Bosch wasmachine centrifugeert niet meer goed!

Dicky

  • #1
Ik heb een Bosch wasmachine
E-nr:WFF2080 NL/01 FD 7510 00025

Ik weet het is een oudere wasmachine maar hij deed het tot nu toe goed behalve dat het me de laatste tijd weleens opviel dat de was niet goed gecentrifugeerd was,dan stelde ik het even opnieuw en en dan kwam het er alsnog goed gecentrifugeerd uit.

Maar ineens,ik was zelf in de badkamer hoorde ik een wat raar geluid toen hij aan het centrifugeren was,net of er iets los zat.
Anyway....ik heb hem uitgezet.
Opnieuw proberen te laten lopen vanaf het begin.
Water erin lopen gaat goed,dan wil die gaan draaien,doet ie ook wel maar hij houdt ermee op,de klok werkt dus wel maar het draaien wil niet op gang komen,bij het centrifugeren dus ook,even draait de trommel een slag of 2 rond en dan wil die niet op toeren komen,staat die weer stil en probeert het weer opnieuw,steeds stopt hij er weer mee.

Wasmachine opengehaald...snaar was heel en ziet er goed uit,onderin de wasmachine wat poederige koolstof dus motor eruit gehaald.
Koolstofborstels waren behoorlijk geslonken.
Nieuwe besteld die bij deze wasmachine horen en erin gezet....
Opnieuw aangezet maar hij doet hetzelfde als daarvoor.
Geprobeerd zonder snaar te laten draaien maar ook dan komt de motor niet op- toeren,wil niet doordraaien,dus ook niet met de nieuwe koolborstels.

Wat kan het zijn en wat kan ik nog meer proberen om het weer werkend te maken?
Ik heb de motor goed doorgeblazen voordat ik de nieuwe koolborstels erin heb gezet.

Wat nu dus?
 

Tjenne

  • #2
Heb je al de machine laten zijn programma lopen zonder was erin:
doe dit eens paar keer ,dat de koolborstels goe ingelopen zijn
 

Dicky

  • #3
Bedankt voor je antwoord

Nee dat heb ik nog niet gedaan....
maar dat snerpende geluid wat hij een beetje maakt (deed hij ook toen de nieuwe koolborstelstjes er nog niet inzaten,met de oude dus ook al toen hij ineens dat rare geluid maakte)kan ik het dan een hele wasmachinebeurt laten draaien?
 

Tjenne

  • #4
Laat hem maar eens goed draaien
 

Dicky

  • #5
Oké,ga het proberen.....als de handel maar niet in de fik vliegt :(
 

Dicky

  • #6
Heb hem twee maal helemaal een programma laten doorlopen

Conclusie
Water aanvoer en afvoer is goed,niets mee aan de hand maar bij het draaien van de trommel komt er een behoorlijk snerpend geluid,de trommel wil dus wel draaien maar de aandrijving voor het ronddraaien is heel kort...één tot 2 tellen en dan stopt het draaien van de trommel,bij mijn weten was dat eerst toen hij nog wel goed werkte veel langer en ook zonder dat snerpende geluid.
Dan komt hij op een gegeven moment bij het centrifugeren aan,wil dan gaan draaien maar blijft dan ook hangen,ook één aan twee tellen een omwenteling van de trommel en stopt dan weer,even één tot twee tellen pauze en dan weer hetzelfde liedje van voren af aan.Het centrifugeren komt dus niet op gang.Het snerpende geluid hoort niet goed,je hoort en voelt dat er iets niet klopt,ook beweegt de hele trommel behoorlijk,bonkt zelfs.

Wat ik na de twee wasbeurten heb geprobeerd is de snaar er weer van af en zonder draaiende trommel laten lopen....ook dan draait de as of hoe heet dat ronddraaiende ding in van de motor niet lang door,en geeft ook geen goed geluid....als ik de trommel van binnenuit in de wasmachiine beweeg loopt die gewoon soepel.

Is het de motor?
Waarom wil hij wel lopen maar draait hij niet door?
De motor wil dus wel draaien maar geeft steeds op.
De koolstofborsteltjes zijn echt goed geplaatst,precies zoals de oude zaten en de nieuwe precies op dezelfde manier geplaatst.
Heb het ter controle zelfs nog een tweede keer opnieuw geplaatst.

Wat nu? :(

Dit is de motor die erin zit
 

Dicky

  • #7
Niemand?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Sommige koolborstels worden vastgehouden door een lipje, dat moet weggedrukt worden anders komen de koolborstels niet tegen de collector.

Overigens wordt info op het forum gegeven door vrijwilligers, dat kan soms wat tijd in beslag nemen.
 

Dicky

  • #9
Sorry voor mijn ongeduld....

Deze koolborstels komen als ik in de motor kijk tegen de collector aan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Ze moeten soepel kunnen bewegen, het kan lijken dat ze er op komen, een halve mm is genoeg afstand om de motor niet aan het lopen te krijgen.
 

Dicky

  • #11
Het zijn van die zwarte staafjes die aan de ene kant een beetje schuin aflopen en aan de andere kant zit een veer,in die veer loopt nog een gedraaid koperen draadje en aan het uiteinde daarvan zit een lipje.
Als ik ze in de uitsparing druk komt dat lipje als laatste op zo'n klemmetje,dan zit ie vast....als ik dan in de motor kijk loopt de schuine kant van dat koolstofstaafje tegen de lamellen van de collector aan,als ik die die draaistaaf waaraan die collector vastzit voorzichtig beweeg dan zie je die koolstofstaafjes ook soepel mee bewegen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu