Blaasvorming dakbedekking

Mockba

  • #1
Het dak van mijn garage (Bitumen - 8 jaar oud) gaat steeds meer kleine blaasjes vertonen. De garage is geheel geïsoleerd en voorzien van verwarming. Wat kan de oorzaak hiervan zijn? Binnen is er geen lekkage. Kan dit zo blijven, of moet ik hier iets aan doen? Wat?

Bedankt!

Martin
 

Chathanky

  • #2
Vocht onder de dakbedekking is oorzaak nr. 1, andere zou ik zo niet weten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Is het echt bitumen of is er een brandrol gebruikt, gezien het jaar dat u aangeeft lijkt het mij nl. geen bitumen.
 

Chathanky

  • #4
Bitume is al heel wat jaren oud, vanuit mijn jeugd nog (ben net 18) :lol:
Toendertijd nog wel eens geholpen, en dat is zeker 20 jaar geleden.

Mastiek van 8 jaar oud zou al keihard zijn en eerder scheuren dan blazen vertonen.

Hoe het vocht eronder komt, kans op een kleine lekkage, het vocht heeft er altijd onder gezeten (dan was het waarschijnlijk eerder voor de dag gekomen), of condensering door een fout in het isoleren.
 

Mockba

  • #5
Het huis is in 1997 nieuw gebouwd, de omschrijving praat over "Bitumineuze dakbedekking". Of dat dan een brandrol is of iets anders? Hoe kan ik dat herkennen?

De isolatielaag zit aan de buitenzijde van het dak. Dak is beton, met daarop een laag isolatie en daarop de dakbedekking. Kan er dan een probleem zijn met de isolatie?

Anders blijft alleen de lekkage over, maar dat moet dan een hele kleine zijn, want van binnen zie ik niets. Is dus moeilijk te vinden. Maar als ik dat vind, moet dat uiteraard verholpen worden, maar moet ik dan ook iets aan de blaasjes doen, of verdwijnen die vanzelf als de lekkage is verholpen?

Martin
 

Chathanky

  • #6
Als de isolatie aan de buitenkant incl. de rsst van de opbouw vermoed ik dat het om een lekkage gaat, een dakdekker kan hier natuurlijk een uitsluitsel over geven.

Het verdwijnt niet vanzelf als de lekkage is verholpen, de blazen blijven zitten, ze snijden ze wel eens in en plakken dit weer dicht, of dit de oplossing is, ik denk het niet het blijft een gerepareerde beschadiging en zal altijd een zwak punt blijven.

Verstandig is om je te laten adviseren door een dakdekker hoe dit het beste is op te lossen.
 

MarcoDezicht

  • #7
Het best kan je dit oplossen door de blaas open te snijden en er een groot stuk dakbedeking op te plakken.

Blazen ontstaan vaak door dat er tydens het aanbrengen van de dakbedekking vocht onder is gekomen waar door er een slechte hechting op de onderlaag is ontstaan.

Heb zelfs een heel dak toendertijd (5 jaar terug) over laten plakken op advies van buro dakadvies.
Deze zeiden toen ook dat het wel eens door de ochtenddouw kon komen die niet goed was droog gemaakt.


PS. Laat er voor de zekerheid even een dakdekker naar kijken.
 

Mockba

  • #8
Het is me duidelijk. Niet iets wat ik zelf even kan oplossen.
Ik ga op zoek naar een goede dakdekker.

Bedankt!
 

Ralphhaak

  • #9
Mastiek van 8 jaar oud bestaat niet mastiek mag al een jaar of 15 niet meer verwerkt worden omdat er ingekapseld asbest in zit. Het mag wel zonder al te veel poes pas verwijderd of overlaagd worden.

Een dak van gegoten geblazen bitumen werd 8 jaar geleden ook bijna niet meer gebruikt op kleinere daken (word tegenwoordig nog wel zo af en toe gebruikt voor parkeerdeks vijvers en plantenbakken dus eigenlijk plaatsen weer het weer en uv weinig invloed op heeft).

Dus ga er maar vanuit dat er gewoon een app of sbs brandrol op uw dak gebrand is. Een rol bestaat meestal uit 3 lagen een laag bitumen een inlaag van glasvezel of van polyestermat en daarna nog een laag bitumen.

Als er nou in de bovenste laag bitumen scheurtjes ontstaan door inwerking van uv en temperatuur kan vocht doordringen tot de inlagen en zo bij temperatuurschommelingen (-15 c tot + 65 c) zorgen voor blaasvorming.

Als er echt vocht tussen de onderlaag en de toplaag had gezeten dan had je al veel eerder last van blaasvorming moeten hebben.

Mijn conclusie: je dak is toe aan vervanging mischien kun je je beroepen op garantie want over het algemeen geven dakdekkersbedrijven 10 jaar garantie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu