Bosch WFK2801 (lagers stuk) en gillend geluid

W. Wolsink

  • #1
Bij het centrifugeren maakt de wasmachine een vreemd geluid, ik heb deze opengemaakt en bij het draaien maakt het lager een knakkend geluid dus deze zal ongetwijfeld slecht en moet deze vervangen.
Kan iemand mij vertellen of dit door een handige leek zelf te doen is en hoe ik dit het beste kan doen?

Vast bedankt.

Wim
 

Janavg

  • #2
Als je een beetje handig bent is dit zelf te doen. Als eerste stekker van app verwijderen uit stopcontact.

Deksel en achterwand van machine verwijderen. Dan van af de achter zijde gezien de motor demonteren. Vliegwiel met snaar verwijderen. Vervolgens de moeren waarmee het Bruin achtige lagerkruis aan de kuip vast zit verwijderen (dop 13). Dan de drie moeren welke achter het vliegwiel zitten verwijderen (dop 10).

Meestal kun je dan de trommel naar binnen drukken wil dit niet dan een moer in de as draaien en hier met een rubberen hamer een klap op geven. Lager kruis uit nemen en lagers verwijderen. Let op het beste is om de lager en de keerring te vervangen. Bij het weer in elkaar zetten keerring en as beetje invetten met zuurvrije vaseline.

succes.
 

W. Wolsink

  • #3
Beste Janavg,

Hartelijk bedankt voor uw reactie hier heb ik tenminste wat aan om mee te beginnen.
Ik heb nog wel een vraag kan ik de oude lagers er met een stukje hout uit tikken of moet dat onder druk gebeuren.
Ik heb een volledig nieuwe lagerset besteld incl. keerring, wanneer ik deze heb ontvangen ga ik er aan beginnen, ik hou u op de hoogte of het met deze informatie is gelukt.

Met vriendelijk groeten,

Wim Wolsink
 

Janavg

  • #4
Meestal gebruik ik een klein beiteltje om de oude lagers er uit te slaan. De nieuwe lager sla ik met een rubberen hamer er voorzichtig in. Het laatste stukje doe ik met een dop uit de doppenset en sla hier weer voorzichtig op met de hamer.

succes
 

W. Wolsink

  • #5
Beste Janavg,

Ik ben vanmorgen aan de klus begonnen op de wijze zoals u me heeft verteld, het ging super.

Eerst heb ik de oude lagers er met een stuk van de doppenset eruit getikt alles schoongemaakt en toen op de nieuwe lagers een stuk hout gelegd en deze tot het niet meer ging er voorzichtig ingetikt. Daarna met een dop uit de doppenset voorzichtig verder getikt totdat hij niet meer verder ging.

De as en de keerring ingevet met zuur vrije vaseline. Het lagerkruis met veel moeite weer op zijn plaats gekregen en alles vastgedraaid toen proefgedraaid en alles doet het weer als vanouds.

Ik wil u bij deze heel hartelijk bedanken voor uw deskundig advies want zonder deze hulp was het erg moeilijk geweest.

Met vriendelijke groeten,

Wim Wolsink
 

W. Wolsink

  • #6
Ik heb afgelopen weekend de lagers vervangen van de wasmachine omdat deze een knakkend geluid maakte en tijdens het centrifugeren op sommige momenten een kort hard gillend geluid.

Na het plaatsen van de nieuwe lagers heb ik de machine laten draaien en centrifugeren en alles was over. Echter toen er een handdoeken was werd gedraaid en hij ging centrifugeren kwam op bepaalde momenten toch weer dat geluid tevoorschijn.

Kan iemand mij vertellen wat dit probleem is en of het op te lossen is.

Vast bedankt.


Wim
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Probeer of de lagers van de motor soepel lopen, wel eerst de aandrijfriem eraf halen.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu