een vermogenscondensator. Normaliter draait de motor niet in de "nul-stand", nu echter wel (met een brom). Als de vermogenscondensator niet goed functioneert, dan blijft er volgens mij een lekspanning lopen die bij een goed werkende condensator a.h.w. wordt "weggefilterd"; nu dus niet. Het is een 4 µF condensator van 500V. Het verklaart echter niet waarom stand 1 en 2 niet normaal werken.
Is er iemand met diepgaande elektronische kennis :?: :-|
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Er kan ook sprake zijn van een weerstandsblok dat wordt voorgeschakeld voor de motor om deze op verschillende snelheden te laten draaien. Elke stand heeft dan een bijbehorende weerstand. Wellicht is een deel van dit blok doorgebrand en verklaard dit het niet werken van de afzuigkap op bepaalde standen.

Vaak is het doorbranden van deze weerstandsblokken het gevolg van slechte lagers, of vetvervuiling in de motor waardoor deze te zwaar loopt en teveel vermogen gaat trekken. Ook de schakelaar kan verdacht zijn.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu