Beschadigde vurenhouten trap bewerken

Aarninkron

  • #1
Ik heb net een nieuw huis gekocht en hierin staat een vurenhouten trap. (meen dat het vurenhout was, het is in ieder geval wel zacht hout).

Het bouwbesluit gaat ervan uit dat mensen de trap bekleden en daarom wordt die standaard niet netjes afgewerkt.

Ik wil hem helemaal niet bekleden en zit nu met een probleem dat hij veel beschadigingen bevat zoals kleine deukjes. Ik kan dit allemaal wel gaan schuren maar er zitten beste diepe deuken bij, en een halve cm schuren zie ik niet zitten.

Is er een manier om die deukjes op te vullen? Zo ja welk spul raden jullie mij dan aan? het moet er namelijk niet uit gaan vallen na verloop van tijd.
 

EdP

  • #2
Je zou het prima met een 2 componenten houtvuller kunnen oplossen als de trap daarna dekkend geverfd wordt. Niet vergeten de houtvuller met grondverf aan te stippen voor het aflakken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Indien het echt deuken zijn en niet een stuk er uit, kun je het proberen met een strijkbout op zijn heetst, en een goed natte (ongekleurde) katoenen lap ertussen.
Bijv. een lichtgekleurde oude theedoek.

Je legt de lap op de betreffende plek, en verhit stomend de plek van de deuk met de punt van de strijkbout. Vaak gaat het hout dan opzwellen, en wordt de deuk een stuk minder diep. Lukt niet altijd, maar is te proberen.

Probeer/oefen het wel even op een minder zichtbare plek (onder de trap?) en zorg dat de lap steeds voldoende nat blijft.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Aangezien het een toch vrij zachte houtsoort is waar de trap van is gemaakt bestaat er een vrij grote kans dat, nadat je enorm veel tijd en energie in de trap hebt gestoken, tijdens het gebruik er toch weer grote deuken ontstaan.

Zou het mischien een optie zijn om over de bestaande traptreden nieuwe dunne traptreden aan te brengen van een veel hardere houtsoort?
Dit zouden bijv. eiken delen kunnen zijn van 5 a 6 mm dik welke op de bestaande treden gelijmd worden.
Of als je speciaal de grenen kleur wilt behouden bijv. Ramin.

suc6

Gerrit Bakker
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu