Bioler inlaatcombi op sifon bekend Zweeds merk

Papakanalles

  • #1
Ik wil geen merknamen noemen, dus ik omschrijf het wat.
Voor mijn zoon ben ik druk met installeren van een keukentje in zijn jaren 60 flatje. Veel gedoe, weinig ruimte en veel functies. Er komt een boiler in één van de bovenkastjes. Met wat gefriemel lukt het mij om in het kastje eronder (het spoelkastje ook de inlaatcombinatie te monteren (binnen 1,5 meter van de boiler). De 'overloop' (of hoe dat ook moge heten) wil ik op het sifon aansluiten op dezelfde wijze als de wasmachine. Het is een keuken van een bekend Zweeds merk, met ook een sifon van hetzelfde merk. Die heeft standaard 1 aansluiting voor bijvoorbeeld een vaatwasser of wasmachine. Die aansluiting zit boven de zwanenhals. Nu kun je daar nog een extra aansluiting op maken (dus ook boven de zwanenhals). Daar zou ik de overloop van de boiler aan willen hangen. Ander moet ik iets met een t-stuk gaan doen en een krul in de slang leggen. Te veel gefriemel lijkt mij.
Mijn vraag: kan dat of krijg ik problemen als bijvoorbeeld de wasmachine even lekker water wegpompt? Ben ik dus kort gezegd 'verplicht' om met een t-stuk te werken?

lillviken-sifon-bodemventiel-1-bak__0486407_pe622054_s5.jpg lillviken-extra-aansluiting-sifon__0552412_pe658907_s5.jpg
 

Kaajee

  • #2
Los van het door jou gestelde, denk ik dat je met je inlaatcombinatie afvoer op deze manier te hoog komt te zitten.
Deze moet een natuurlijk afschot naar beneden hebben want deze pompt niet, het stroom er alleen maar uit. Dus die moet een stukje lager komen dan de uitgang/overloop van de inlaatcombinatie
(Dan een eigen sifonnetje creëren met het slangetje om rioollucht te voorkomen)

Edit: als je inlaatcombinatie nu toch al boven de beoogde sifon zit, moet het geen probleem zijn (en hoef je dus niet nog een sifonnetje in de slang van de inlaatcombinatie te maken)
 
Laatst bewerkt:

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #3
Laat dat flexibel stuk achterwegen en verwijder dit van de sifon. Ju kunt hier gewoon met 40mm op aansluiten en je boiler een aparte sifon geven.
 

Papakanalles

  • #4
Dank jullie wel. Intussen heb ik gekozen voor een apart t-stuk, onderaan de afvoer, de sifon daarboven.
Dat geeft het nodige gedoe. Na veel heen en weer vragen heb ik een geribde mantelbuis gekocht en een t-stuk. Dat 'zou-de-oplossing-moeten-zijn'. Welnu. Met heel veel pijn en moeite heb ik die buis om de tule van de inlaatcombinatie gekregen. Een krul erin en met veel te weinig moeite kreeg ik hem rond de tuit van het t-stuk.
ik weet nu niet of een slangenklem werkt op zo'n geribde buis. Maar als alles zo los zit, komt bij mij de angst dat het makkelijk losschiet al heel snel naar boven. Ik heb wat foto's van de situatie gemaakt. (niet lachen hè, ben maar een amateur die goed werk wil leveren).
Heb ik het goede t-stuk? Gebruik ik de juist buis. Kan dit ook anders (naar mijn gevoel degelijker)?

IMG_1902.jpg IMG_1903.jpg IMG_1904.jpg
 

Papakanalles

  • #5
Heren, dames ook (!) Ik het het intussen opgelost. Dank voor het meedenken
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
Oke dank voor de terugmelding en tot over een klein jaartje. met als kop Afvoer inlaatcombinatie verstopt
 

Papakanalles

  • #7
Oké, ik wil best volgend jaar terugkomen met die vraag, maar misschien kun je uitleggen waarom dat zo zal zijn?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
Waarom gebruik je geen normaal lijm sifon en een stuk PVC naar boven tot onder de inlaat combinatie.
Dat is veel beter en zeker veel makkelijker.
 

Papakanalles

  • #9
Het onderkantje waar zo’n beetje van alles in moet gebeuren is slechts 40 cm breed. Ruimte voor 2 sifons heb ik niet en geloof me: als dat kon zou ik het doen. Vandaar dat mijn eerste gedachte was om de extra aansluiting op de I**a sifon te gebruiken.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #10
Die ruimte heb je wel. je gaat een voorzet want plaatsen aan de rachels te zien. Achter deze voorzetwand kan je makkelijk een pvc buisje brengen van 32 mm. In de liggende leiding plaats je een t stuk van 40 mm 45 graden een verloop er in naar 32 mm en je plaats tussen de ribben een sifon van 32mm.
Op de manier hoe het nu zit zit dat zwarte buisje zo vol met drek met als gevolg dus de benoemde tekst in mijn vorige post.
Ruimte heb je bijna altijd je moet alleen de beschikbare ruimte juist benutten en een voorzetwand is een ruimte die je in een kastje kunt benutten. :mrgreen: :prima:
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Je gaat die zwarte geribbelde buis wegtimmeren. Wees je ervan bewust dat de duurzaamheid van deze buis beperkt is. De kunststof wordt hard en de kans dat de buis scheurt op een ribbel is groot. Kortom prutswerk waar je spijt van gaat krijgen.

Zoals hiervoor door anderen al aangegeven, gewoon een 32mm rioolbuis nemen die daarvoor bedoeld is. De zwarte geribbelde buis is bedoeld als mantelbuis.
 

Kaajee

  • #12
Kun je niet een kleine (32mm) sifon kwijt direct achter/bij de boiler? Dan kun je met een 32mm pvc buis achter je voorzetwand langs en die aansluiten op de afvoer beneden.

En PS die lange geribbelde slang is inderdaad vragen om problemen.
Wat mij de vraag oproept waarom alle boiler (aansluit sets) eigenlijk uitgerust worden met zo'n slang? Waarom is de standaard eigenlijk niet gewoon een gladde (tyleen?) slang? Slangen zijn ook flexibel en buigbaar maar veel duurzamer dan dat geribystukje plastic.
 

Papakanalles

  • #13
Prutswerk, buis is hier niet voor bedoeld (maar wordt er wel voor verkocht). Dank voor de feedback. Op lekkage op korte of lange termijn zit ik inderdaad niet te wachten. Ik ben wel door de handel op het verkeerde been gezet (de pexfit slang wordt bij de duco inlaatcombi aanbevolen). Ik heb door waterleidingen geen ruimte meer om een 32 mm buis tot recht onder de inlaatcombinatie te brengen. Het was al puzzelen om dat ding zo hoog mogelijk en dicht mogelijk bij de boiler te krijgen.
Als ik een 32 mm sifon op de afvoer aansluit met een 45 graden t stuk op de STAANDE kant van de afvoer aansluit in het 40 cm kastje en met een gladde tyleen slang recht naar beneden de inlaatcombi aansluit op dat sifon, is het dan minder prutswerk? En moet het 45 graden zijn omdat je anders 'drek' in de leiding krijgt? Waarom verkopen ze die aansluitingen dan met 90 graden? Beetje verwarrend!

Nu ik er nog eens over nadenk: als ik mijn oorspronkelijke idee neem: de extra afvoeraansluiting op het I**a sifon, een tyleen slang van de inlaat combinatie op de afvoer aansluit (de inlaat zit hoog genoeg, recht onder de boiler in een bovenkastje) dan heb ik geen sifon meer nodig toch? Er is voldoende afschot, dus het water kan vrij stromen, recht in het sifon. Is dat dan niet een meer praktische oplossing en nog steeds geen prutswerk?
Ik kijk uit naar jullie feedback (leer erg snel....)
 
Laatst bewerkt:

Papakanalles

  • #14
Het is intussen af: gekozen voor een tyleenslang die recht naar beneden in een 32 mm sifon uitkomt. Dank allemaal voor de waarschuwingen meedenken!
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #15
Dank voor de terugmelding :prima: :mrgreen:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu