Bij aanraking bakplaat springt aardlek eruit

Aspirant koper

  • #1
Ik weet niet zeker of dit in rubriek elektra of keuken hoort, maar aangezien het probleem echt elektra-specifiek is heb ik gekozen het hier te plaatsen.

Ik heb een oude 220V RVS horecabakplaat. Als de stekker in het stopcontact gaat zodat hij aangaat en je raakt met je hand de bakplaat aan, of je komt zelfs maar met je hand in de buurt zonder de bakplaat (serieus!) dan vliegt de aardlek eruit. Ook als hij een tijdje aanstaat en hij begint echt heet te worden dan knalt de aardlek er ook uit. De groep knalt er overigens niet uit, die blijft gewoon omhoog.

Apparaat open gemaakt maar weinig geks te zien voor een leek, behalve wat oppervlakkige roest her en der. Iemand een idee in welke richting het probleem gezocht moet worden? Dank!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
1. Je kookplaat is defect.
2. Je kookplaat is niet fatsoenlijk geaard. Anders zou de aardlekschakelaar niet pas springen, als je de plaat aanraakt.

Uit de verte is moeijlijk te beoordelen of de plaat nog te repareren is. Ik zou hem in ieder geval meteen uit het stopcontact halen en niet meer gebruiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu