Bosch WFK2431 wasmachine stopt met foutcode 03

Ro32

  • #1
Beste forumleden,

Betreft: Bosch WFK2431 NL /01 FD 7911 00517

Sinds een week hebben we problemen met onze Bosch WFK2431 wasmachine. Hij stopt met foutcode 03 in het midden van het wasprogramma en 'hangt' met de LEDs "SPOELEN" en "CENTRIFUGEREN/AFPOMPEN" knipperend. De eerste keer bleef het water tot hoog in de machine. Wat heb ik tot op heden gedaan:
- stroom eraf en er weer op
- handmatig leeg laten lopen
- filter losgedraaid (was vrijwel 100% schoon)
- gecontroleerd of schoepenrad ronddraait (wat het geval was)
- filter teruggeplaatst
- centrifugeerprogramma gekozen -> volledig programma goed doorlopen
- 2x nieuwe was erin gedaan -> volledig programma goed doorlopen
Nu bij 3e was zelfde probleem terug met iets lagere waterstand, weer handmatig leeg laten lopen, schoepenrad toch maar weer gecontroleerd, centrifugeerprogramma goed doorlopen, nieuwe was -> foutcode 03 terug. Het leek al te mooi om waar te zijn, dat het opgelost was zonder het vinden van een duidelijke oorzaak.

Ik heb begrepen dat de foutcode te maken heeft met slecht wegpompen van water, maar heb geen idee hoe het probleem te vinden. De machine is weliswaar ca. 10 jaar oud, maar relatief zeer weinig gebruikt. Daarom wil ik niet zomaar een nieuwe aanschaffen en een reparateur met voorrijkosten bestellen als hij misschien definitief stuk is, klinkt ook niet aantrekkelijk... :?

Ik weet niet veel van wasmachines, maar met de juiste uitleg, kan ik denk ik een hoop testen. Hopelijk kunnen jullie licht op de zaak schijnen, want met een jonge tweeling zijn we toch wel erg blij met een goed werkende wasmachine!

Alvast bedankt,
Robin
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
F3 : wordt veroorzaakt door het niet of slecht wegpompen van water, afpomptijd wordt overschreden

Ligt meestal aan een verstopt filter of versleten afvoerpomp, als er speling op de as van de afvoerpomp zit deze vervangen.
 

Ro32

  • #3
Beste Jan,

Bedankt voor jouw reactie.

UPDATE: Ik ben momenteel bezig om een Soda reinigingscyclus te draaien en deze stopt met hetzelfde probleem. Vraag is nu natuurlijk als er een blokkade na de pomp zit, is de soda daar dan wel bij gekomen...?

Wat betreft jouw reactie Jan, hoe kan ik als wasmachine-leek vaststellen of er (teveel) speling op de as van de afvoerpomp zit? En als dit inderdaad de oorzaak is, kan dan ook verklaard worden dat de pomp tussentijds wel een paar wasjes goed gedraaid heeft?

Blijf hopen dat ik het simpel en goedkoop kan oplossen - geef de centjes liever aan luiers uit!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Met de afvoerpomp is dat een kwestie van hij doet het of hij doet het niet, beetje verraderlijk, want het is niet gemakkelijk dat vast te stellen.
Vooral wanneer er warm water afgevoerd moet worden wil dit soort pompen wel eens vast slaan, een volgende keer kan hij het wel goed doen.
Als u de schoep van de pomp op en neer kunt bewegen moet de pomp vervangen worden.
 

Ro32

  • #5
UPDATE:
Op advies van Jan de speling van de waterpomp gevoeld en deze leek totaal 'speling-vrij'. Toch bleef dit onderdeel onder zware verdenking staan en nadat ik op de Bosch site had gezien, dat deze waterpomp €100 was, voorrijkosten €60 en uurtarief €70 (dus minimaal €230) had ik besloten dan maar voor €400 een nieuwe te kopen aangezien hij 10 jaar oud is.
In mij bleef het knagen en ik ben de afvoerleiding langs gaan lopen door de opening naast het filter (machine staat ingebouwd en er was niemand voorhanden om te helpen de machine vrij toegankelijk te maken). Ik had bij het kneden in de rubber afvoer onder aan de trommel het idee dat de stopkogel klem zat. Kon echter niets vinden en hij leek nu wel te bewegen. Kort wasprogramma gedraaid en opnieuw filter geopend na foutcode 03. En... daar leek nu de schuldige te zijn: een halve metalen beugel uit een BH! (tot op heden hebben we nog geen BH gevonden die een beugel mist overigens :?: ) Het verontruste mij wel, dat ik de andere helft niet kon vinden. Maar goed, inmiddels 3 wassen gedraaid zonder problemen. Echter bij de laatste was tijdens het centrifugeren ontstond een enorm luid geratel en heb ik snel het programma gestopt. Zonder twijfel, was dit het missende stukje beugel. Ik kan 'm echter nergens vinden en ook na herstart programma niet. Hij lijkt dus ergens vast te zitten en soms los te komen bij hoge toeren.
Ik ga even kijken of hiervoor al een topic bestaat en anders in een nieuwe topic hulp vragen hoe het stukje metaal te traceren. Bedankt voor alle hulp en dit topic mag in ieder geval gesloten worden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Gebruik een zaklantaarn om door de gaatjes in de trommel te kijken, meestal is de beugel dan wel te zien.
Na het verwijderen van het verwarmingselement kan de beugel vaak wel verwijderd worden.
 

Ro32

  • #7
Bedankt weer voor jouw antwoord Jan. Ik had gisteren al de hele avond gestoeid en met mijn hoofd in de trommel gehangen. Vrij snel vond ik een enorm halve cirkel (ca. 10-12cm, duidelijk meer dan alleen het restje van de beugel die ik in afvoer vond!) op het verwarmingselement. Ik vraag me serieus af hoe die ooit spontaan door de gaatjes uit de trommel geglipt kan zijn. Met een pinnetje heb ik geprobeerd hem via de gaatjes naar de afvoer te bewegen. Ging redelijk tot hij opeens als een veer wegsprong en nu kan ik hem met geen mogelijkheid meer vinden/horen na 2 uur draaien/schudden van de trommel en gluren door de gaatjes.
Misschien lichtjes off-topic, maar kan ik de machine nu zonder al te veel risico laten draaien om te proberen het stukje metaal weer los en zichtbaar te krijgen? Als ik hem niet zie, kan ik hem er immers ook niet uitpeuteren door de verwarmingselement opening.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Is de beugel niet in de rubber afvoerslang geschoten ?
Knijp een paar keer in de slang of u de beugel kunt voelen.
Anders toch maar het element er uit halen, dan is het beter te zien dan door de gaatjes.
 

Ro32

  • #9
UPDATE: Ik heb de machine een kort centrifugeerprogramma laten draaien en na afloop lag de beugel weer op het verwarmingselement (zat er zelfs gedeeltelijk omheen gevouwen). Ik heb met twee pinnetjes en veel gepriegel de beugel van het element 'ontvouwen' en naar de rubber afvoerslang gemanouvreerd. De beugel is echter 10-12cm lang en halfrond en valt dus niet zomaar in de afvoerslang, zeker niet met de stopkogel ervoor. Ik heb gekeken of ik met wat trekken de afvoerslang los kan krijgen, maar die zit erg vast (gelukkig waarschijnlijk :D )
Mijn vraag is nu, wat is de eenvoudigste oplossing, beugel verwijderen:
1) via verwarmingselement (lastig omdat machine ingebouwd staat) of
2) via afvoerslangopening (kan ik klein beetje bij van front machine)
Moet ik trouwens rekening houden met het vervanging van een afdicht pakking (neem tenminste aan dat die er tussen zit als verbinding van trommel met buitenwereld) bij één van beide opties? Alvast weer bedankt voor uw tips!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Volgens mij zit de afvoerslang vast met een soort van slangklem, die moet er af, dan kan de slang verwijderd worden.
 

Ro32

  • #11
Probleem is uit de wereld na demontage voorzijde, demontage afvoerslang en nog wat peuterwerk. Het had nog wel de nodige voeten in de aarde, omdat de schroef van de slangeklem aan de verkeerde kant zat en er bijna geen schroevendraaier tussen paste - probeer dan maar eens kracht te zetten om 'm los te draaien... Na wat mislukt gepriegel, heb ik middels een klein spiegeltje en een zaklamp om het hoekje gekeken en toen bleek het een torx te zijn.
De oorzaak (of eigenlijk 2 oorzaken) heb ik ter lering ende vermaak onder afgebeeld. Pas dus op met beugelbeha's (maar dat was geloof ik al duidelijk uit de vele topics hierover)!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Netjes gedaan, mooi dat het gelukt is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu