Blauwe draad splitsen ivm stopcontact bij wisselschakelaar.

RogierTR

  • #1
Op de eerste verdieping heb ik 2 wisselschakelaars (1 lamp op zolder, 1 lamp op 1ste verdieping). Nu wil ik bij 1 schakelaar een stop contact toevoegen, maar er ontbreekt een blauwe draad. Deze loopt wel door de leiding/ muur, maar is niet gesplitst (draad loopt door naar zolder, waar wisselschakelaar met stopcontact zit). Kan ik deze zo maar doorknippen en aansluiten met een nieuwe/ extra blauwe draad toegevoegd?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Normaal maak je geen lassen achter schakelaars ed.
Verder is de diepte van de einddoos waar de schakelaar in zit van belang, is deze 40mm diep dan mag je geen lassen toe passen en alleen maar draden doorvoeren, is deze 50mm diep dan zou je er een las in mogen maken.
Dat wil niet zeggen dat een las in een einddoos niet kan of niet zou werken maar je maakt de installatie er onoverzichtelijk door waardoor evt. storing zoeken gewoon een stuk moeilijker wordt.

De kabel komt altijd via een lasdoos of centraaldoos.
Beide zijn bedoeld om de buizen bij elkaar te laten komen en de draden die daar inzitten aan elkaar te maken/lassen of van de ene buis naar de ander te laten lopen.
Mijn advies zou dan ook zijn om op zoek te gaan de dichtstbijzijnde lasdoos en van daaruit een extra blauwe draad te trekken naar het stopcontact wat je wilt gaan maken.
Zo hou je de installatie overzichtelijk en het is vaak ook wel zo makkelijk.

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu