Betonnen sierwerk in tuinmuur maken.

Jelmer

  • #1
Mijn vorige vraag was hoe ik het beste de fundering voor mijn tuinmuur kan maken. Hier ben ik dus al over uit.

Het word een steens muurtje van 20 tot 25 cm hoog en er komt een gietijzeren sierhekwerk op van zo´n 60 cm hoog. Ik wil waar de palen komen voor dit hekwerk betonnen blokjes maken van 20x20 cm om een authentiek uiterlijk te krijgen. Deze blokjes wil ik dus 20x20cm maken en zo´n 15 cm hoog. Draadeinden voor het hekje worden mee gestort in de mal.
Tot zover dus duidelijk voor mij.

De vraag is, wat is een goeie methode om deze mal te maken, en wat voor beton zou ik daar voor kunnen gebruiken. Zelf gemaakt beton, of kant en klaar beton waar (volgens mij) wat fijner grind in zit?

Mal maken van betonplex, en invetten met iets?

Wie kan me deze vragen duidelijk maken met een duidelijke werkomschrijving.

alvast bedankt
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou de blokken beton op de muur storten en vanuit de muur alvast wat betonijzer inmetselen, alleen een betonblokje met cement op de muur is niet stevig genoeg.
Met bakjes van b.v underlayment o.i.d. kunt u de mallen maken, niet spijkeren maar schroeven, dan zijn ze gemakkelijk te verwijderen.

U kunt zelf de beton maken, is veel goedkoper.
 

Jvsteenb

  • #3
Als je een glad resultaat wilt: betonplex. Als je een ruw resultaat wilt: ruwbezaagde delen, bv. steigerplanken. Geeft een decoratief effect, maar is wel lastiger schoon te houden i.v.m. algaangroei e.d. Underlayment geeft iets daar tussenin.
In alle gevallen: mal uitneembaar maken en vooral behandelen met bekistingsolie.

Vr. gr.

Job
 

Jelmer

  • #4
In alle gevallen: mal uitneembaar maken en vooral behandelen met bekistingsoli
Wat bedoel je met "uitneembaar maken"?

Ik denk dat ik voor betonplex ga om een mooi glad resultaat te halen.

Dus eerst muur metselen met uitsparingen van de grote van de betonnen blokjes, dan mal in de uitsparing eromheen maken, en beton storten?
Tussen steen en beton afvoegen, of tegen de metselsteen aanstorten?

sorry voor de vele vragen, maar het moet natuurlijk wel een lange tijd mooi blijven. :roll:
 

Jvsteenb

  • #5
Om de mal van het uitgeharde beton te kunnen verwijderen is het handig als je de mal uit elkaar kunt nemen. Tenzij je de mal zelflossend maakt, maar dan moet je toch wel zo'n 1,5 graad aan alle kanten lossing hebben.
( afschuining in de richting van de verwijdering ). Dat staat erg sjiek voor een dergelijk voetstuk, maar is wel een stuk lastiger te maken, en zou voor het mooie tijdens het storten ook verzwaard moeten worden of bevestigd aan de ondergrond, omdat zo'n mal nog wel eens tijdens het storten wil opkruipen.

Ruimte laten en afvoegen lijkt mij het mooiste, en geeft je ook nog de kans om naderhand te repareren. Of het technisch gezien ook het handigst is weet ik eerlijk gezegd niet. Je zou zelfs dilatatiekit kunnen gebruiken, dan overbrug je gelijk het kleurverschil tussen voegspecie en beton - 't is maar wat je mooi vindt.

Vr. gr.

Job
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Met bakjes van b.v underlayment o.i.d. kunt u de mallen maken, niet spijkeren maar schroeven, dan zijn ze gemakkelijk te verwijderen.
 

Jelmer

  • #7
Ik wil de blokjes gewoon recht houden (dus geen 1,5 graad voor het verwijderen van de mal) maar ik wil wel afgeschuinde hoeken. Die moet ik gelijk mee in de mal maken. De zijkanten is dan geen probleem, maar ze moeten ook aan de bovenkant komen. En die moet juist openblijven om te kunnen storten. Ik kan ze er natuurlijk wel in maken, en de bovenkant verder openhouden, maar is dan de rest van de bovenkant wel wat mooi vlak en strak te krijgen door middel van dit glad te strijken met een vlakspaan? Of moet ik wachten tot het beton iets is uitgehard, en dan als het ware vlinderen op kleine schaal..

Oh ja, en kan ik iets anders gebruiken dan bekistingsolie. Want om nu een jerrycan vol te kopen voor die paar mallen en het later nooit weer ga gebruiken..
 

Sjaan Smit

  • #8
Met vlinderen krijg je hem toch nooit zo glad als uit een malletje...In vetten met een kwastje met vet uit zo'n blauwe emmer,ben alleen de naam ff kwijt....
 

Jelmer

  • #9
Dus dan moet ik de mal wel apart maken, en het blokje beton later pas op het muurtje zetten, anders kan ik de bovenkant nooit mooi glad afwerken. Dan de onderkant van het blokje beton maar wat ruig houden, en met specie vastzetten op de metselsteen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik wil waar de palen komen voor dit hekwerk betonnen blokjes maken van 20x20 cm
@ Sjaan Smit, is dit niet beetje overdreven ze te vlinderen ?
 

Jvsteenb

  • #11
Lijkt me niet nodig om ze los te storten, en eigenlijk ook beter als je dat niet doet. Maak gewoon een uitneembare mal, met een los bovendeel, plaats de mal, stort een fractie meer beton dan nodig, en plaats het bovendeel van de mal. Bescherm de draadeinden voor het hekwerk met passende PVC slang o.i.d. en zorg dat het gat hiervoor in het bovendeel van de mal groot genoeg is, zodat het surplus hierdoor weg kan bij het plaatsen van de mal. Wat er weggeperst wordt direct weghalen, anders wordt dit later lastig. Evt. persrandjes zijn later eenvoudig weg te halen, met name als het beton nog niet volledig is doorgehard.


Er zullen vast wel alternatieven zijn voor bekistingsolie, maar bekistingsolie bevat additieven die reageren met het cementaandeel in het beton, waardoor aanhechting heel effectief wordt voorkomen.


vr. gr.

Job
 

Sjaan Smit

  • #12
@Jan:
Jelmer schreef:
en dan als het ware vlinderen op kleine schaal..
Vlinderen zal lastig worden...Kheb nog nooit een vlinderappartaat gezien met een diameter van 5 cm :wink: Ik bedoel glad maken met de vlakspaan zal ook niet meevallen...

Zou ze gewoon apart storten ,zorg dat je malletje waterpas staat en dat hij demontabel is dan komt het allemaal goed.....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Zulke kleine betonnen dingen zijn ook prima zonder ontkistingsolie te maken. Plaats de bekisting in een molenwiek, zodat je ze makkelijk los kan tikken. En een afgespaande bovenkant ziet er na een jaar precies hetzelfde uit als een bekiste, op zo'n klein oppervlak.

Erover praten duurt al langer dan het maken... :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu