Behangen boezem gashaard

Matje

  • #1
Project gashaard is bijna ten einde :D Alleen de boezem, gebouwd met Promatect H 15mm, dient nog te worden afgewerkt. Mijn voorkeur gaat vooralsnog uit naar glasvezelbehang omdat stuc wellicht gaat scheuren, dan denk ik met name op de aansluitingen in de hoeken.

Met behangen heb ik echter geen ervaring :? dus tips zijn welkom! Vragen waar ik nog mee zit:

-Welke behang, lijm en evt. verf, rekening houdend met de warmte?
-Voorstrijken van Promatect H noodzakelijk?
-Welke middel is geschikt om de schroefgaten dicht te zetten?
-Hoe de banen verdelen? Voorzijde is 78cm breed, beide zijkanten 46cm.

 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
De schroefgaten zet u dicht met een gipshoudend binnenvulmiddel. De naden tussen muur een ombouw kit u dicht met een non-crack-acrylaatkit. ( Ik neem aan dat de achterliggende muur niet opnieuw wordt gestuct ).

U kunt de ombouw ( wij doen hier niet aan merknamen ) voorstrijken met een universeel voorstrijkmidel. Hierna kunt het glasvezel aanbrengen. De leveranciers van het glasvezel heeft ook de bijbehorende lijm.

Glasvezel is standaard 100 cm breed, dus u heeft 1 baan nodig op de voorzijde. De beide overlappen van 15 cm gaan de hoek om.

Maar..glasvezel is gesmolten glas en laat zich niet zomaar ombuigen. U moet het glas " breken" . Dit kan door met een schuurpapiertje 1 x van boven naar beneden op de hoek de vouw te maken.
Er bestaat ook heel handige apparaatjes die u op een hobby mes zet en waarmee u uitwendige hoeken vlijmscherp kunt afwerken. In dit geval moet u de opvolgende strook iets over de hoek plakken en ook week afsnijden met het apparaatje.

Heeft u geen apparaatje:

De 2 zijstukken plakt u ca. 5 cm OVER de aangebrachte 1e baan baan en met een scherp hobbymes snijdt u in het midden van de overlap met een rechte lineaal de twee banen door.

Trek de eerste baan iets los en verwijderd de strook. Plak vervolgens de 2 stroken naadloos op elkaar.
 

Matje

  • #3
Kees bedankt voor de tips :D

Is het gebruikelijk om eerst de naden (5-7mm) tussen de wanden te kitten en vervolgens het behang aan te brengen? De randen van het behang worden dan geplakt op de kitrand? Of is eerst behangen tot op het Promatect plaat en vervolgens de naden te kitten ook een optie, wellicht minder mooi maar wel duurzamer? (hecht behang en lijm wel goed op een acryl kitrand?)

Zou glasvliesbehang en saus ook een goede combinatie kunnen zijn t.a.v. de te verwachte warmte rondom de boezem?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Nee, maar u gaat de achterliggende muur niet stucen zodat er weinig keus overblijft. Normaliter dichten we dit af met gaasband en pur, waarna met stucwerk wordt afgedekt.
Glasvezel is brandvertragend.
 

Matje

  • #5
De andere optie is om eerst te behangen tot op de plaat, de naad tussen de plaat / muur / plafond te kitten (deels over het behang) en vervolgens te sauzen? Ik weet alleen niet hoe dit esthetisch uitpakt (dikke kitrand onder hoek nodig) :-|
 

Matje

  • #6
Over het voorstrijken van Promatect H kwam ik nog het volgende tegen in de documentatie:

"Voorbehandeling, over het ganse oppervlak dient na het plamuren een alka- libestendige grondlaag aangebracht te worden. Hiermee verkrijgt men een gedeeltelijke neutralisering van de alkaliteit van het plaatoppervlak, stofvastzetting en vermindering van het absorptievermogen".

Met name alkalibestendige grondlaag in relatie tot de vele verkrijgbare voorstrijkmiddelen zijn mij nog niet helder, wordt er wellicht een buitengrondering bedoeld?





:?:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
De Ph waarde van deze platen is verre van neutraal ( 12 ).Hierdoor bestaat de kans dat opgebrachte lakverf gaat verzepen, vandaar het advies van de fabrikant de oppervlakte enigszins naar neutraal ( 7) te brengen.

Maar u gebruikt muurverf, en die is er ook in onverzeepbare kwaliteit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu