Bedrading voor lichtpunt zolder uit andere CD halen

Ylane

  • #1
Ik ben bezig om een wisselschakeling te maken van onderaan de zoldertrap naar boven. De 1-polige schakelaar beneden, voor het gemak schakelaar A, bedient nu de enige zolderlamp.

Omdat ik in een oud huis woon, waar soms de kleuren van de bedrading niet kloppen, maar even de kleuren bij de lamp gecheckt. Blauw en rood ...maar natuurlijk!

Een gaatje in het plafond gemaakt om een foto te kunnen maken van de leidingen. De bedrading van de zolderlamp gaat 10 meter verder weer naar beneden. Nergens een CD te zien. Dus wil ik deze blauwe en rode draad afdoppen en in een (eind)lasdoos stoppen.

Maar nu...
-Kan ik zowel zwart als blauw (naar de lamp toe), uit een CD van dezelfde groep trekken?
-De schakelaar beneden was aangesloten op 1 bruine en 1 zwarte draad. Klopt het dat ik die bruine draad aansluit op P van nu wisselschakelaar A, twee zwarte draden naar wisselschakelaar B trek en vanaf de lamp de zwarte draad naar de P van wisselschakelaar B? Want wat doe ik dan met de zwarte draad die op schakelaar A zat?

Alvast dank voor het reageren
 

CV__

  • #2
In oude kleuren is rood nul en blauw een fase, alhoewel toen ook zwart al gangbaar was als schakeldraad. Blauw daar eigenlijk alleen als fasedraad in 3-fase toepassing.

In oude huizen is vaak door meerdere eigenaren gebeund met de elektra, je komt dan vanalles tegen; stopcontacten aangesloten met zwart/zwart/zwart... lampen die tussen twee groepen zitten..

Naja;
Tuurlijk mag je draden vanuit een andere centraaldoos betrekken, zolang je maar geen groepen door elkaar haalt. Ofwel; verschillende groepen mogen niet bij elkaar komen.

De draad van de huidige schakelaar A naar de lamp laat je vervallen.

Je hebt toch wel gewoon alle bedrading in buizen he?
 

Ylane

  • #3
Hoi CV,
Bedankt voor de snelle reactie.

Het was de eerste keer dat ik een beroep deed op het forum en ik vraag me af of ik op de juiste button heb gedrukt om te reageren.

De draden zitten wel in buizen, maar dat was zeker niet altijd het geval. Bij het wegbreken van de valpijp-ombouw zag ik ineens een inbouwdoos langs de pijp bungelen, zonder deksel, aan een wit niet geaard snoer. De valpijp lekte een beetje, dus ik mag nog van geluk spreken.

De zwarte draad die ik kan laten vervallen, zou ik dus ook kunnen doortrekken naar de P van wisselschakelaar B? Dan merk ik hem en dan trek ik gewoon 3 zwarte draden door naar B.

Alle draden zitten uiteraard op dezelfde groep.
 

CV__

  • #4
Nee als je bij A een permanente fase op het P contact hebt moet je bij B de draad naar de lamp op het P contact zetten.

Dus tussen A en B twee keer zwart en van B naar lamp 1* zwart. Vaak overlappen die trajecten deels.
 

Ylane

  • #5
Toch blij dat ik het nog even vroeg.

Het is me helemaal duidelijk. Enorm bedankt voor je hulp!!
 

CV__

  • #6
Graag gedaan. Ik zag net trouwens dat ik de eerste 'A' vergeten, die heb ik nog even aan m'n post toegevoegd.

Er bestaat trouwens ook zwarte draad met witte streep. Dat maakt het makkelijker om in een kluster van zwart de goeie te vinden.
 

Ylane

  • #7
Het was duidelijk hoor, het zit én het werkt.

Ik had een van de zwarte draden gemerkt met een witte viltstift, had er geen idee van dat er schakeldraad met een witte streep te koop was.

Goed om te weten.
Nogmaals dank voor de uitleg!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu