Betonnen oprit met garage/kelder eronder lekt..

Capriolo

  • #1
Hallo allemaal, Ben weer terug van weggeweest.

Eerst even een kleine uitleg. ik bezit een boerderij in Oostenrijk de oprit naar de schuur is van beton (ca 20cm dik) Deze oprit bestaat uit 2 delen , het eerste deel is gegoten op de grond, het 2e gedeelte wat aansluit aan de schuur "hangt vrij in de lucht" eronder is een kelder/garage.

Tussen deze 2 betonplaten is in de loop der jaren een scheurtje gekomen welke steeds verder gaat, erg irritant tijdens regenval of winter (ivm vorst/uitzetten). Er komt wat water in deze (buiten) garage/kelder. Op zich geen al te groot probleem, maar ik wil het graag oplossen.

Er zijn 2 oplossingen aangedragen door een wegenbouw architect:
*asfalteren met tussen de betonlaag en asfalt een dikke laag "flämmpappe" ik denk dat het in het nederlands dakleer heet.

*Ook weer die dikke laag flämmpappe met daaroverheen een laag beton met betonijzer.


Ik denk dat ik voor de optie van betonlaag ga, die zal wel een stuk dikker zijn als de asfaltlaag, maar ik heb het dan zelf in de hand en ben wat bang door extreme hitte (van de zon) dat het asfalt gaat smelten/ zacht wordt , wat niet interessant is als ik er met een traktor overheen rijd.

Het is een opp. van totaal een 4 x 6 meter ongeveer. Plan is om een dikke laag van dat flämmpappe erop te branden, en dan de betonplaten in 2 delen met een tussenruimte van 1 cm te gieten.
Beton heb ik al vaker als vloer gegoten in de paardenstallen , dus dat is geen probleem.
Ik ben er een paar jaar geleden al eens ( in gedachten) mee bezig geweest , maar er is in de tussentijd heel veel tussen gekomen. Ik kan me nog herinneren dat ik voor het gewicht traktor (5000 kg) + extra ongeveer een 12 cm dik beton zou moeten storten met een flinke betonnet erin ( 12mm?)

Tussen de 2 platen zou dan een soort van rubber-silicone komen , wat je vaker zie bij professionele betonplaten/ wegen. Ik heb geen idee hoe dat noemt.

Het gieten in 2 platen zou nodig zijn ivm de maximale opp van een betonplaat. Maar ik kan me vergissen, want in eerste instantie was het plan om de betonplaat 2 x zo groot te maken. (foto onderaan : groen + rood, nu wordt alleen rood gedaan).


Als iemand wat aanmerkingen of opmerkingen heeft , dan hoor ik het graag.

De vragen die ik heb; ik heb nog nooit met flämmpappe/dakleer gewerkt , en heb wat youtube filmpjes gezien .. ik denk dat dat wel gaat lukken. Het is mij alleen niet duidelijk of het direkt op de droge/kale huidige betonvloer komt of dat ik het eerst met nog iets moet insmeren.

Op de foto is aan de rechterkant te zien dat het beton daar is weggebrokkeld, dus er zit een oneffenheid in van ca 1/1,5 cm. Wat kan ik hier het beste mee doen , ergens mee opvullen? , maar met wat? of gewoon die flämmpappe eroverheen doen en het maakt niets uit dat er een "open" ruimte tussen zit.

Als het idd toch beter als 2 betonplaten gegoten kan worden, welk spul moet er dan tussen de 2 nieuwe platen komen , wat ik zie bij professionele betonplaten is een soort van rubber wat ertussen zit ... iemand bekend daarmee?

bedankt ,
Cor
 

Millew

  • #2
Omdat niet duidelijk is, wat de oorzaak is van de scheur, kan je beter de beton in twee delen storten, met daartussen een dilatatievoegprofiel. Daar zijn verschillende typen voor, al naar gelang het verschil in uitzetting-krimp van de betonplaten.
Tussen de betonplaten een voeg houden van 1 cm m.b.v. schuimband en voor het diltatievoegprofiel aan de bovenkant een sponning maken.
In de sponning wordt na verharding van het beton het samengedrukte voegprofiel gelijmd met epoxylijm, zodat het profiel met enige voorspanning in de voeg zit. Type profiel is afhankelijk van de lengte van de betonplaten en de voorspanning is afhankelijk van de gemiddelde dagtemperatuur op het moment van aanbrengen.


Van flammpappe weet ik niets.
 

Capriolo

  • #3
Hallo Millew,

De reden van de scheur is dat er een tijd geleden iemand nodig vond om met een 22 ton zware graafmachine erop te rijden en vanaf daar het beton wilde breken om een afvoerput in te bouwen :-/

Het dakleer/flammpappe is, zodat er geen water meer in de scheur kan komen.

Zo'n dilatievoegprofiel , heb je daar meer info over?, het idee om zo'n soort rubber-silicone ertussen te gieten is een "minder" idee?

Cor
 

Millew

  • #4
Als het gaat om een permanente waterdichte voeg, is zo'n dilatatievoegprofiel wel beter, lijkt mij. Ik ken ze uit mijn vroegere werk als ACME profielen.

Alles wat je er nu in de zomer vrij ingiet, kan in de winter weer losscheuren of openscheuren, wanneer de betonplaten gekrompen zijn.
Het rubbersilliconen spul zou dezelfde functie kunnen hebben als die voegprofielen. Hoofdzaak is dat het blijft hechten aan de beton en bij lage temperatuur voldoende rekt. Dat is ook wel een kwestie van de voeg breed genoeg maken. Maar ik ken het niet, dus ik kan daar niets over zeggen.
 

Capriolo

  • #5
Ik ga eens wat info zien te krijgen over die dilatatievoegprofielen.

Eventueel het totale opp uit 1 stuk gieten , is dat een idee , of is het een slecht idee?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu