Berglandschap op schaal bouwen

Jeroen_

  • #1
Hallo, ik ben een berglandschap op schaal aan het maken en we hebben in de garage nog heel veel witte cement over. Deze heb ik in de plantenspuit gedaan met water en over de schuimstukken gespoten. Dat ziet er heel mooi uit, net echt steen. Het blijft alleen niet plakken, je kan het er zo vanaf vegen. Weet iemand hoe ik de cement kan laten plakken?

Alvast bedankt,

Jeroen
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat voor materiaal zijn de schuimstukken.
 

Jeroen_

  • #3
Die zijn van purschuim, maar op karton of wat ik er perongeluk naast spuit op de grond kan je ook zo wegvegen als het droog is. Ik dacht dat cement heel hard werd
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je hebt cement met een planten spuit aangebracht?

Ik denk dat er dan veel te veel water in heeft gezeten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik vraag me trouwens af of het wel cement is, wat je hebt gebruikt.
Was het geen gips o.i.d.?

Zit het in een (bedrukte) verpakking en zo ja, wat staat er op?
 

Jeroen_

  • #6
Ja het is "witte cement" staat er op, het merk moet ik even kijken. En hij is inderdaad met veel water gedaan (kwam eerst niet door de plantenspuit), nu is het net melk zeg maar.

Zou dat ook met gips kunnen? Het liefste maak ik dat cement op, dat is gratis, maar als iets anders beter plakt doe ik dat wel!!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het probleem is a. de grote mate van verdunning, en b. de hechting op de ondergrond. Gips hecht misschien iets beter op die ondergrond dan cement, maar zeker weten doe ik dat niet.

Probeer het eens zonder die plantenspuit, dus cement aanmaken tot het een papje is wat je goed kunt doorroeren. En dat met een plamuurmes en een oude kwast aanbrengen. Volgens mij heb je in elk geval meer kans van slagen.

Op de site van remco.spierings over scenery zag ik het volgende stukje tekst:

Bergen worden op een zeer eenvoudige manier gemaakt. Nadat het sporenplan vastligt (en getest is op werking!) worden er met ribben gemaakt. Deze kunnen van piepschuim, karton of hout zijn. Hout geeft de construktie sterkte , vooral wanneer er nog rotsen, huizen en bomen geplaatst moeten worden is dit aan te bevelen. Vervolgens wordt er fijn gaas over bevestigd. Dit gaas wordt besmeerd met 'KNAUF geelband'. Dit is een soort gips wat verkrijgbaar is bij bouwmarkten. Goedkoop en fijn van struktuur. Wanneer het gips dikker begint te worden wordt het oppervlak getamponeerd met een ruwe oude kwast. Hierdoor onstaat er een ruw oppervlak waardoor de ondergrond voor rotsen reeds gevormd is.

Voor de hechting gebruiken zij dus dun gaas!
Trouwens een mooie site met veel foto's van hoe ze het landschap maken.

Anderen zag ik gaas met papier-maché gebruiken en daarover gips.

Zoek eens op scenery bergen of andere combinaties van het woord scenery en bijv. landschap, dan kom je heel wat tegen.

Succes!
 

Jeroen_

  • #8
Bedankt voor de info Kees!

Ik heb ook nog de tip gekregen om het water aan te lengen met "polyvinyl acetaat". Ik weet nog niet wat dit is, maar ik ga straks maar eens naar de doe-het-zelver.

Ik spuit trouwens liever want ik heb ook veel stukjes baksteen enzo en die zien er eigelijk van zichzelf al leuk uit.
 

Jeroen_

  • #9
Is deze lijm te koop bij de doe-het-zelver? En is deze veilig of is het chemische troep?
En ten slotte, is deze lijm oplosbaar in water?
 

Toon

  • #10
Met een plantenspuit lijkt me niet zo'n geweldig idee. Ipv gips oid kun je ook met flexibele tegellijm een heel aardig resultaat bereiken. Is gelijk nog in een goede basiskleur ook.
 

Jeroen_

  • #11
Het spuiten was eigenlijk een experiment, het ziet er wel echt goed uit op die manier, jammer dat het niet blijft plakken! En met behangplak erbij verstopt de plantenspuit, dus dat was niet zo een goed idee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu