Bosch wasmachine blijft maar verwarmen

Johnny1966

  • #1
Ik heb een Bosch wasmachine wae284s0nl/03 die maar blijft verwarmen. Zelfs bij het afpompen of koud water spoelen springt het verwarming element af en toe aan. Nu zit ik met het volgende dilemma, is er iets mis met het relais op de printplaat? Of werkt de NTC niet goed?

Heb zojuist de NTC opgemeten, die is 4,5kOhm. Heb ergens gelezen dat dit minimaal 7kOhm moet zijn?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De waarde van de NTC is afhankelijk van de temperatuur die hij heeft op het moment dat je hem meet. Hoe hoger de temperatuur des te lager de weerstand. Bovendien zijn er veel types NTC. Het hoeft dus helemaal niet zo te zijn dat een NTC die 4,5 kOhm meet defect is.

Ik meen uit je beschrijving af te leiden dat het niet aan de NTC kan liggen. Indien de NTC defect is, zal er ondanks dat niet verwarmd worden tijdens spoelen of afpompen. Want het programma zal het verwarmingsgedeelte dan niet aansturen.

Het meest waarschijnlijk is daarom dat het verwarmingsrelais blijft 'plakken'. Vervangen van het relais kan dan wonderen doen! :wink:

Op het relais staan gegevens. Als je die hier vermeldt of er een foto van plaatst, zou ik even voor je kunnen kijken of dat relais gewoon te krijgen is of dat er een gelijkwaardig type te krijgen is. Tenzij je zelf goed thuis bent in die materie, dan heb je dat niet nodig.

Relais zijn onderdelen met prijzen van enkele euro's, de verzendkosten zijn meestal hoger. Tenzij je een elektronic-onderdelenzaak in de buurt hebt, maar die zijn er niet zoveel meer.
 

Johnny1966

  • #3

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4


Vermoedelijk is het oranje gemarkeerde contact de aansluiting voor de verwarming. Dat weet je zelf het beste, want je hebt de stekker daar uit getrokken en die kun je ohms doormeten naar de verwarming toe.

Het meest voor de hand liggend is dan dat het geel gemarkeerde relais het verwarmingsrelais is. Dat kun je zien aan de onderkant van de print, aan de loop van de printbanen.

Eén van de twee contacten van het oranje gemarkeerde aansluitblokje zal naar één van de contacten van het blauwe aansluitblok gaan. Het andere contact van het oranje gemarkeerde blokje naar het relais. Een het andere contact van het relais naar het andere contact op het blauwe aansluitblok.

Naar het relais zelf moet ik nog even kijken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Datasheets van de relais naast elkaar gehad en (summier!) bekeken: lijkt me identiek.

Er bestaan heel veel identieke relais voor dit model, o.a. van Finder, Zettler etc. Als je vooral maar let op de spoelspanning, de spoelweerstand, de printlayout (contactligging) en maten, de max schakelstroom en -spanning.
 

Johnny1966

  • #6
Vervangend relais erin gezet, weliswaar een 12V versie maar en het werkt! Ik heb ook een 9V in bestelling staan, maar daar zit veel meer levertijd op. Blijft wel onvoorstelbaar dat dit zo krap bemeten is, moet wel stuk gaan na een paar jaar.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Goed te horen dat de machine weer werkt.

En bedankt vor de terugmelding!

En wat betreft krap bemeten: daar kunnen we helaas niets aan veranderen, dat is de keuze van de fabrikant. Het gaat om massaproductie, de concurrentie is moordend en dus wordt er op centen geknepen. Doen ze helaas allemaal.
 

Noekie

  • #8
Ik zit hier met een gelijkaardig probleem . Graag had ik nog even geweten waar op welke pennen de NTC binnenkomt op de print . En wat het blauwe blokje eigenlijk juist doet ?
Alvast bedankt !
 

Noekie

  • #9
Nog even ter info , ik heb het relais eens aangestuurd via een labovoeding en het schakelen gaat vlot en het contact meet Ohm eigenlijk ook goed . Het is natuurlijk zonder stroom door het schakelcontact en dus zal het reais nu zeker niet "plakken"
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu