Bosch koelkast : raar geluid / brandlucht(?)

J66st

  • #1
Betreft oude Bosch inbouwkoelkast, E nummer: KIL 2332/01

Probleem was niet goed sluiten van de deur aan bovenzijde. Koelt nog prima, maar veel condensvorming. Dus een set scharnieren besteld en tevens nieuw deurrubber (was al eerder ingescheurd).

Koelkast uitgebouwd: Nieuw probleem blijkt nu: het condensopvangbakje blijkt totaal verpulverd. Onvoorstelbaar. Ziet eruit als versnipperde rauwe lasagnaplaten.

OK, dan ook maar een nieuw condensbakje besteld. Nette service van Bosch dat dat allemaal gemakkelijk telefonisch is te bestellen. Behoorlijk aan de prijs, maar vooruit. We verwachten op korte termijn te verhuizen, en willen daarom niet meer investeren in een nieuwe koelkast.

Genoemde onderdelen vervangen, koelkast teruggeplaatst. 24 uur laten rusten voor inschakelen. Nu ingeschakeld. Klonk eerst normaal, maar na zo'n vijf minuten maakt de compressor ineens een ander geluid , alsof er lucht in het systeem zit. Ik heb hem onmiddellijk weer uitgeschakeld. Bovendien rook ik wat later een soort brandlucht in de keuken, niet helemaal te localiseren bij een ingebouwde koelkast, maar ik kan eigenlijk geen andere bron voor die geur bedenken, dus heeft er mogelijk mee te maken.

Moet ik hem nog langer laten rusten alvorens weer in te schakelen?

Ik dacht niet dat er bij het (voorzichtig) uit- en inbouwen een lek in het koelcircuit is ontstaan (dat zou toch een sissend geluid hebben gemaakt, nietwaar?).

Ik lees dat transport in liggende toestand niet goed is. Nou is ie niet plat geweest, maar bij het transport wel even 45 graden (naar achter hellend) op steekwagen voorzichtig naar de garage gereden, maar dat mag toch geen probleem zijn, zou ik denken.

Graag jullie visie.

Joost
 

J66st

  • #2
(vervolg)

Koelkast weer uit de nis gehaald. Brandlucht kwam blijkbaar van het aansluitblok op de compressor. Bovenkant is verkoold, ik kan niet meer zien hoe het oorspronkelijk eruit zag. Lijkt te vervangen: Universeel startrelais, "slakmodel"? Even langs de onderdelenshop...
 

J66st

  • #3
... startrelais vervangen, en hij staat weer als vanouds te snorren.

Al met al toch nog zonder hulp kunnen oplossen. Nou ja, misschien heeft een ander nog wat aan mijn posts. Thanks for watching.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Netjes gedaan en bedankt voor de melding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu