Bekabeling op auto hefbrug

Rastamano

  • #1
Hallo,

In een werkplaats staat een 4-koloms auto hefbrug.
Hier gaat de electra via buitenkabel naar de ene poot van de brug. Hier zit de bediening. Er gaat een 380v buitenkabel naar een schakelaar op de poot, en hieruit gaat een flexibele draad naar de hydraulische pomp, die op het hefgedeelte zit. Een flexibele draad aangezien het hefgedeelte in hoogte veranderd ten opzichte van de schakelaar.

Naast deze 380v draad gaat er ook een 220v buitenkabel naar diezelfde poot van de brug, dit voor stopcotacten en verlichting op de brug. Hier zit dus ook flexibele draad voor dezelfde reden als hierboven en ook nog eens flexibele draad van de ene rijplaat naar het andere aangezien deze rijplaten verder uit elkaar of dichter bij elkaar gezet kunnen worden.

Ik wilde deze hefbrug bediending (380v) en 220v electra graag direct op het electra netwerk aansluiten, maar naar mijn weten was flexibele draad niet toegestaan in een vast stroom netwerk.

klopt dit? of zijn er wel flexibele draden die wel zijn toegestaan? of moet ik er gewoon een stekker tussen zetten om de regelgeving te vermijden?

bedankt alvast!
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je geeft aan dat er buitenkabel naar toe gaat.
Wat bedoel je daarmee?
 

Tiho

  • #3
De aansluiting van de buitenkabels is in principe toch vast?

Zou deze in door een kokertje of stalen buis leggen of beter nog onder de grond.

Als je deze flexibele(spiraal?) kabels vervangt voor vaste, dan zal de kern uiteindelijk stuk gaan door de beweging.

Bovendien kan het niet anders dan dat deze kabels toegelaten zijn in zo een soort installatie, anders kunnen er helemaal geen hefbruggen met een CE type goedkeuring gemaakt worden.
 

Rastamano

  • #4
Bedankt voor de reacties, sorry voor de verwarring.

ik gebruikt buitenkabel voor het leggen van de stroom naar de brug toe.

Deze buitenkabel gaat door een stalen buis richting de poot van de brug. Hier zit een schakelaar voor bediening van de brug. Deze gaat met een flexibel snoer naar de hefplateau.

Daarnaast zit er een 220v aansluiting voor stroom en verlichting, deze komt dus ook met buitenkabel naar de brug poot toe. Deze gaat vervorlgens via een flexibel snoer richting het hefplateau.

Ik ben zeker niet van plan de flexibele snoeren te vervangen voor vaste kabels, echter wil ik weten of ik de hefbrug zo direct aan het electriciteits netwerk mag aansluiten (dus de buitenkabel direct aan de schakelaar of dat dit middels een stekker moet (omdat dan de regelgeving vervalt dat een electriciteits netwerk enkel mag bestaan uit kabels met een harde kern).

Daarnaast het 220v netwerk gaat vanuit de poot door naar het hefplateau. Hier zit dus een stuk flexibel snoer tussen. Dit lijkt niet anders te kunnen, maar lijkt me niet toegestaan officieel. Als ik hier een stekker tussen zou doen zou het wel toegestaan zijn...... toch?
Deze 220v draad kwam eigenlijk uit de schakelaar kast van de hefbrug (afgetapt van de 380v). Dit lijkt me ook niet (meer) toegestaan volgens NEN 1010.

Ik moet enkele flexibele snoeren aan het hefplateau vervangen dus als ik dit kan doen door een bepaald soort snoer wat wel is toegestaan in een vast netwerk doe ik dit graag...

Ik hoop dat het nu wel duidelijk is, anders maak ik wel even een tekeningetje :D
 

Fendtgek

  • #5
Misschien zou een foto iets opheldering geven?

Ik zou denk ik de flixibele snoeren vervangen door (goedgekeurde) spiraalsnoeren, volgens mij mag het dan wel.

Denk er bij het aansluiten aan dat je geen kroonsteentjes gebruikt, maar de toegestane wago-kroonklemmen.
 

Tiho

  • #6
Denk dat ze idd over het algemeen wel met een 5 polige stekker aangesloten worden, denk ook dat er in de gemiddelde werkplaats geen enkele machine vast gemonteerd worden.
Bij ons tenminste niet.

De 220 zou je weer op kunnen pakken bij de machine vanuit de 380 aansluiting.
 

Lichtpunt

  • #7
Als er flexibele kabels in specifieke situaties worden toegepast, is dit geen probleem. Daarvoor bestaat NWPK, QWPK, RWPK etc. Allemaal soepel.
Wat ik wel denk dat ook een autohefbrug onderhevig is aan periodieke keuringen, kijk eens in het keuringsrapport naar de opmerkingen betreffende de electrische bekabeling.
Kijk eens naar de type aanduiding op de aanwezige kabels, mag ook een HAR aanduiding zijn.
 

Rastamano

  • #8
Bedankt voor de snelle reacties.

@Fendtgek - thanks, ga op zoek naar de kroonklemmen. als ik het zaakje aansluit.


@tibo - de brug zat ook via 5-polige stekker maar een snoer over de grond word niemand blij van midden in een werkplaats. Dus vandaar een aansluiting via de lucht naar een poot en ook maar met een goede buitenkabel ipv een snoer. Dan ga je je afvragen wat je nog met een stekker moet (behalve dus de NEN1010 omzeilen). Zo ook met de 220v aansluiting, deze niet aftakken van de 380 maar netjes los. Alleen toen in dus met de verlichting e.d bezig was dacht ik dit is volgens mij niet helemaal goed met deze soepele kabels....

@lichtpunt - thanks. ga eens op zoek naar een QWPK of NWPK (oliebestendig). zal ook eens op zoek gaan naar het keurigsrapport.
 

Black Knight

  • #9
Heb al vaker in werkplaatsen gezien dat de vaste installatie (kabel met vaste kern tot aan CEE-stopcontact met behulp van kabelgoten/ladders via het plafond tot op/tegen de machine in kwestie gemonteerd wordt, en dan van daaruit met een stekker/soepele kabel verder gewerkt wordt. Zo liggen er geen kabels in de weg. 240V kan je daarachter nog steeds prima aftakken als je een nuldraad ter beschikking hebt.

Verder zoals Tiho al zegt, staat hier in de werkplaats trouwens ook geen enkele machine vast aangesloten, zelfs niet op krachtstroom (zeker 10 machines)
 

Rastamano

  • #10
Over het algemeen zit bij ons ook alles met losse snoeren. echter bij een hefbrug die al word vastgezet met ook nog eens een constructie voor de bekabeling van boven is een stekker geheel overbodig.
 

Tiho

  • #11
Wij hebben een trekbank staan van 5 ton eigen gewicht, die gaat ook nergens heen maar toch een stekker. Onze compressor heeft een eigen schakelaar en die gaat zelfs eerst nog naar een stekker,

Kortom ik vraag me af of het wel vast mag, kan er alleen niks over vinden. Misschien dat iemand anders dat weet?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #12
Vast aansluiten is niets mis mee.
 

Lichtpunt

  • #13
Vast aansluiten is zeker toegestaan mits er maar een werkschakelaar tussen geplaatst wordt aan de muur.
Als u een aansluiting maakt met steker en contactdoos, dan vervult deze de functie van werkschakelaar.
U mag geen bekabeling over de vloer laten lopen.
 

Rastamano

  • #14
Perfect! een schakelaar lijkt me een goede oplossing. Ik ga hem plaatsen. bedankt allemaal! :D

Bekabeling gaat netjes vanuit de lucht
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu