Bewegingsmelder + aan/uit + afstandbediening

Inhico

  • #1
Hallo,
Ik wil mijn buitenverlichting (op vrijstaande schuur) aansluiten op een bewegingsmelder, maar ik wil ook de verlichting handmatig kunnen schakelen. Een wisselschakeling (bewegingsmelder parallel aan een aan/uit schakelaar) zorgt ervoor dat de beweginsmelder actief blijft. Ik wil ook de verlichting zo uit kunnen zetten dat ook de bewegingsmelder het licht niet aan doet. Wat ik wil is: aan, uit, bewegingsmelder. Derhalve 3 standen: dus ik zit te denken aan een 3-standenschakelaar.
Maar het liefst zou ik dat ook vanuit huis kunnen bedienen. Bij voorkeur draadloos. Hoe zou ik dat kunnen realiseren?

Alvast veel dank!

Peter
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Met een afstandsbediening en niet één maar twee draadloze inbouwontvangers?

Met 1 schakel je de uitgang* van de bewegingsmelder, de andere zet je parallel aan de melder? Of parallel aan de melder én de andere ontvanger samen.

Is het alleen nog de vraag, hoe intuïtief de bediening dan werkt...

En let even op dat niet alle bewegingsmelders en draadloze schakelaars zomaar geschikt zijn om parallel aan te sluiten. De varianten met een relais zijn dat sowieso wél (de componenten die je ook hoort klikken bij schakelen).

* Je kunt natuurlijk ook de ingang schakelen, maar dan heb je bij veel melders dat ze bij inschakelen eerst in een teststand komen waarin ze bijvoorbeeld een minuut aan gaan, ook met omgevingslicht en zonder beweging, of in de eerste minuut een veel kortere activeringstijd hebben. Of dat bij jouw melder zo is en of dat hinderlijk is kun je het beste zelf bepalen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Buschwachter heeft die ab erbij.
 

Inhico

  • #4
Ha Xander en Headhunter
Dank voor de snelle reacties.
Ik moet er nog even verder over nadenken. Om de "usecase" wat aan te scherpen:
Het gaat om een vrijstaande schuur. Één van de routes naar onze voordeur loopt langs die schuur: zou fijn zijn als die verlicht wordt als er iemand loopt. Zowel uit oogpunt van zien waar je loopt als van zichtbaar maken dat er iemand is. Maar ik wil ook zelf het licht kunnen aandoen wanneer gewenst en ook kunnen voorkomen dat de bewegingsmelder licht aan doet. Dat lijkt me prima te regelen met een 3-standen schakelaar.

Maar dan moet ik naar de schuur lopen om de schakelaar om te zetten en is het licht al aan.
Vandaar de afstandsbediening.

Dubbele afstandsbediening lijkt inderdaad minder praktisch. Ik heb de melder nog niet, dus ik kan op zoek naar een die geen teststand heeft.
Extra complicatie misschien: ik wil het allerliefst een melder die zo in te stellen is dat ie niet bij iedere passerende kat reageert.

Zelf had ik inmiddels een andere oplossing bedacht: 2 lampen (het gaat om ledstrips, dus qua ruimte goed te doen): één op de bewegingsmelder en daartussen een afstandbedienbare aan/uit schakelaar en net zoéén zonder bewegingsmelder. Zijn wel weer twee afstandsbedieningen.

Maar ik zal eerst eens op zoek naar die Buschwachter. Wie weet is dat de oplossing.

Dank voor het meedenken
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Die oplossing met 2 lichtbronnen en 2 afstandsbedieningen is qua gebruiksgemak niets beter dan mijn voorstel met dubbele afstandsbediening.

Dan krijg je bijvoorbeeld:
Kanaal 1: Bewegingssensor aan / uit
Kanaal 2: Lamp permanent aan / uit

Alleen kanaal 1 aan dan werkt de lamp op sensor, kanaal 2 aan dan brandt de lamp continue, beide kanalen uit dan blijft de lamp uit. Ik kan me lastigere dingen voorstellen.

Een bewegingsmelder welke je met afstandsbediening kunt instellen werkt natuurlijk ook. Maar ik gok dat dit via infarood werkt? Moet je wel een line-of-sight hebben vanaf de plek waar je het wilt bedienen, en mikken met de afstandsbediening. Dat is anders dan de meeste home automation oplossingen welke via RF werken.
 
Laatst bewerkt:

Inhico

  • #6
@Xander: daar heb je gelijk in.

En jouw punt wat betreft line-of-sight is zeker relevant. Die Buschwächter werkt inderdaad met IR. Steinel ook.
Bediening zou ik willen bij onze voordeur, maar die ligt wat verder terug dan de voorkant van de schuur. Dus de hoek van de schuur staat in de weg. Andere plek voor de bewegingsmelder is lastig ivm dakoverstek van de schuur en de dan ongunstige locatie tov de rest van het te detecteren gebied. En bijkomend: de afstand is meer dan 6 meter, hetgeen wordt opgegeven als maximale afstand voor de afstandsbediening. Zal vast wel wat rek in zitten, maar toch.

na even nadenken kom ik tot de conclusie dat het belangrijkste is dat ik vanuit huis een lamp kan aandoen (en weer uit ) ook zonder beweging. Het uitschakelen van de bewegingsmelder vanuit huis is niet zo heel belangrijk.

Overigens is draadloos geen vereiste, wel veel minder werk (afgezien van het denkwerk).

Maar inmiddels vind ik het wel leuk om het toch te proberen. Dus ik ga er nog eens goed naar jouw voorstel kijken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu