Blijven draaien van koelkastmotor

Eriktm

  • #1
Het gaat om een Whirlpool dubbeldeurs koelkast nr:858693401030 waarbij de motor (compressor?) blijft draaien. De temperatuur blijft mooi constant. Koelkast heeft enkele maanden stilgestaan, paar jaar oud maar tweedehands gekregen.

Na enige info van Whirlpool zelf die laat weten de stekker om te draaien of een klopje op thermostaatstandwieltje.

Een klopje doet inderdaad de koelkast stoppen met de motor laten draaien maar na enige tijd slaat deze weer aan om niet meer uit te gaan.

Na wat zoekwerk hier zou het kunnen liggen aan een defecte compressor of een te weinig koelgas door lekkage. Beide niet te repareren.

Nu is mijn vraag of deze diagnose kan kloppen in combinatie met het uitgaan door klopje op thermostaat of is het toch een thermostaat probleem?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Blijkbaar is de temperatuur net tegen de gewenste aan en is het klopje genoeg om het (thermo-mechanische) thermostaat net over zijn dode punt te helpen, en dat gaat dan uit.

Even later wordt toch weer een te hoge temperatuur geconstateerd en de thermostaat springt (terecht) weer aan.

Ik denk zelf ook aan óf een verstopping in de leidingen van het koelsysteem óf een lekkage van het koelgas. Beide zijn inderdaad niet te repareren, althans meestal prijstechnisch niet de moeite waard.

Overigens is deze koelkast naar mijn inschatting ca. 4 jaar oud. Indien dat inderdaad zo is, zou je nog bij Bauknecht kunnen informeren of er eventueel een mogelijkheid is van een coulance-regeling.
Een koelkast hoort langer mee te gaan dan 4 jaar.

Dergelijke regelingen vallen echter buiten het doel van het forum en kunnen dus alleen met fabrikant etc. besproken worden. Daarnaast weet ik ook niet of tweedehands apparatuur voor een dergelijke regeling in aanmerking komt. Maar vragen kan altijd...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu