Beschermlaag oude tafel verwijderen

Seline91

  • #1


Ik heb een aantal jaren geleden deze antieke tafel gekocht op een rommelmarkt. Nu ben ik er eindelijk aan toe om deze op te knappen echter krijg ik de toplaag er niet vanaf. Bij het schuren komt er een witte stof laag naar boven, maar blijft het blad zelf ongeroerd. Ook afbijt lijkt niet te werken, we weten dat het eraf kan aangezien er aan de zijkant er stukjes afbladderen. Heeft iemand een idee wat dit voor laag is en hoe ik het eraf krijg?

Alvast bedankt!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Als u een transparante afwerking gaat schuren ( vernis of beits ) dan lijkt het of de ondergrond een witte waas geeft.
Vaak is dit ook het geval bij fineer ( bijvoorbeeld pallisander of noten ), dus controleer wel goed of het blad massief is, of beplakt met fineer. Hier schuur je namelijk vrij snel doorheen.
Als die witte ondergrond na het schuren goed stofvrij wordt gemaakt en er opnieuw vernis of beits over wordt aangebracht dan verdwijnt die witte waas. Bij een transparante afwerking moeten er wel minstens 3 lagen worden aangebracht.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Als ik de foto's bekijk denk ik dat het fineer is.
 

Seline91

  • #4
Hoe verwijder ik Fineer het best?
Wil de tafel namelijk zo licht mogelijk maken maar met deze donkere laag lukt dat niet.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Fineer is een heel dunne laag hout dat op de tafel is verlijmd. De tafel zelf is dan van een goedkopere minder fraaie houtsoort gemaakt. Het fineer is vaak slechts een of enkele millimeters dik.

Het fineer zelf moet je niet verwijderen, anders kun je de tafel weggooien. De laklaag moet eraf, dat kan door afbijten of schuren. Bij schuren loop je al snel het risico dat je door de fineerlaag heen schuurt. Eigenlijk kun je dit dus alleen met de hand doen en met schuurpapier met een niet te grove korrel. Een tijdrovende klus dus.

Afbijten gaat wellicht makkelijker, maar als je pech hebt dan zit er een 2 componenten lak o.i.d. op die met de huidige milieuvriendelijke middelen niet of moeilijk oplost.

Als de laklaag eraf is, is het verder nog de vraag of de tafel lichter wordt bij het opnieuw lakken. Als er een donkere fineersoort is gebruikt, dan niet. Ook als de fineerlaag gebeitst is wordt het moeilijk, omdat je in de meeste gevallen onvoldoende dikte hebt om alle beits weg te schuren.

Ik zou aanraden om de tafel met de hand te schuren met schuurpapier korrel 120 (van een goed merk, geen bouwmarktkwaliteit) en zodra je door de laklaag bent verder te gaan met korrel 180. Zo heb je de minste kans op het doorschuren van de fineerlaag. Wel een tijdrovende klus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu