Beste methode om deuren af te lakken?

Daze

  • #1
Ik ga deze week m'n binnendeuren (board deuren) aflakken en ik vroeg me af wat de beste methode is om dit zo strak en egaal mogelijk te doen.

Heb ze al in de grondverf gezet en dat heb ik als volgt gedaan: Deuren verticaal neergezet en vervolgens de deur denkbeeldig in vlakken (breedte van de deur) verdeeld en met een roller per vlak eerst horizontaal de verf verdeeld en daarna verticaal uitgerold. Valt me echter op dat er toch nog vrij veel banen zichtbaar zijn. Is dit misschien een eigenschap van de grondverf (slechtere dekking misschien?) of kan ik beter een andere methode hanteren?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Duidelijk.

Voor de grondverf is dit niet onoverkomelijk. Voor het aflakken geldt eigenlijk hetzelfde, maar u kunt de volgende beproefde methode proberen.

Door de verf vanuit en verfbakje direct met een 15 cm brede goed verzadigde lakroller- geen schuimplastic roller - op te zetten en uit te rollen heeft u de minste kans op banen. Zeker als u watergedragen verf gebruikt.

Met dit product moet u vlot werken, zeker bij een temperatuur hoger dan 20oC.

Door het traject van het opzetten met de kwast over te slaan heeft u meer tijd om baanstreeplos te werken.

Zet eerst een baan boven aan de deur horizontaal op. Werk vervolgens van de scharnierzijde naar de buitenzijde met vertcale banen van boven naar beneden.

Rol daarna de verf 1x geheel horizontaal, en daarna verticaal. Doe dit met gevoel, dus niet duwen op de lakrol maar licht over het oppervlak rollen. Succes verzekerd.
 

Daze

  • #3
Bedankt voor het antwoord Kees.
Kees de schilder schreef:
Rol daarna de verf 1x geheel horizontaal, en daarna verticaal.
Bedoel je narollen over de gehele breedte en lengte van de deur nadat de gehele deur geverfd is of per vlak. Als ik namelijk onder bij het laatste 'vlak' aangekomen ben is het aan de bovenkant al een beetje aan het 'drogen' en heb ik het idee dat het er niet mooier van wordt als ik er nogmaals overheen rol.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Nee. U werkt bij deze methode niet in vlakken maar in banen.

Hebt u de banen vericaal opgezet, ( bovenzijde deur 1 rolbreedte horizontaal- dan horizontaal over het gehele oppervlak rollen, en daarna nog 1x vertcaal.
 

Daze

  • #5
Heb m'n deuren inmiddels (aan één kant) in de lak gezet, ik gebruik overigens alkydlak en geen acryl. Waar ik bang voor was is dus ook gebeurd, ik zie nog veel strepen en aanzetten. Het lijkt alsof de verf erg snel droogt en als ik bijv. ergens een keer heel voorzichtig extra over rol dan blijft dit meteen zichtaar in de verf. De verf is nu stofdroog en ik zie verschillende matte stukken en 'aanzetten'. Hoe kan ik dit nu het beste oplossen? De deuren weer licht opschuren en nog een laag er overheen? Of blijven de eerdere plekken dan nog zichtbaar?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Waarom je op binnendeuren alkydhars gebruikt is mij niet duidelijk. Zo te lezen zit het hem toch in het te schraal opzetten van de verf.

Wat is de breedte van je roller? En welke roller gebruik je voor de alkydharsverf?

Schuren is inderdaad nodig. Je ziet door de volgende laag anders de aanzetten onder bepaalde lichtinval & hoek.
 

Daze

  • #7
Kees, waarom is het zo vreemd om op binnendeuren alkydhars te gebruiken? Dit wordt toch al eeuwen gebruikt? :?

Ik heb ook niet echt het idee dat ik de verf te schraal opzet, eerder nog te dik. De verf is vrij dik van zichzelf en rolt niet echt lekker uit. Wanneer ik de roller zeer goed verzadig met verf en ik begin te rollen dan komt het grootste deel van de verf op het eerste stukje dat ik rol en de rest daarna is dan idd vrij schraal, ik krijg het dus vrijwel niet in één keer gelijkmatig verdeeld.

Ik gebruik een viltroller van 15 cm van een goed merk dat me pas geleden is aangeraden :wink: Maar ondanks dat een viltroller toch een mooi glad resultaat zou moeten geven krijg ik heel veel sinaasappelstructuur in de verflaag. Eerlijk gezegd heb ik het idee dat ook dit door de dikte van de verf komt...
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Beste Daze, nadat we eeuwen lang alkydharsverf op binnendeuren hebben gebruikt doen we dat al een hele tijd niet meer. Het stinkt, vergeelt ( lichte kleuren ) duurt lang voordat het droog is ( is dus veel langer stofontvankelijk dan watergedragen verf ) en niet duurzamer.

Als professionals mogen we het niet meer en gelukkig nemen steeds meer DHZ-ers deze wijziging over. Watergedragen gebruiken we nu voor binnen.

Het lijkt er op dat de verf niet goed verdeeld is op de roller. Je krijgt dan een soort vet- schraal -vet patroon. Haal je de roller langs een afstrijkrooster?

Ik denk dat je het beste wat proefpaneeltjes kunt maken om zo uit te vinden bij welke dikte de verf wel goed op te brengen en te verdelen is.
 

EGeen

  • #9
Alkydverf is meestal gebruikelijk aangezien deze vaak het goedkoopste en makkelijkste aan te komen is. Binnen vergelen gebeurd wel maar is meestal niet iets waar rekening mee (moet) worden gehouden. (dit wil niets zeggen aangezien ikzelf ook liever watergedragen heb)
Al is alkyd voor deuren wel makkelijk ivm droogtijd.

Verder zijn de deuren goed ontvet? "sinasappel-effect" kan door vetten ontstaan. Verder lees ik uit uw tekst dat u "voorzichtig" eroverheen gaat, wat mijn indruk wekt dat u terugpakt op eerder geschilderd werk. Niet doen :!:

Nu eerst zeer goed schuren!
eerste laag dik opzetten (en zoals kees opzetten) en snel werken
Daarna 1x rustig zonder extra verf verticaal uitrollen en afblijven! (verf vloeit ook van zichzelf)
Eventueel iets verdunnen met ow*trol-olie
Doordat de roller nieuw is kan de verf wellicht niet goed worden opgenomen: even natmaken met terp oid, en goed droogmaken
 

Daze

  • #10
Bedankt voor het advies heren! Ik heb de deuren nu voor de 2e keer afgelakt en ik ben erg tevreden over het resultaat. Om de een of andere reden ging het nu een stuk beter, terwijl ik toch dezelfde techniek heb gebruikt. Misschien omdat er al een 1e laklaag op zat of zo? Of misschien ben ik er gewoon handiger in geworden.

Maar goed, zoals ik al zei ben ik zeer tevreden zoals het er nu uitziet. Alleen als ik heel goed kijk vanuit een bepaalde hoek als er strijklicht op valt zie ik hier en daar nog wel subtiel iets maar dan moet ik er bij zeggen dat ik ook echt een vreselijke perfectionist ben... :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu